Esti amnezic? Da vina pe laptop si telefon!

30.10.2007
Esti amnezic? Da vina pe laptop si telefon!

Personal, confirm!

In afara de ziua mea de nastere, doar pe cea a mamei o mai am in cap. Deunazi, la o bere cu unul dintre vecinii mei, unul de doua ori mai varstnic decat mine, imi scapa o mica ironie: „Pai sa stii ca si eu stau bine la capitolul cultura generala, plus ca spre deosebire de tine, ma pricep de minune sa butonez computerul".

Fara sa se incrunte, „mosul" a pornit un joc prin care urma sa ne evidentiem intr-ale culturii generale; ne intrebam pe rand care este capitala nu-stiu-carei tari.

Dupa zece minute ma enervasem de-a binelea. Pai eu, care le stiam pe toate pe vremea cand doar visam la un PC ori telefon mobil, ma trezeam acum in postura unui incult cu acte in regula. Nu ma mai obosesc sa tin minte prea multe; o parte din creierul meu s-a mutat pe laptop, in hard disk, pe Google sau Wikipedia.

Si ma bucur. Am pe ce da vina!

Boom-ul industriei de echipamente electronice portabile – PDA, telefoane, laptopuri – a creat o generatie de oameni incapabili sa memoreze pentru o perioada mai indelungata informatii simple. Aceasta este concluzia unui studiu desfasurat vara asta, de catre profesorul de psihologie Ian Robertson de la Trinity College din Dublin. Pe parcursul a doua saptamani, Ian a chestionat 3.000 de persoane, incercand sa raspunda la intrebarea cine sta mai bine la capitolul memorie: oul sau gaina, adica tanarul pasionat de tech sau batranul ce n-a trait in luxul tehnologic de azi. Un sfert dintre cei chestionati au probleme cu memorarea numarului de telefon de-acasa.

Doua treimi nu-si amintesc ziua de nastere a mai mult de trei prieteni ori membri din familie. Tot doua treimi se bazeaza pe telefon sau alte dispozitive cu functie de organizator pentru a-si aminti datele importante. Cei cu varsta pana in 30 de ani isi amintesc mai putine decat cei de peste 50 de ani. „Oamenii se bazeaza acum mai mult pe tehnologie decat pe propria lor capacitate de memorare", spune profesorul Ian Robertson. Cu alte cuvinte, de cand avem la indemana o groaza de echipamente electronice plus internetul, pe care le indopam cu informatii accesabile oricand, nu mai facem eforturi sa retinem diverse lucruri. O fi bine, o fi rau?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News