Q1 Series - standardul UMPC în viziunea Samsung

Apărut în urmă cu aproximativ un an şi jumătate ca un concept şi prezentat de susţinători în cadrul CeBIT 2006, standardul UMPC a ajuns să creeze presiune asupra notebook-urilor. Născut din dorinţa de a oferi un echipament mai portabil decât laptop-urile, UMPC a atras rapid susţinători şi, în decurs de un an, mai multe astfel de produse au apărut pe piaţă de la diverse companii.

Intel, Samsung şi Microsoft sunt companiile de la care a plecat ideea de UMPC (ultra mobile personal computer) şi care au colaborat la elaborarea standardului. Primele modele de portabile UMPC au apărut de la Samsung evident şi le puteţi găsi în gama lor de produse sub denumirea Q1 Series.

Ce e de fapt un UMPC?

Dintr-un punct de vedere, UMPC-urile pot fi considerate calculatoare ultra-portabile cu care poţi face aproape aceleaşi operaţiuni ca şi cu desktop-ul de acasă. Dacă privim din altă perspectivă, le regăsim la jumătatea drumului dintre un notebook şi un PDA. Sunt totuşi mai apropiate de notebook-uri deoarece folosesc sisteme de operare Microsoft Windows XP sau Vista şi sunt compatibile astfel cu aplicaţiile uzuale. Aşa pot fi caracterizate UMPC-urile dacă le raportăm la ceva existent, dar de ce am face-o?

Practic, sunt computere portabile de dimensiuni relativ mici, cu o greutate cuprinsă între 600-800g, la care poţi vedea filme pe un ecran generos, te poţi uita la poze, asculta muzică, deschide fişiere office, naviga pe Internet etc. După cum se poate vedea şi din poză, o mare parte a UMPC-ului este ocupată de ecranul LCD sensibil la atingere, aceasta fiind şi principala modalitate de control a sa. Alături de funcţia touchscreen, mai sunt prezente câteva butoane configurabile şi un joystick care au încăput pe lateralele ecranului.

Samsung Q1

Samsung Q1

Sub denumirea Q1 se ascunde gama de UMPC-uri de la Samsung. În oferta producătorului coreean se regăsesc trei modele: Q1, Q1B şi Q1 Ultra, fiecare cu diverse configuraţii. Modelele au în comun dimensiuni apropiate 227x140x26.5 mm, Q1 Ultra fiind ceva mai subţire, 24 mm şi ceva mai îngust, 124 mm lăţime. Majoritatea vin dotate cu aplicaţii suplimentare, precum: un antivirus sau Microsoft Office. Aşa după cum le caracterizează Samsung, UMPC-urile lor pot ţine locul unui PDA, unui player portabil multimedia, unui Tablet PC, sau poate fi folosit pe post de echipament de stocare portabil.

Modelul Q1 este cel deschizător de gamă, păstrând aspectul şi configuraţia primelor specificaţii. Foloseşte ca procesor unul din gamele cu consum redus de la Intel: Pentium M sau Celeron M, iar ca sistem de operare regăsim Windows XP Tablet Edition. Dispune de un ecran de 7” cu rezoluţie 800x480 pixeli, harddisk de 20, 40 sau 60 GB şi 512 MB sau 1 GB memorie RAM. În mare, cam acestea ar fi specificaţiile modelului. Capitolul comunicare este reprezentat de placa de reţea fără fir 802.11b/g (WiFi / WLAN), cu fir 10/100 MB şi de tehnologia Bluetooth. Pe lateralele lui Q1 se regăsesc doi conectori USB care suportă printre altele, tastatură, mouse sau imprimantă, port pentru un monitor extern, cititor de carduri CF şi mufele de intrare / ieşire corespunzătoare sistemului audio. Q1 este cel mai greu dintre cele trei modele, având 779g, iar autonomia sa ajunge în medie la 3.5 ore.

Q1B foloseşte mai noul Windows Vista Business pe o platformă cu procesor VIA C7M al cărui consum este foarte mic, 5W. Sistemul de control este acelaşi ca la modelul anterior: touchscreen, joystick şi câteva butoane configurabile. Spre deosebire de celelalte două, nu include placă de reţea cu fir, restul dotărilor fiind aproape identice.

Samsung Q1B

Cel mai interesant UMPC de la Samsung este Q1 Ultra, în principal datorită prezenţei pe laterelele ecranului a unor butoane ce formează o tastatură QWERTY şi care uşurează cu mult procesul introducerii de text. Q1 Ultra este condus de Windows Vista Business şi de un procesor Intel A110, special conceput pentru UMPC-uri. Din punct de vedere hardware este superior modelelor anterioare: 60 GB harddisk, 1 GB memorie, ecran de 7” (1024x600 pixeli), sunet Intel HD şi cititor de carduri SD. Pe marginea de sus a sa sunt montante două camere de captură: una foto de 1.3 MP şi un webcam de 0.3 MP. Remarcant este prezenţa tehnologiei HSDPA (un 3G mai avansat). Q1 Ultra plusează la autonomie, având timpi de lucru pe acumulator cuprinşi între 4 şi 6 ore, dar şi la greutate, 690g.

Samsung Q1 Ultra

După cum vedeţi, UMPC-urile de la Samsung nu diferă foarte mult de un PC, în ceea ce priveşte dotările. Lipseşte din schemă unitatea optică, dar care poate fi uşor înlocuită de memorile externe pe USB. Oferă însă o autonomie mai mare decât media notebook-urilor. Toate minunăţiile pe care le ascund UMPC-urile se reflectă asupra preţului, Q1 Ultra fiind evaluat afară la aproximativ 1.200$ fără taxe.