AMD vrea să fie prima…

08.05.2007
AMD vrea să fie prima…

… companie care îşi lansează platforma mobilă de viitor. Aceasta cu câteva săptămâni înainte ca Intel să lanseze platforma Santa Rosa; da, încă una Centrino.

AMD îşi bazează strategia pe noua tehnologie de producere a procesoarelor pe 65 nm şi pe noi protocoale de oprire ale unor funcţii interne când acestea nu sunt folosite, care ar reduce consumul de energie cu 25%. Rămâne de văzut dacă în practică situaţia va fi similară.

Interesant este că AMD îşi promovează mai mult procesorul dual core Turion 64 X2 decât o platformă proprietară 100%. Spun asta deoarece la prezentare a participat ca partener şi NVIDIA, care va contribui cu chipset-uri şi nuclee grafice. Toate acestea însă, în plină campanie AMD de promovare a brand-ului propriu ATI care are în portofoliu chipset-uri şi nuclee grafice. Se pare că AMD mai amână platforma 100% „built-in-house” de care s-a vorbit la achiziţionarea companiei ATI.

Totuşi, AMD nu a uitat de produsele proprii care fac împreună o platformă completă, cum ar fi chipset-ul recent lansat, M690, şi nucleul grafic mobil Radeon X1200.

Noua platformă AMD este susţinută şi de Atheros, Broadcom, Marvell Qualcomm şi RealTek, toate contribuind pe partea de comunicaţii wireless.

Din păcate, AMD nu specifică şi un nume exact pentru platformă, cum este viitoarea Santa Rosa de la Intel, ci sec: “Ultimate Mobile Platform with New 65nm AMD Turion™ 64 X2 Dual-Core Mobile Technology”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News