Când arta ucide: Povestea mai puţin ştiută a efectelor negative pe care le-a avut filmul „The Deer Hunter”

Arta este menită să-i facă pe oameni mai compleţi, mai bogaţi spiritual. În unele cazuri însă, ea îi sensibilizează profund, determinându-i, deseori şi pe fondul unor crize existenţiale, să recurgă la măsuri extreme. Au existat în timp forme de artă care au avut o influenţă puternică asupra oamenilor, pe mulţi determinându-i chiar să-şi ia viaţa. Exemple sunt melodia „Gloomy Sunday”, romanul „Suferintele tânărului Werther” de Thomas Mann şi filmul „The Deer Hunter”.

 

„The Deer Hunter”, regizat de Michael Cimino şi lansat în 1978, este puternic, filozofic şi perturbator. De aceea, în 1996, Librăria Congresului a inclus pentru păstrare o copie în United States National Film Registry, deoarece „The Deer Hunter” este „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric şi estetic”.

Pelicula este povestea a trei prieteni, americani de origine rusă dintr-un mic oraş din Pennsylvania, care merg la război în Vietnam. Un laitmotiv al filmului este jocul ruleta rusească, în care într-un revolver cu şase camere se introduce un cartuş. Apoi butoiaşul se învârte şi pistolul se pune la tâmplă. Există o şansă din şase ca jucătorul să nimerească cartuşul şi să moară. Fiind un mare succes de box-office, „The Deer Hunter” a avut o influenţă imensă asupra celor care l-au vizionat. Circa 35 de sinucideri accidentale, majoritatea comise de tineri, au fost consemnate la numai trei ani de la lansarea filmului. Majoritatea victimelor au jucat ruleta rusească acasă sau cu prieteni şi nu au avut norocul să nimerească o cameră goală în butoiaşul revolverului.

 

 

În 1981, New York Times relata despre Ted Tolwinski (26 de ani) şi David Radnis (28), care au jucat ruleta rusească la scurt timp după ce au urmărit împreună filmul. Ambii au murit după ce şi-au pus pistoale la tâmplă şi au apăsat pe trăgaci de câte două ori. În acelaşi an, un tânăr de 23 de ani, Daniel Bouley, s-a împuşcat în cap, influenţat de film. The Washington Post relata în 1980 că un băiat de 16 ani s-a împuşcat în tâmplă în propriul dormitor, după ce a încercat ruleta rusească, la scurt timp după ce vizionase „The Deer Hunter”.  

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult