Sony Vaio SZ, etalon printre laptopurile business

02.11.2007
Sony Vaio SZ, etalon printre laptopurile business
Sony Vaio SZ – de ce da, de ce nu

Sony Vaio SZ61XN/C – nu doar aspect

Să nu vă miraţi când veţi vedea specificaţiile tehnice ale SZ-ului din test:

  • procesor Intel core 2 Duo T7500 2,2 GHz
  • 2 GB RAM DDR2
  • HDD SATA 160 GB, 5400 rpm
  • unitate uptica DVD+/-RW
  • două plăci video: Intel integrată şi GeForce 8400M GS

Toate acestea asigură că aplicaţiile se vor mişca foarte bine pe sistemul de operare Windows Vista Business ce vine preinstalat pe Vaio SZ. Imaginile vor arăta grozav pe ecranul de 13,3" cu rezoluţie 1280 x 800 px. Tehnologia LED pe care o foloseşte îşi face toţi banii, luminozitatea, contrastul şi unghiurile de vizibilitate ale display-ului fiind mult peste cele ale ecranelor LCD folosite de laptop-urile medii.

Sony vaio SZ sta bine şi la dotari

Fiind un notebook ultra portabil, cei de la Sony au decis implementarea unor tehnologii de securitate pe micul Vaio SZ. Astfel, pe lângă clasicul deja cititor de amprente, HDD-ul laptop-ului beneficiază de protecţie a datelor în caz de şocuri. Cu ajutorul unor senzori, notebook-ul va simţi când este scăpat şi va bloca foarte rapid activitatea unităţii de stocare. Astfel, chiar dacă portabilul se va face praf, datele de pe HDD vor putea fi teoretic recuperate. Interesant, dar păcat că Sony nu ne-a permis să testăm şi în practică această funcţie.

Toate aceste dotări vin însă cu un dezavantaj… pe care îl veţi afla mai spre final.

Conectivitate şi dotări

Un laptop lansat în anul 2007 trebuie să bifeze unele necesităţi de conectivitate. Iar Vaio-ul SZ o face:

  • Wireless Wi-fi 802.11 a/b/g
  • Bluetooth 2.0 + EDR
  • 2 sloturi USB
  • slot PCMCIA şi Express card de 34 mm
  • cititor de carduri Memory Stick şi adaptor pentru cardurile SD, xD şi MMC

Ca să fim cârcotaşi, putem găsi şi ceva neajunsuri în dotări: lipsa ieşirilor DVI şi HDMI şi numărul redus de sloturi USB. În cazul meu, am conectat mouse-ul şi un HDD extern, iar în momentul în care am vrut să conectez telefonul pentru sincronizarea datelor… am constatat cu stupoare că nu mai aveam unde…

Cuvânt de final

Sony vaio SZ - mic şi scump Nu ne mai lungim, concluzia este simplă. Dacă doreşti un notebook ultra stilat, cu autonomie de vârf şi performanţe bune în utlizarea zilnică, atunci te poţi încadra în profilul doritorului de Sony Vaio SZ61XN/C. În plus, dacă îţi permiţi să scoţi din buzunar 7500 RON, preţul recomandat de Sony pentru acest laptop, poţi deveni şi unul dintre fericiţii săi posesori. Îşi merită Sony-ul SZ banii? Cu siguranţă DA! Rămâne să n-il şi permitem…

Plusuri:

  • aspect impresionant
  • autonomie foarte bună pe Windows Vista
  • dotări tehnice de vârf
  • două moduri de operare: Stamina şi Speed
  • ecran de 13,3" cu tehnologie LED
  • tehnologii ce asigură securitatea datelor
  • mic, uşor şi silenţios

Minusuri:

  • doar 2 sloturi USB
  • preţul piperat pentru buzunarele românului mediu
Sony Vaio SZ – portabil business

Noua serie Sony Vaio SZ se adresează în primul rând omului de afaceri al secolului 21. Acesta are nevoie de o anumită prestanţă şi nu se poate prezenta oricum la o întâlnire de afaceri. Astfel, un laptop din linia Sony Vaio SZ, ce marjează pe partea estetică şi pe autonomie, având totodată şi performanţe decente, va completa imaginea business, alături de costumul la 4 ace, stiloul Parker şi ceasul Hublot Big Bang.

Dacă nu eşti un om de afaceri, nu inseamnă că un Vaio SZ nu îţi va fi util. Însă s-ar putea să îl găseşti prea mic pentru utilizarea zilnică, prea modest pentru jocurile tale de ultimă generaţie şi puţin cam prea scump pentru salariul tău de român mediu. Din testul ce va urma, vei putea afla dacă modelul Sony Vaio SZ61XN/C este cu adevărat ceea ce îţi doreşti sau poate ar trebui să te îndrepţi spre un notebook din clasa medie, ca Vaio FZ.

Sony Vaio SZ - laptop de business

Portabil pentru business

Vaio-ul SZ este mic. Ar putea părea chiar fragil, mai ales când îl deschizi şi observi ecranul de 13,3" de doar 4 mm grosime, ce pare să se rupă la fiecare manevrare. Dar nu e chiar aşa, pentru că SZ-ul are carcasă din carbon, ce îi oferă durabilitate şi marchează puncte importante la capitolul estetic. Iar cum carbon-ul este şi uşor, nu ar trebui să te mire că un laptop de 13,3" cântăreşte doar 1,79 kg. În plus, este şi compact, având o grosime maximă de doar 31 mm. Impresionant.

Sony vaio Sz - carcasa din carbon

Fiind un laptop business, Vaio-ul SZ marjează pe aspect. Iar atunci când un Vaio, renumit deja pentru estetică, pune şi mai mult accent pe acest capitol, va ieşi cu siguranţă o bijuterie. Carbonul negru, led-urile integrate cu mult bun gust, ecranul ultra subţire cu iluminare LED şi tehnologie X-Black, sigla de pa faţa superioară şi tastatura ciudată dar ergonomică (asemănătoare celei de pe Vaio FZ), inspirată din pietrele grădinilor japoneze, toate acestea se imbină pentru a crea stilul aparte al noii serii Sony Vaio SZ.

Sony Vaio SZ61XN/C – un laptop cu două inimi

Comutatorul Speed/Stamina Laptop-ul celor de la Sony vine cu ceva aparte, două moduri de funcţionare, comutabile prin acţionarea unui singur buton: Stamina şi Speed. Primul îţi asigură autonomie maximă, undeva spre 4-5 ore pe Windows Vista, în cazul unei utilizări medii. Aceasta datorită plăcii video integrate Intel pe care o foloseşte. Desigur, performanţele grafice vor avea de suferit, după cum se vede şi din ratingul Vista de 3,2 obţinut de SZ în acest mod, datorat tocmai plăcii sale grafice slabe.

Comutând pe modul Speed (între comutări e necesară repornirea laptop-ului), Vaio-ul va trece în modul mai performant, în care va utiliza în locul plăcii grafice integrate, una GeForce 8400M GS. Desigur, un entry level, chiar dacă de ultimă generaţie, aşa că nu te aştepta la cine ştie ce capabilităţi (rating Vista 3,5). În modul Speed şi autonomia laptop-ului va scădea cam cu o oră faţă de modul Stamina.

Chiar dacă nu va fi capabil de cine ştie ce jocuri, sistemul Vista şi filmele se vor mişca grozav pe micul Vaio SZ în modul Speed. Iar la drumuri lungi, utilitatea Staminei va fi pe deplin simţită.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News