Muzica în format fizic a depăşit vânzările de muzică în format digital în 2017

23.03.2018
Muzica în format fizic a depăşit vânzările de muzică în format digital în 2017

Vânzările de muzică în format digital au fost într-o continuă creştere încă de la începutul anilor 2000, când Apple a schimbat complet piaţa de distribuţie digitală cu magazinul iTunes Store. Din 2012, digitalul a depăşit vânzările de muzică pe suport fizic, însă popularizarea serviciilor de streaming din ultimii câţiva ani pare să fi oprit această creştere. De fapt, vânzările de muzică în format digital au scăzut atât de mult, încât CD-urile şi vinilurile sunt acum mai populare.

Conform RIAA (Recording Industry Association of America), în topul veniturilor din muzică, melodiile vândute în format digital sunt acum pe ultimul loc, în ciuda faptului că muzica în format fizic este de asemenea pe un trend descendent.  Doar în anul 2017, piaţa de muzică în format digital cumpărată a scăzut cu 25%, cu încasări de 1,3 miliarde de dolari în Statele Unite. Muzica în format fizic a avut o scădere mult mai mică, cu 4 procente faţă de 2016 şi încasări totale de 1,5 miliarde.

În aceste condiţii, piaţa de muzică în format digital reprezintă 15% din piaţă, în timp ce muzica în format fizic reprezintă 17%. Aproape două treimi din piaţa de muzică din Statele Unite constau însă în servicii de streaming. În ultimii ani am asistat la o creştere a popularităţii vinilurilor, acestea fiind acum cel mai promiţător format fizic de pe piaţă, înregistrând o creştere de 10% în 2017.

Pe piaţa de streaming, serviciile premium sunt în creştere, servicii precum Amazon Prime Music şi Pandora Plus constituind 14% din piaţă.

 

 

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult