E criză! Ce laptop second hand aş putea să cumpăr?

25.08.2009
E criză! Ce laptop second hand aş putea să cumpăr?

Ţinând cont de starea actuală a economiei şi de impactul ei asupra cetăţeanului de rând, vom încerca în continuare să dăm câteva sfaturi privind achiziţionarea unui laptop second hand. Vom încerca pe cât posibil să evităm menţionarea unei mărci sau a unui producător şi ne vom axa pe considerente generale. Din mulţimea de anunţuri care pot fi găsite pe site-urile româneşti, o bună parte nu sunt avantajoase în general, iar cei interesaţi trebuie să ţină cont de mai multe aspecte.

Dell XPS M1330 - un portabil excelent, chiar şi după câţiva ani

Verifică preţul produsului nou şi garanţia

Poate că pare un sfat prea simplu, înse este un lucru de bun simţ ca atunci când cumperi un laptop second hand care încă se mai vinde, să verifici preţul produsului în magazin. E posibil ca preţul cu câteva procente în minus al portabilului de ocazie să nu se merite. Un defect ascuns sau lipsa garanţiei, nu justifică nici măcar un preţ mai mic cu 10%, mai ales dacă vorbim de o sumă mai mare. Tentaţia ar putea fi mare pentru notebook-uri aduse din străinătate, însă nu toţi producătorii oferă garanţie internaţională. Importanţa garanţiei în general nu cred că mai este necesar s-o subliniem. Un singur defect de fabricaţie este îndeajuns pentru a face portabilul inutilizabil.

Performanţa – una din problemele laptopurilor mai vechi

Portabilele mai vechi pot avea preţuri atractive, însă este posibil ca ele să fie foarte lente atunci când sunt rulate aplicaţii actuale. Un exemplu în această privinţă sunt notebook-urile cu vechile procesoare Intel Celeron sau AMD Sempron. Vor putea rula Windows XP şi mai multe aplicaţii uzuale, însă un clip HD de pe YouTube.com s-ar putea să le îngenuncheze, ca să nu mai vorbim de mai multe pagini web cu reclamele neblocate. Cei tentaţi de portabile vechi, care merg pe ideea că au nevoie de un simplu calculator pe care să-l care într-o geantă, ar trebui să se gândească dacă preţul este proporţional cu timpul cât vor mai putea folosi acel dispozitiv.

Acer Aspire 5024 cu procesor AMD Turion

Sistemul de operare Windows XP este încă popular, însă odată cu lansarea lui Windows 7 va fi suportat de din ce în ce mai puţini producători de aplicaţii. În aceste condiţii, trecere la Windows Vista nu este întotdeauna o soluţie deoarece necesită mai multe resurse hardware, pe care un laptop vechi s-ar putea să nu le aibă. Un upgrade de RAM pentru un portabil cu module SDRAM s-ar putea să fie aproape imposibil, iar modulele DDR au ajuns să fie aproape de două ori mai scumpe decât actualele DDR2. Nu mai vorbim de faptul că o defecţiune la un portabil vechi de 4-5 ani s-ar putea să fie iremediabilă.

Se pare că au ajuns să fie destul de căutate laptop-urile IBM din vechea serie T40. Ele vin cu procesoarele Pentium M din gama Centrino care au fost foarte bune acum două generaţii. La ora actuală, doar cele care ating 2 GHz pot rula un film la rezoluţie 1080p, ţinând cont că plăcile video integrate de acum câţiva ani nu sunt capabile de decodare HD. În plus, aplicaţiile pe care le pot rula sunt din ce în ce mai puţine odată cu trecerea timpului.

IBM Thinkpad T42 - pentru cunoscători

Ce este bun şi de ce să te fereşti

Am spus la început că nu vom discuta despre fiabilitatea unor mărci în comparaţie cu altele şi astfel nu vom face recomandări sau reclamă negativă anumitor laptopuri. Va trebui să subliniem însă că Intel este producătorul de procesoare care a dominat de departe piaţa portabilelor. AMD a oferit procesoarele mobile Sempron şi Turion, însă nu a reuşit prea bine să convingă cumpărătorii. Punctul său forte a fost, ca şi în cazul pieţei pentru desktop-uri, preţul redus. Astfel, suntem nevoiţi să recomandăm procesoarele Intel introduse odată cu platforma Centrino, mai precis Pentium M. Veţi găsi laptopuri second hand dotate şi cu procesoare Pentium 4 Mobile. Acestea nu sunt însă extraordinare deoarece sunt aproape identice cu versiunile pentru desktop-uri şi se încălzesc destul de mult.

Intel Pentium M

Un laptop vechi dotat cu doar 512 MB de memorie RAM va fi foarte lent, indiferent de restul configuraţiei. Am spus şi mai devreme că ar trebui evitate cele cu memorie SDRAM deoarece nu se mai găsesc module pentru upgrade. Ecranul este o componentă care ar trebui testată la cumpărare. Pixelii morţi, deşi nu au apărut prea des în trecut, ar putea fi o problemă după mulţi ani. O metodă foarte la îndemână este dezactivarea imaginii de fundal a desktop-ului şi setarea câtorva culori. Pe roşu, albastru şi verde ar trebui să se vadă aproape toţi pixelii morţi sau defecţi.

Placa video

Este foarte uşor să cumperi un laptop second hand cu o placă video mai bună decât cea a unui portabil nou. Multe plăci video separate mai vechi sunt destul de performante şi pot rula chiar jocuri, pe când cele din ultima generaţie de la Intel de-abia ajută puţin la decodarea video HD. O listă cu plăcile video mobile lansate în ultimii ani, ordonate în funcţie de performanţă, o puteţi găsi la articolul cu sfaturi de achiziţie a unui laptop.

Chipset video mobile de la Nvidia

Bateria

Dacă vă decideţi să achiziţionaţi un laptop second hand produs de curând sau în ultimii 2-3 ani, bateria nu este neapărat un factor decizional. Un număr mai mare de celule este de cele mai multe ori echivalent cu o autonomie mai bună. De asemenea, pentru un laptop mai nou există multe şanse de a găsi o baterie nouă în cazul în care trebuie schimbată. Cu laptop-urile mai vechi lucrurile stau cu totul altfel. Bateriile de schimb se găsesc foarte greu, iar cele din dotare ar putea să ofere o autonomie de 5-30 de minute. Acesta este unul din riscurile pe care va trebui să vi le asumaţi la cumpărarea unui portabil mai vechi de 3 ani. Evident, există şi excepţii care ţin de modul în care a fost folosit dispozitivul.

Unitate optică, placă de reţea wireless şi alte dotări minore

Pe piaţa actuală sunt disponibile laptopuri dotate numai cu unitate optică DVD writer. Nu a fost aşa însă dintotdeauna. Dacă sunteţi interesaţi de scrierea DVD-urilor, verificaţi dacă unitatea optică a laptop-ului second hand este capabilă de aceasta. Unităţile combo pot doar să citească DVD-uri şi să scrie CD-uri. Placa de reţea wireless este o altă dotare standard la ora actuală, însă cu câţiva ani în urmă era o facilitate premium. Modulul Bluetooth a fost şi adoptat în ultimii 2 ani. Dacă doriţi să sincronizaţi un telefon mobil cu portabilul second hand, verificaţi prezenţa acestui modul. Nu uitaţi de asemenea să număraţi porturile USB. Destul de multe gadget-uri şi periferice le folosesc pentru conectarea la calculator.

Un Asus Eee PC de 7

Concluzie

În practică, dacă vom considera de exemplu suma cu care se poate cumpăra acum un netbook nou, cu ea se poate achiziţiona un laptop second hand mai performant. Lucrurile stau la fel şi la un alt nivel de preţ, dar avantajele trebuie cântărite bine. Lipsa garanţiei este o problemă pentru notebook-urile mai scumpe, iar mizarea pe fiabilitate este un risc pe care vi-l asumaţi. Nu în ultimul rând, trebuie să vă gândiţi la un laptop second hand ca la un sistem închis care permite doar schimbarea memoriei RAM şi a harddisk-ului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News