Philips 436M6VBPA Momentum review: HDR şi 4K pentru gaming pe console

23.11.2018
Philips 436M6VBPA Momentum review: HDR şi 4K pentru gaming pe console
Construcţie, design şi accesorii

Monitoarele de gaming sunt de obicei modele între 24 şi 32”, realizate pentru a fi folosite la un birou, alături de un PC competent, cu rată de împrospătare mare şi un accent pus pe timp de răspuns, nu obligatoriu pe calitatea imaginii afişate. Consolele sunt însă dispozitive realizate pentru a fi conectate la televizoare, cu ecrane mari, care de multe ori au timp de răspuns mare, dar o calitate a imaginii mai bună. Philips consideră că nu trebuie să existe un compromis atunci când vrei să te joci pe console şi a lansat modelul Momentum 436M6VBPA, un hibrid între un televizor şi un monitor de gaming, cu rezoluţie 4K, panou VA de calitate şi compatibilitate cu formatul HDR.

Construcţie, design şi accesorii

Philips Momentum vine într-o cutie imensă, chiar mai mare decât cea a unui televizor cu diagonala de 43”. Motivul pentru acest lucru este faptul că suportul de jos vine deja ataşat de display, lucru care adaugă puncte în plus la capitolul experienţă de utilizare, întrucât nu necesită asamblare. Îl scoţi din cutie, îl bagi în priză, conectezi consola sau PC-ul şi poţi începe să îl foloseşti.

Suportul necesită însă un spaţiu cam la fel de lat precum întregul monitor, deci pentru cei care sperau să îl monteze pe o masă mai îngustă, avem veşti proaste. Din fericire, acesta are pe spate montură VESA, deci poate fi montat pe orice suport pentru perete standard.

La capitolul design şi construcţie nu sunt multe de spus, sincer. Avem de a face cu un monitor de dimensiuni mari realizat predominant din plastic. Pe spate avem în centru plastic mat, în timp ce restul monitorului pe spate şi pe rama din jurul ecranului este acoperită cu plastic lucios. Suportul de la bază este însă metalic şi permite înclinare pe verticală. Această capabilitate este însă utilă probabil atunci când monitorul este folosit la un birou. În ciuda faptului că acesta este numit peste tot „monitor”, avem practic de a face cu un „televizor” fără tuner digital sau analogic, care să îi permită să afişeze programe de televiziune.

Acesta include până şi cu o telecomandă în pachet, care este utilă pentru modificarea setărilor, pentru ajustarea volumului difuzoarelor (foarte bune, de altfel) şi pentru comutarea surselor. Avem butoane pentru modificarea luminozităţii direct pe telecomandă, un buton de navigaţie direcţional, buton pentru sursă, pentru meniu, un buton „back” şi butonul „SmartImage”, pentru modificarea rapidă a profilurilor de culoare.

Momentum de la Philips este unul dintre cele mai bine dotate monitoare pe care le-am întâlnit până acum la capitolul port-uri. Avem de a face cu un HDMI 2.0, un DisplayPort 1.4, un mini-DisplayPort şi un USB Type-C pentru conectarea de dispozitive, cât şi un hub USB 3.0 cu două port-uri Type-A şi două jack audio-uri audio (in şi out). Ce lipseşte faţă de un televizor modern este o mufă HDMI ARC pentru conectarea de soluţii audio precum soundbar-uri direct pe HDMI şi poate un port S/PDIF, deşi acesta din urmă începe să fie un standard învechit.

O problemă cu port-urile de conectivitate ar fi orientarea lor în jos, la baza monitorului, lucru care face complicat accesul şi conectarea de noi dispozitive odată ce acesta este pus pe poziţia de utilizare. Probabil că poziţionarea acestor port-uri pe una dintre laterale ar fi fost mai inspirată. Şi că tot suntem la probleme de design, Philips nu oferă o soluţie elegantă pentru mascarea cablurilor.

În partea de jos a monitorului Momentum există şi o bandă luminoasă cu LED-uri, care însă nu oferă iluminare similară cu Ambilight-ul de pe televizoare, în ciuda faptului că este prezentat într-un mod similar şi chiar cu nume similar: Ambiglow. Practic, avem o funcţionalitate similară cu cea a altor dispozitive RGB, cu o setare care schimbă mereu culorile, una care oferă o iluminare statică şi alta dinamică, dar care nu se potriveşte foarte bine cu ceea ce vedem pe ecran. Dezavantajul Ambiglow este faptul că acesta bate doar în masă, nu în peretele din spate, iar intensitatea luminii LED-urilor este mică, chiar şi pe cel mai înalt nivel.

În cutie se regăsesc şi toate cablurile necesare (HDMI, DisplayPort, USB-C şi alimentare), cât şi o pagină A4 printată cu rezultatele calibrării monitorului, acesta fiind unul dintre puţinele produse dedicate gamerilor care includ aşa ceva. Practic, odată setat pe modul sRGB, monitorul este calibrat pentru a afişa culori cât mai naturale. Nu este clar dacă aceste setări sunt valabile şi pentru modurile HDR, întrucât setările sunt blocate atunci când acest mod este activ. De asemenea, panoul VA folosit de Philips nu este tocmai la nivelul unui IPS, deci probabil că nu este o idee bună să vă bazaţi pe el pentru editări foto sau video.

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Calitate foarte bună a imaginii şi calibrare din fabrică
Timp de răspuns mic pentru un monitor dedicat consolelor
Compatibil cu mai multe standarde HDR
Are telecomandă şi toate cablurile necesare în pachet

Părţi negative

Are doar un port HDMI
Preţul este încă destul de mare
Funcţia Ambiglow e dezamăgitoare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult