HALO 3

29.10.2007
HALO 3
Grafică pe măsură

Povestea din spatele Halo 3 este oarecum simplă. Acţiunea se desfăşoară în jurul anului 2550, perioadă când pământenii (sau ce a mai rămas din ei) se luptă cu o civilizaţie extraterestră avansată tehnologic. Totul a pornit de la diferenţele de religie (vă sună cunoscută intriga). Luptele din Halo 3 sunt continuarea celor din versiunile anterioare. Întruchipezi rolul lui Master Chief, un ultim supravieţuitor al elitei Spartan II. A nu se înţelege că Master Chief a jucat la Dinamo.

Vei avea de partea ta câţiva luptători din aceeaşi rasă, dar şi o căpetenie a extratereştrilor Elites, Arbiter-ul. Trupele special Spartan II din care făcea parte Master Chief pot fi considerate un fel de SWAT al poliţiei americane.

Halo 3

Grafică

Alături de exeprienţa pe care o lasă un joc, mulţi pasionaţi caută şi grafică avansată. Nu pot spune că este un terminator pentru jocurile de top de pe PC, însă pentru Xbox 360 este un mare pas înainte. Să joci Halo 3 pe un LCD TV de peste 80 cm este o plăcere; chiar şi la 720p, să nu mai vorbim de 1080p dacă îl jucaţi pe un Xbox Elite (singurul care suportă Full-HD). Am mai zis şi anterior, mediul în care se desfăşoară acţiunea este întins, plin de vegetaţie, pietre, ape etc. Din acest punct de vedere veţi fi atraşi de Halo 3, cât şi de prezenţa tehnologiei HDR (iluminare dinamică). Calitatea texturilor din Halo 3 este ridicată şi poate fi comparată cu cea din jocurile de pe PC, lipseşte însă Antialiasing-ul.

Accesorii

Pe întreg parcursul jocului vei găsi diverse arme, convenţionale sau nu. Poţi folosi în acelaşi timp două pistoale, sau două arme cu plasmă furate de la extratereştrii eliminaţi. Cu pistolul din dotare vei putea stresa ceva muşte, însă dacă vrei ceva mai serios va trebui să aştepţi trecerea la nivelurile superioare. Cum sună: Rocket Launcher, Laser Gun, Plasma Canon sau celebrul Machine Gun (al lui Arnold).

Vei avea ocazia să nimiceşti extratereştrii sau adversarii din multiplayer şi din vehicule. Dacă un ATV nu te mulţumeşte, poţi căuta tancul, sau de ce nu, ceva zburător.

Halo 3

Halo 3 merită

Cel puţin aceasta este impresia care mi-a creat-o după un weekend de butonat gamepadul Xbox-ului. Începutul jocului este atractiv şi te face să continui cu următoarele niveluri, nu doar de dragul de a termina un joc pe care ai dat 60 Euro. Odată terminat, parcă nu l-aş mai lua de la capăt. Dacă îl jucaţi pe nivelul cel mai mic de dificultate merită încercat şi pe ceva mai dificil. Totuşi, experienţa Halo 3 se continuă în multiplayer. Dacă sunteţi un fan al genului FPS sau un jucător înrăit, Halo 3 nu ar trebui să vă lipsească. În cazul în care aveţi în vedere achiziţionarea unei console Xbox 360, căutaţi o variantă care vine la pachet cu Halo 3, este unul dintre cele mai bune jocuri ale platformei.

TNT GamesÎn orice caz, la TNT Games veţi găsi atât jocul Halo 3 cât şi mai multe variante ale consolei. Noi cel puţin de acolo le-am avut.

Spre perfecţiune cu Halo 3

Întrebaţi un gamer care este cel mai aşteptat joc al anului şi vă va răspunde că Halo 3, urmat de un oftat. Aceasta deoarece jocul va exista doar pe consola Xbox 360 a celor de la Microsoft. Câteva zile am avut şi noi jocul la dispoziţie, ocazie cu care am vrut să vedem de ce a fost aşa de mediatizat.

Halo 3 se pare că este responsabil de saltul vânzărilor Xbox 360 în Statele Unite. Aşa cum v-am povestit şi aici, pentru prima dată de la lansare, Xbox 360 se află pe primul loc al preferinţelor publicului american, cu vânzări ce au depăşit 500.000 de unităţi în septembrie 2007. În România, consolele sunt încă echipamente străine pasionaţilor de jocuri. Motive ar fi destule, trecând inevitabil şi prin perspectiva pirateriei.

Pe primul loc în preferinţe

Halo 3 a primit note aproape de perfecţiune de la multe publicaţii de profil, însă trebuie ştiut că vorbim de o trilogie. Pentru a înţelege povestea din spatele Halo 3 trebuie să ştiţi şi câte ceva referitor la versiunile anterioare ale jocului, sau cel puţin să citeşti scurta povestire de pe site-ul oficial, însă nu este suficient.

Halo 3

Jocul a fost aşteptat aproape trei ani, iar pasionaţii spun că a meritat. Vorbim despre un joc 3D Shooter (FPS) a cărui acţiune se desfăşoară în viitorul îndepărtat. Faptul că se leagă de cele două versiuni precedente ale Halo, se vede încă de la început. Mai rar întâlnim ca la un joc acţiunea să înceapă după un scurt filmuleţ de introducere, fără prea mari povestiri.

Acţiunea începe în jurul camarazilor care te cred mort, moment în care personajul pe care îl controlezi se trezeşte şi e gata de killer-it cam tot ce nu seamănă a om. Vei controla personajul Master Chief, ascuns sub o armură şi a cărui faţă nu o vei vedea.

Ca la mai toate jocurile, ai la dipoziţie mai multe niveluri de dificultate. Dacă e prima oară când te joci pe Xbox 360, ar fi bine să mergi pe cel mai uşor nivel, altfel te vei cam enerva căci durează o veşnicie până inamicii te ţintesc, asta dacă nu eşti la un metru de ei, când cu siguranţă nu ratează.

În schimb, dacă alegi cel mai ridicat nivel de dificultate ar fi bine să ai ceva experienţă cu jocul pe gamepad, să ai o dexteritate ca a unui pianist şi o precizie de jucător de snooker.

În modul single player acţiunea se desfăşoară pe 9 niveluri foarte întinse, precum cele din Far Cry, dar nu te vei plictisi cu prea mult mers pe jos. Chestii de împuşcat apar mai mereu, iar la exterminarea lor vei fi ajutat de echipa ta şi de liderul unor aliaţi extratereştrii, Arbiter, un fel de Predator. Halo 3 este destul de lung în comparaţie cu alte jocuri. Cam în 15 ore, un jucător mai puţin înrăit ar trebui să-l termine. Cei avansaţi se vor distra mai puţin. Totuşi, un joc ca Halo 3 ar trebui savurat, căci mai rar avem parte de un 3D Shooter serios. Nu merită să îl termini doar ca să zici că… l-ai terminat.

Distracţia continuă

Cele spuse mai sus sunt valabile doar în mod single player, în mod multiplayer distracţia continuă. Ai la dispoziţie 11 hărţi pe care le poţi modifica prin intermediul aplicaţiei Forge. La fel ca şi în single, şi în multiplayer vei avea la dispoziţie un arsenal vast de arme, dar şi de vehicule. Din aceste puncte de vedere, Halo 3 se aseamănă cu principalul său concurent, Unreal Tournament 2007, care îşi va face apariţia în 2008.

O facilitate foarte bine implementată, utilă mai mult celor pasionaţi, este sistemul de reluări. Poate fi numit la fel de bine, sistemul de înregistrare al jocului. În Halo 3 îţi poţi salva întregul parcurs prin niveluri şi îl poţi reda ulterior din orice unghi. Înregistrarea nu înseamnă captură de ecran în format video, ci doar memorarea unor coordonate într-un fişier de mici dimensiuni.

AI

Sau Artificial Intelligence este, pe scurt, modul de gândire al entităţilor controlate de joc (sistem, calculator). Aşadar AI-ul este bun, chiar nu pot spune că este excelent căci asta ar presupune că testez toate jocurile care apar, ceea ce nu se prea întâmplă. Am remarcat totuşi ceva interesant: AI-ul nu trişează. Spre exemplu: dacă te furişezi după clădiri şi apari în spatele trupelor inamice, nu vei fi reperat aşa cum se întâmplă în alte jocuri, ca şi cum personajele respective au ochi la spate. Evident AI-ul nu se rezumă doar la asta, personajele au un comportament mai apropiat de realitate, asta în comparaţie cu alte jocuri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News