Filmul independent Bridgit, realizat cu un iPhone, a primit prestigiosul premiu Turner în Marea Britanie

26.12.2018
Filmul independent Bridgit, realizat cu un iPhone, a primit prestigiosul premiu Turner în Marea Britanie

Charlotte Prodger, o artistă originară din Scoţia, a câştigat premiul Turner în 2018 pentru o seria de scurt metraje Bridgit pe care aceasta le-a realizat. Întrucât Turner este un premiu pentru artă vizuală, faptul că o serie de scurt metraje a câştigat nu este tocmai ceva ieşit din comun, însă faptul că acestea au fost filmate exclusiv folosind un iPhone este o premieră mondială.

În trecut, anumite filme au folosit materiale filmate cu telefoane mobile, iar întregi filme de lung metraj precum Tangerine şi Unsane au fost filmate folosind iPhone-uri. Seria Bridgit este însă prima astfel de creaţie care este şi premiată. Premiul Turner este de multe ori controversat, întrucât de multe ori acesta este acordat unor creaţii mai ciudate, iar faptul că avem de a face cu o creaţie pe smartphone cu siguranţă a influenţat decizia juriului.

Charlotte Prodger, BRIDGIT, 2016 – excerpt from Film London on Vimeo.

 

Bridgit este un proiect foarte personal al lui Charlotte Prodger, pe parcursul celor câteva clipuri care însumează aproximativ jumătate de oră, aceasta oferind un discurs despre felul în care a crescut în Scoţia şi despre sexualitatea ei, fiind o persoană gay într-o comunitate restrânsă precum oraşul Aberdeenshire din Scoţia.

Tim Cook, CEO-ul Apple, a publicat pe contul său de Twitter un link către articolul din The Guardian care anunţa această reuşită pentru un creator de conţinut care a folosit doar un iPhone pentru realizare. Acesta a spus că aceasta este o mare realizare şi un moment important pentru democratizarea fotografiei şi realizării de filme.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că telefoanele vor înlocui camerele de cinema în viitorul apropiat. În timp ce telefoanele de top din ultimii ani fotografiază şi filmează foarte bine pentru dispozitive care au loc în buzunar şi pot fi cu tine tot timpul, performanţa lor este mult mai slabă decât cea a unui aparat de filmare profesional.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult