Asus N61 – Nvidia Optimus şi USB 3.0, în premieră

Nvidia a anunţat oficial tehnologia Optimus, care va permite posesorilor de portabile cu două plăci video să facă trecerea de la una la cealaltă fără ca lucrul să fie întrerupt. În premieră în ţara noastră, vom prezenta unul din primele notebook-uri dotate cu această tehnologie, Asus N61Jv. Producătorul taiwanez a creat acest model pentru ca utilizatorii să aibă parte de o experienţă multimedia de calitate. Vom vedea în continuare dacă primul laptop cu Nvidia Optimus şi USB 3.0 din România a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor noastre.

Asus N61 aduce în premieră tehnologiile Nvidia Optimus şi USB 3.0

O reţetă clasică de construcţie

Nu prea există excepţii de la regulă. Asus face laptop-uri cu plastic lucios şi ecran glare. De data aceasta, producătorul taiwanez a făcut restpad-ul mat, chiar plăcut la atingere. Sub grila argintie de la baza ecranului se găsesc o pereche de difuzoare Altec Lansing, cu o calitate audio decentă. Butonul de pornire a fost înconjurat de un cerc luminos, însă din fericire el nu este deranjant în timpul utilizării portabilului. Când deschizi Asus N61, nu poţi să treci cu vederea un abţibild pe care scrie USB 3.0. El este amplasat în dreptul singurul port USB de pe latura stângă. Pentru a face deosebirea între porturi, cele USB 3.0 au conectorul interior albastru.

Tastatura chiclet este decentă şi flexarea ei, omniprezentă în trecut, acum este aproape inexistentă. Dactilografierea este o plăcere, dar tot veţi căuta cu privirea minuscula tastă Delete de pe rândul superior. Touchpad-ul cu suport multi-touch de la ELAN poate fi dezactivat. Precizia sa este discutabilă, scroll-ul cu două degete fiind uneori interpretat drept zoom. Aerul cald din interiorul carcasei iese prin fantele de pe latura stângă şi trebuie să fiţi atenţi la obiectele din dreptul lor deoarece se pot încălzi serios în timpul unei sesiuni de jocuri.

Asus N61 - portul USB 3.0

Specificaţii

 • Ecran: 16", 1366x768, glare, LED
 • CPU: Intel Core i5-540M, 2,53 GHz, Turbo 3,06 GHz, HT, 3 MB cache
 • Chipset: Intel PM55
 • RAM: 4 GB DDR3, 1066 MHz
 • GPU integrat: Intel GMA HD
 • GPU: Nvidia GeForce GT 325M, 1 GB RAM
 • HDD: 640 GB, 5400 RPM, 8 MB buffer
 • Unitate optică: Blu-Ray 4x
 • Reţea: 802.11b/g/n, LAN
 • Conectori: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, eSATA, HDMI, VGA, 2 x audio
 • Baterie: 6 celule, 4400 mAh
 • Greutate: 2,8 kg
 • Dimensiuni: 384 x 265 x 38 mm
 • Altele: Bluetooth, TV tuner hibrid, difuzoare Altec Lansing, ExpresCard, card reader

Nvidia Optimus - ingredientul minune

Această tehnologie de la Nvidia s-ar putea să fie una din cele mai importante din ultimii ani. Producătorul de plăci video a dorit ofere o modalitate cât mai uşoară de schimbare a adaptorului folosit. Cu Optimus, trecerea de la placa video integrată la cea separată şi înapoi se face instantaneu, fără ca utilizatorul să sesizeze ceva. Atunci când este detectat un joc sau când este rulat un program care foloseşte puterea de procesare a plăcii video, trecerea se face automat. Interfaţa de control a plăcii de la Nvidia permite adăugarea aplicaţiilor sau jocurilor care nu sunt deja incluse în profilul presetat. Nvidia susţine că lista de jocuri va fi reînnoită frecvent cu update-uri de pe Internet.

Nvidia Optimus - principiu de funcţionare

Avantajul principal tehnologiei Optimus este acela că un laptop dotat cu placă video separată performantă poate să aibă aceeaşi autonomie ca unul cu video on-board. Placa separată este aproape total deconectată electric atunci când nu este folosită şi nu va avea un impact asupra bateriei. Pe de altă parte, atunci când utilizatorul va dori să ruleze un joc sau să proceseze un clip video folosind Nvidia CUDA, placa video separată îi va veni în ajutor fără vreun Restart sau Log Off. Am fi aprecia un LED pe carcasă care să indice care din plăci este activă, însă pentru moment suntem nevoiţi să ne mulţumim cu un gadget de pe desktop.

Performanţe bune pentru un laptop multimedia

Procesorul Intel Core i5-540M este construit pe noua arhitectură Arrandale şi are o caracteristică foarte interesantă: împarte acelaşi suport cu placa video intergrată. Deşi această soluţie reduce spaţiul ocupat de CPU şi GPU pe placa bază, făcând loc pentru alte componente, ea a fost criticată de unii. În felul acesta, Intel te obligă se le cumperi placa video integrată, indiferent dacă ai nevoie de ea sau nu. Cum AMD încă nu are un cuvând greu de spus în domeniul portabilelor, probabil că va trebui să ne obişnuim cu această situaţie.

