Sony VAIO F – stil şi performanţă într-un pachet de 16.4”

Este un fapt binecunoscut că laptopurile Sony VAIO nu sunt cele mai ieftine de pe piaţă. Cei care-şi permit să investească într-un astfel de dispozitiv primesc nu doar un sistem puternic, ci şi fiabilitate şi stil. În continuare vă vom prezenta modelul Sony VAIO F, un portabil de 16.4" care vrea să înlocuiască desktop-ul de acasă ori de la birou şi chiar să plece împreună cu dumneavoastră în călătorii. Greutatea şi grosimea nu sunt la nivelul unui ultra-portabil, dar nici performanţele nu pot fi comparate.

Sony VAIO F - laptop de 16.4" cu ecran full HD care elimină desktop-ul

Construcţie

Din punct de vedere al construcţiei, mulţi consideră portabilele VAIO ca fiind imediat în spatele celor de la Apple. Plastic de calitate, îmbinări excelente, balamale robuste; acestea sunt doar câteva din cuvintele cu care poate fi caracterizată carcasa lui Sony VAIO F. Pentru test am primit un sample al versiunii de top şi acesta vine cu un restpad din plastic cu aspect de piele naturală. Versiunile mai ieftine primesc un restpad mai simplu, dar la fel de comod şi plăcut la atingere.

Touchpad-ul multi-touch, înconjurat de restpad

Tastatura chiclet este una din cele mai bune de pe piaţă, însă tot am observat o uşoară flexare a ei în mijloc la apăsare fermă. Touchpad-ul este generos şi are o rezoluţie bună, însă am dus lipsa unui buton de pe tastatură cu care să-l dezactivăm. Driver-ele cu care este livrat permit elimarea click-ului accidental din colţuri şi dezactivarea sa. Suportul multi-touch nu putea să lipsească, însă nu este foarte util. Comenzile par să fie procesate un timp până sunt transmise aplicaţiei. Conectorii se găsesc pe laturile lui Sony VAIO F. Excepţie fac cititoarele de carduri Memory Stick şi SD, amplasate frontal.

Ecranul cu gamut extins

Sony s-a gândit la cei care procesează imagini sau lucrează în domeniul proiectării când a oferit ecranul full HD cu gamut extins pe VAIO F. De menţionat faptul că modelul testat de noi a fost dotat cu un filtru anti-glare sau mat pentru ecran. Versiunea mai ieftină are un filtru lucios, însă panoul pare să fie identic. Deasupra tastaturii se găseşte un senzor de luminozitate pentru setarea automată a luminozităţii ecranului. Deşi nu este specificat de producător, iluminarea ecranului pare să fie realizată cu LED-uri. Calitatea imaginii este bună, iar unghiurile de vizibilitate sunt peste medie.

Fantele pentru ventilaţie şi o parte din conectori

Specificaţii

 • Ecran: 16.4", 1920x1080, gamut extins
 • Procesor: Intel Core i7-720QM, 1,6 GHz, 6 MB Smart Cache, 2,8 GHz Turbo Mode
 • Chipset: Intel PM55 Express
 • Grafică: Nvidia GeForce GT 330M, 1 GB VRAM
 • RAM: 8 GB DDR3, 1333 MHz
 • HDD: 500 GB, 5400 RPM, 8 MB buffer, Seagate
 • Unitate optică: Blu-ray Writer
 • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR
 • Conectori: 2 x USB 2,0, eSATA/USB 2.0, HDMI, VGA, Express Card, Firewire, 2 x audio, card reader (MS, SD)
 • Baterie: Li-ion, 6 celule, 5.000 mAh, 54 Wh
 • Dimensiuni: 387 x 263 x 31-41 mm
 • Greutate: 3,2 kg

Deasupra tastaturii, central, se află amplasat senzorul de luminozitate

Performanţe la nivel înalt

Sony VAIO F este dotat cu unul dintre cele mai puternice procesoare mobile de la Intel, mai precis Core i7-720QM cu patru nuclee. Funcţia sa Turbo Mode permite supratactarea unui singur nucleu la 2,8 GHz de la 1,6 GHz atunci când o anumită aplicaţie o cere. Mai jos veţi găsi o listă cu câteva benchmark-uri clasice ce au fost rulate pe VAIO F.

