Producători de monitoare pentru PC, descoperiţi folosind panouri 4K UHD pentru echiparea modelelor Quad HD (2560×1440)

22.06.2018
Producători de monitoare pentru PC, descoperiţi folosind panouri 4K UHD pentru echiparea modelelor Quad HD (2560x1440)

Din păcate vestea nu e chiar atât de bună pe cât pare, monitoarele setate din fabrică pentru a funcţiona la o rezoluţie inferioară celei suportate nativ de panoul LCD având o imagine mai puţin clară, comparat unui monitor Quad HD nativ.

Fabricate în număr tot mai mare, panourile LCD 4K au ajuns în mod paradoxal să fie mai ieftine şi uşor de procurat pentru producătorii de monitoare decât cele Quad HD, chiar dacă cele din urmă sunt, teoretic, inferioare tehnologic şi au un cost de fabricaţie mai redus. Din raţiuni de optimizare a costurilor, producători OEM tind să „recicleze” o configuraţie hardware pentru cât mai multe modele de monitoare, pe care le diferenţiază apoi prin designul carcasei şi omiterea anumitor dotări rezervate modelelor de top. Însă limitarea rezoluţiei imaginii sub cea nativă a panoului LCD este o practică discutabilă, folosită până acum doar la unele modele de telefoane inteligente, cu scopul de a ameliora probleme concrete legate de autonomia bateriei şi sacadări ale interfeţei grafice.

În cazul monitoarelor pentru PC, diagonala mult mai mare a ecranului face ca nepotrivirea rezoluţiei „oficiale” cu cea nativă a panoului LCD să fie mult mai uşor sesizabilă, pierderea de claritate afectând lizibilitatea textului redat cu fonturi mici. În plus, adaptarea rezoluţiei folosind procedeul de interpolare duce la o estompare a detaliilor fine, dând imaginii un aspect şters.

Anticipând pericolul pentru complicaţii de ordin legal, unii producători de monitoare menţionează rezoluţia nativă a panoului LCD pe ambalaj şi în lista cu specificaţii, însă fără a explica în mod concret ce presupune această contradicţie faţă de eticheta Quad HD.

Din păcate, cei care speră să achiziţioneze la preţ redus un monitor „castrat” din firmware pentru funcţionare la rezoluţie Quad HD, în ideea de a-l modifica pentru funcţionare la rezoluţia 4K nativă a panoului LCD vor fi dezamăgiţi, limitări hardware ţinând de tipul procesorul de imagine folosit împiedicând acest lucru.

Lista completă a producătorilor de monitoare care au recurs la această practică nu a fost dezvăluită, dar ştim că sunt vizate în special modele QHD cu diagonală 27”, adaptate folosind panouri LCD 4K UHD cu diagonală de afişare similară.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult