Imbraca-te cu cipuri

27.11.2007
Imbraca-te cu cipuri
Incarcatorul e pe mine

Incarcatorul e pe mine

Ai uitat sa-ti incarci mobilul de serviciu? Te asteapta o zi cu multi kilometri de parcurs, dar si multe telefoane de dat, caci munca ta e de teren? In cazul acesta nu-ti mai lua camasa cea rosie, ci noul tau costum cu functie de incarcator. In cinci ani, pe rafturile magazinelor de electronice ar trebui sa vedem si imbracaminte.

Tehnologia, numita Flexible Integrated Energy Device (dispozitiv flexibil integrat generator de electricitate, FIED), a starnit interesul Departamentului australian de Aparare, acesta oferind 4,4 milioane de dolari drept finantare.  Ca sa aiba parte de succes comercial, cercetatorii trebuie sa gaseasca solutii ca imbracamintea sa permita spalarea si sa aiba o greutate redusa, similara celei de toate zilele. Seful proiectului, Dr. Adam Best, crede ca in abia cinci ani va aparea prima vesta FIED.

Ca aplicatii practice, pe langa incarcarea unui telefon, a dat ca exemplu si alimentarea statiilor radio din dotarea soldatilor sau a dispozitivelor medicale de care depind unii pacienti. Tehnologia ar putea revolutiona si modul de alimentare a dispozitivelor portabile prin adaugarea pe sub carcasa acestora a unor circuite piezo-electrice, asemenea tesaturii speciale utilizate in fabricarea vestei FIED. http://www.csiro.au/news/CleverClothing.html

* Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) este cea mai importanta organizatie de cercetare stiintifica din Australia.

Un fleac, m-au ciuruit!

Un fleac, m-au ciuruit!

Data viitoare cand vei intra intr-un joc FPS (first-person shooter) nu vei mai ramane atat de indiferent la rafalele inamicilor, pentru ca in sfarsit le vei simti pe pielea ta. Asta daca iti cumperi noua vesta pentru gaming 3rd Space, creata de TN Games, care preia semnalele impacturilor incasate virtual de jucator si le transforma in impulsuri tactile.

Totul a pornit de la ambitia lui Mark Ombrellaro, director executiv al TN Games si specialist in chirurgie vasculara, de a crea un dispozitiv pentru a-si „palpa" pacientii de la distanta ca sa puna un diagnostic cat mai corect. El lucra la acest proiect la Universitatea Texas Tech si a angajat o echipa de ingineri pentru a-l ajuta sa dezvolte sistemul de transmitere a informatiei tactile in timp real de la doctor la pacient si viceversa. Rezultatul a fost o versiune a vestei 3rd Space cu 64 de puncte de contact pe abdomenul pacientului.

Medicul trebuie sa poarte o manusa cu opt puncte de contact pentru a „atinge si a simti" bolnavul. Ombrellaro a declarat insa pentru Technology Review ca a vazut din capul locului alte posibile aplicatii ale sistemului, dincolo de cele medicale. „Momentul dramatic este atunci cand esti impuscat pe la spate intr-un joc FPS. In testele efectuate cu vesta, oamenii care o purtau s-au uitat instinctiv in spate cand au simtit impactul chiar daca erau constienti de unde provine", spune Ombrellaro. Vesta nu provoaca traumatisme.

E ca si cum te-ar imboldi cineva cu degetul foarte rapid, dar producatorul vrea sa lanseze si versiuni mai agresive pentru „hardcore gamers" sau pentru antrenamentele politiei si ale armatei care au nevoie de un factor motivant mai puternic. Vesta merge deocamdata cu doua jocuri, „Call of Duty II" si „Incursion", o productie a TN Games, dar producatorul va pune la dispozitie „patch-uri" (softuri suplimentare) descarcabile online pentru ca alte trei jocuri, „Doom 3", „Quake 3" si „Quake 4", sa poata fi adaptate la vesta. 3rd Space e chiar accesibila ca pret si vine in trei variante de culori: negru, camuflaj si roz (si femeile se joaca, nu?).

190 USD; www.tngames.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News