 • 3DMark Vantage - 2.735 puncte
 • 3DMark Vantage CPU - 10.081 puncte
 • 3DMark Vantage GPU - 2.200 puncte
 • PCMark Vantage - 5.326 puncte
 • PCMark Vantage Productivity - 4.772 puncte
 • 3DMark06 - 6.410 puncte
 • SuperPI 1M - 16 s

Butonul de pornire - un design clasic Sony VAIO

Jocuri, dar nu full HD

Acest laptop Sony VAIO nu este dotat cu aceeaşi placă video ca şi Asus G73, monstrul creat special pentru pasionaţii de jocuri. Nvidia GeForce GT 330M permite însă rularea titlurilor actuale cu framerate decent la rezoluţii mai mici. Ne-am oprit la 1360x768 şi am testat trei jocuri cu această rezoluţie. Timpul de răspuns al ecranului a fost de-ajuns de bun chiar şi pentru titlurile cu acţiune intensă. Mai jos găsiţi setările grafice şi numărul mediu de cadre pe secundă înregistrat. În timpul jocului tastatura şi restpad-ul se încălzesc, însă nu de-ajuns de mult pentru a deveni deranjante. Ventilatorul este puţin gălăgios la turaţii mari. Ca şi la alte portabile, nu este indicat să ţineţi nimic în dreptul fantei de aerisire de pe latura stângă.

Autonomie

Nu am avut aşteptări prea mari la acest capitol, ţinând cont de performanţa sistemului şi de mediul de lucru pe care-l vizează. Pentru testul de autonomie office am navigat pe Internet, folosind placa de reţea wireless, am editat documente şi am ascultat muzică folosind o pereche de căşti. Pe profilul Power Saver, cu luminozitatea ecranului fixată la 50%, am putut lucra timp de o oră şi 45 de minute. Pentru testul multimedia am rulat un film cu rezoluţie 1080p în format MKV folosind profilul Balanced şi având luminozitatea ecranului la 65%. Autonomia a fost de o oră şi 20 de minute.

Sony VAIO F cu unitate optică Blu-ray Writer

De asemenea, am rulat şi un disc Blu-ray cu trailer-e şi diverse clipuri HD folosind acelaşi profil, dar setând luminozitatea ecranului la maxim. Bateria s-a consumat într-o oră şi 10 minute. În ambele cazuri am folosit o pereche de căşti pentru redarea sunetului, iar placa de reţea wireless a fost oprită. Pentru că Sony VAIO F poate să ruleze jocuri, am decis să testăm autonomia şi în acest fel. Cu luminozitatea ecranului la jumătate şi folosind profilul High Performance portabilul s-a oprit după 55 de minute.

Consideraţii finale

Sony VAIO F poate înlocui fără probleme cu un desktop actual performant. Procesorul nu se ia la întrecere cu modelele Core i7 de top pentru unităţi centrale, însă nici nu consumă atât de mult şi nu este la fel de pretenţios la capitolul răcire. Rezoluţia ecranului s-ar putea să-i dea puţin peste cap pe unii utilizatori care poartă ochelari. Pixelii sunt mici şi rezoluţia full HD pe o diagonală de 16.4" necesită o perioadă de acomodare. Ecranul lui VAIO F este probabil unul din cele mai potrivite din segmentul mobil pentru grafică şi procesarea imaginii. Doar Lenovo mai poate oferi ceva asemănător cu filtru extern mat, însă designul carcasei este total diferit la seria ThinkPad.

Sony VAIO F şi încărcătorul destul de voluminos

Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră au observat că acest portabil este dotat cu o unitate optică ce poate inscripţiona discuri Blu-ray. Preţul creşte semnificativ din cauza ei. Difuzoarele integrate au fost mai mult decât mulţumitoare, având o calitate peste medie şi un volum maxim destul de puternic pentru o cameră de zi. În plus, sunetul nu se aude distorsionat la volum maxim. Pentru pretenţioşi, Sony oferă şi ieşire audio digitală optică. Încărcătorul din pachet este destul de mare, aşa cum se poate observa şi în imagine, sporind greutatea la transport cu aproape un kilogram. Am fost puţin dezamăgiţi de timpul necesar pentru încărcarea bateriei. O încărcare completă se realizează în mai bine de trei ore, indiferent de modelul şi capacitatea bateriei.

Cu configuraţia de mai sus, Sony VAIO F (VPC-F11Z1E) costă 6.700 de lei şi poate fi achiziţionat de la Emag.ro. Cu câteva sute de lei mai puţin puteţi cumpăra versiunea VPC-F11S1E care are cititor de discuri Blu-Ray şi 6 GB RAM. Cel mai accesibil Sony VAIO F este modelul VPC-F11M1E. Pentru doar 4.300 de lei primiţi un ecran full HD cu filtru lucios, unitate optică Blu-ray Combo şi 4 GB DDR3 la 1066 MHz. De asemenea, bateria acestui ultim model are o capacitatate puţin mai mică decât cea testată de noi.

Sony VAIO F îmbină performanţa cu stilul şi o construcţie de calitate

Plusuri şi minusuri:

[+] sistem performant
[+] placă video cu performanţe peste medie
[+] ecran full HD cu gamut extins şi filtru mat
[+] inscriptor de discuri Blu-ray
[+] construcţie de calitate
[+] difuzoare cu volum puternic
[-] autonomie limitată