Asus N61 - unitate optică Blu-ray

Placa video Nvidia GeForce GT 325M s-ar putea să fie o necunoscută pentru mulţi dintre cititori. Deşi face parte dintr-o serie nouă, construită pe 40 nm, ea este bazată pe tot pe vechea arhitectură G92. Comparativ cu alte modele, ea se plasează între GeForce 9700M GT şi GT 240M. Scorul obţinut în 3DMark Vantage îl găsiţi mai jos, alături de performanţele în câteva jocuri. Nu am putut rula benchmark-ul fără a conecta un monitor extern la Asus N61, deoarece rezoluţia verticală a ecranului nu a fost suficient de mare. Pentru test am avut la dispoziţie drivere beta de la Nvidia, însă în afară de faptul că nu au recunoscut jocul Modern Warfare 2, au funcţionat bine.

 • 3DMark Vantage - 2184
 • 3DMark Vantage GPU - 1761
 • 3DMark Vantage CPU - 7843
 • Crysis Warhead - Mainstream, No AA - 25 fps
 • Far Cry 2 - High, DX 10, AA 2x - 25 fps

Jocurile au fost rulate la rezoluţia nativă a ecranului. Aşa cum am menţionat mai sus, sistemul de răcire elimină mult aer cald în timpul rulării jocurilor. Tastatura şi restpad-ul se încălzesc semnificativ, însă nu deranjant de mult. Zgomotul ventilatorului din interior se menţine în limite decente.

Asus N61 - fantele sistemului de răcire

Autonomie

La acest capitol, Asus N61 ne-a dezamăgit puţin. Autonomia pe profilul Power4Gear Quiet Office a fost de doar două ore şi 15 minute. În acest timp am navigat pe Internet, am editat documente, ascultând muzică la o pereche de căşti. Ecranul a fost setat la 45% din luminozitatea maximă. Folosind profilul Entertainment, am rulat un film HD la rezoluţie 720p timp de două ore. Placa de reţea wireless a fost dezactivată, luminozitatea ecranului a fost la un nivel de 50% şi am folosit aceeaşi pereche de căşti. Placa video folosită în ambele teste a fost cea integrată.

Avantajul unul laptop cu Nvidia Optimus este că poate să ofere putere de procesare video doar atunci când utilizatorul vrea să ruleze un joc. Evident, autonomia este puternic afectată, aşa era de aşteptat. Setând profilul Power4Gear High Performance, bateria s-a consumat după 50 de minute în care am rulat Far Cry 2. Această performanţă obţinută de Asus N61 se explică prin faptul că sistemul este dotat cu un procesor mainstream, al cărui TDP de 32 W este destul de mare în comparaţie cu cel al unui model ULV. Putem bănui că TDP-ul plăcii video GeForce GT 325M este apropiat deoarece autonomia s-a înjumătăţit când am rulat jocuri.

În stânga butonului de pornire se găsesc difuzoarele Altec Lansing

Asus N61 - laptop multimedia

Nu putem să încheiem fără să vorbim despre latura multimedia a acestui portabil. Ecranul lui N61 are unghiuri de vizibilitate decente şi nu a ieşit în evidenţă în comparaţie cu alte portabile similare. Asus a inclus în lunga listă de aplicaţii preinstalate playerul True Theater. Acesta creşte rezoluţia filmelor în format DVD la 1080p, în timp real. Evident, este necesară conectarea unui LCD TV full HD pentru a vedea diferenţa. De asemenea, utilizatorii vor putea testa o aplicaţie de conversie video care foloseşte puterea de procesare a plăcii video de la Nvidia. Nu uităm unitatea optică Blu-ray ca va putea fi folosită în viitor pentru vizionarea filmelor la cel mai înalt nivel de calitate pentru utilizatorul de rând.

USB 3.0 - pentru mai târziu

Am fi vrut să vă vorbim despre performanţele portului USB 3.0 însă ne-a lipsit obiectul muncii. Portul este perfect compatibil cu dispozitivele USB 2.0 actuale. Din păcate, stick-urile USB sau harddisk-urile externe cu interfaţa USB 3.0 sunt foarte rare, în mod special în ţara noastră. Testele realizate de alte publicaţii au arătat că, în practică, se pot atinge viteze maxime duble sau chiar triple faţă de transferul prin USB 2.0. USB 3.0 este doar în teorie de 10 ori mai rapid.

Asus N61Jv - laptop multimedia cu autonomie modestă

Concluzie

Asus N61 este primul dintr-o nouă clasă de laptopuri care va inunda în curând piaţa. El aduce tehnologia Nvidia Optimus, o soluţie inteligentă de introducere a unei plăci grafice performante fără a afecta neapărat autonomia. Alături de ea, portul USB 3.0 şi unitatea optică Blu-ray reprezintă o investiţie pentru viitor. Asus N61Jv va fi disponibil în aproximativ o lună, preţul estimat fiind de 1.100 €.

Plusuri şi minusuri:

[+] configuraţie performantă
[+] rulează decent jocuri actuale
[+] Nvidia Optimus
[+] Blu-ray şi USB 3.0
[-] autonomie redusă