ASUS ROG Swift PG248Q: gaming la 180 de cadre pe secundă [REVIEW]

23.02.2017
ASUS ROG Swift PG248Q: gaming la 180 de cadre pe secundă [REVIEW]
Construcţie, design şi specificaţii tehnice

Foarte multă vreme, display-urile CRT au fost cele mai apreciate de către gamerii profesionişti, întrucât erau singurele capabile să ţină pasul cu reflexele lor, oferind o rată de împrospătare a imaginii mult superioară panourilor LCD. În ultimii câţiva ani însă, producătorii de monitoare au început să ofere frecvenţe din ce în ce mai mari pe monitoarele dedicate gamerilor competitivi, multe modele fiind echipate cu panouri cu refresh rate de 120 sau chiar 144 Hz. Modelul de faţă, ASUS ROG Swift PG248Q, este un monitor pentru cei care vor puţin mai mult, însă se adresează unui public foarte bine definit.

Construcţie, design

Modelul ASUS ROG Swift PG248Q nu este cu mult diferit faţă de alte monitoare produse de ASUS în gama ROG. Acesta păstrează designul deja cunoscut, diferenţele între acesta şi alte modele similare fiind mai degrabă la interior. Monitorul vine echipat cu un picior cu pivot care oferă posibilitatea de a ridica sau coborî ecranul, posibilitatea de a ajusta înclinarea pe verticală, un suport rotativ iluminat cu LED-uri roşii pentru ajustare pe orizontală şi chiar posibilitatea de a fi orientat în modul portret, în cazul în care aveţi nevoie de aşa ceva.

În partea din dreapta a monitorului pot fi regăsite cele cinci butoane folosite pentru configurare. Acestea sunt în spatele display-ului, însă marcajele de pe faţă asigură găsirea lor rapidă. Primul de sus este butonul de meniu cu cinci poziţii. Acesta este folosit pentru navigare în cele patru direcţii normale (sus, jos, stânga şi dreapta), iar apăsarea sa în poziţia neutră are funcţie de „confirmare”. Sub acesta este poziţionat butonul de „anulare”, iar următoarele două sunt scurtături către funcţii speciale. Unul accesează meniul GamePlus, care poate afişa diverse elemente grafice deasupra imaginilor, iar celălalt este dedicat meniului GameVisual, pentru setarea diverselor profiluri, în funcţie de tipul de utilizare ales (jocuri, filme, etc.). În cele din urmă, butonul Power este amplasat pe ultima poziţie de jos.

La capitolul conectivitate avem de a face cu doi conectori semnal video, HDMI şi DisplayPort, un jack pentru căşti, două mufe USB 3.0 şi un port pentru conectarea acestora la un USB din PC. Swift PG248Q este compatibil cu tehnologia G-SYNC de la NVIDIA, însă aceasta este disponibilă doar prin intermediul DisplayPort. De asemenea, dintr-un motiv sau altul, ASUS a integrat tehnologia NVIDIA 3D Vision, însă cu greu mai putem găsi în magazine acum ochelari 3D compatibili sau jocuri care să ofere suport pentru aceasta.

Specificaţii tehnice

  • Panou: TN, diagonală de 24˝, Full HD (1920 x 1080 pixeli), 180 Hz
  • Tip iluminare: LED
  • Timp de răspuns: 1 ms GtG
  • Unghi de vizibilitate: 170°/160°
  • Dimensiune punct: 0,276 mm
  • Luminozitate maximă: 350 cd/m2
  • Contrast: 1000:1
  • Înclinare: -5/+20°
  • Reglaj înălţime – 120mm (-60/+60)
  • Rotire în mod portret – Da
  • Consum: 65W (normal), 0,5W (stand-by)
  • Motare perete: VESA 100 x 100 mm
  • Greutate: 6,6 Kg
  • Tehnologii: Overdrive, Adaptice Contrast Control, Blue Light Filter, Dark Boost, GamePlus, GameVisual
  • Conectori: HDMI, DisplayPort 1.2, jack audio 3,5mm , 2 x USB 3.0

Părţi pozitive

Timp de răspuns excelent
Panou TN de calitate (unghiuri largi de vizibilitate, culori naturale)
Meniuri intuitive

Părţi negative

Preţ ridicat
Diferenţe prea mici pentru majoritatea utilizatorilor faţă de un monitor cu 144 Hz

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult