Tenda AC18: un router pentru cei care au nevoie de acoperire wireless extinsă [REVIEW]

31.07.2017
Tenda AC18: un router pentru cei care au nevoie de acoperire wireless extinsă [REVIEW]

Am testat în ultimele câteva luni două modele de routere de la Tenda, cu performanţe foarte bune, în ciuda preţului accesibil. Avem acum la îndemână şi vârful de gamă al seriei AC de la Tenda, AC18, care completează oferta companiei. Acesta vine cu un preţ mai ridicat, un design foarte diferit şi cu hardware mai puternic, care promite să susţină mai multe conexiuni şi transferuri pe o singură reţea.

Design, construcţie, ergonomie

Tenda AC18 renunţă la designul vertical, cu o bază din plastic, al variantelor testate anterior şi adoptă un design mai „agresiv”, cu forme angulare. Acesta este orientat acum în poziţie orizontală, cu LED-urile pentru monitorizare poziţionate în partea din faţă şi cu mufele şi restul butoanelor în partea din spate.

Designul este impunător, însă nu foarte complicat. Carcasa din plastic beneficiază de o culoare mată, care să nu atragă praful şi amprentele, aspect care poate fi considerat un avantaj în comparaţie cu variantele testate anterior. În partea de sus şi pe întregul capac de jos, routerul beneficiază de fante de aerisire, care se pot dovedi a fi foarte utile având în vedere că la baza acestuia stă un chipset Broadcom de putere ceva mai mare faţă de modelele precedente. 

Pe partea din spate regăsim cele patru port-uri Ethernet, unul pentru conectarea la internet (WAN) şi patru pentru conectarea altor dispozitive. Ultimul poate fi folosit pentru IPTV în cazul în care operatorul de internet oferă astfel de servicii. Tot din spatele dispozitivului pot fi accesate şi cele câteva butoane. Avem un buton Power, un buton care porneşte sau opreşte reţelele WiFi, un buton WPS pentru conectare rapidă la reţea wireless şi butonul Reset.

AC18 beneficiază de trei antene de dimensiuni mari, care nu pot fi scoase uşor sau înlocuite cu alte modele. De asemenea, pe baza dispozitivului sunt amplasate inclusiv monturi pentru poziţionarea pe un perete, pentru cei care nu au un loc dedicat pe birou pentru un router wireless. În faţa dispozitivului, Tenda a ascuns unicul port USB 3.0 în spatele unui capac din plastic.

Pachetul include routerul, un adaptor de priză şi un patch scurt, de un metru şi jumătate. Din fericire, routerul nu necesită alt software pentru configurare, sau un manual foarte amănunţit. Configurarea se face în câteva secunde, urmând cei câţiva paşi simpli din interfaţa web a meniului dezvoltat de Tenda.

Configurare şi Software

În ciuda faptului că AC18 este un router dedicat unei categorii de utilizatori cu mai multe pretenţii, Tenda a decis să nu complice procesul de configurare. AC18 este în continuare un router pentru acasă, deci nu va necesita prea multe click-uri pentru configurarea de bază a reţelei.

Meniurile şi interfaţa web sunt identice cu cele pe care le-am regăsit pe AC9 şi AC15, cu exact aceleaşi opţiuni disponibile în aceleaşi locuri. Pentru mai multe detalii despre acestea, vă invităm să citiţi review-ul pentru Tenda AC9, unde am discutat mai pe larg despre toate opţiunile disponibile. Toate aceste detalii sunt valabile pentru întreaga serie de routere din gama AC ale companiei.

Avantajul este că dacă doriţi să faceţi upgrade de la unul de bază la unul mai performant, nu va trebui să învăţaţi un nou meniu de configurare, totul fiind uşor de găsit.

Performanţă

La capitolul performanţă, AC18 nu dezamăgeşte însă nici nu a reuşit să impresioneze mai mult decât „fraţii” săi mai mici. Din ce ne-am putut da seama, vitezele atinse sunt în mare parte identice cu cele de pe AC15, diferenţele fiind doar la capitolul acoperire wireless. Unde AC15 putea acoperi un apartament de două camere fără probleme, AC18 ar putea să ofere internet wireless într-o casă cu etaj, dacă routerul este poziţionat undeva central la primul nivel. Am fost plăcut impresionat de acoperirea în special pe reţeaua de 5 GHz, care poate fi accesată de oriunde într-un apartament de două camere, chiar şi prin pereţi de beton, la viteze acceptabile pentru utilizarea pe smartphone sau streaming de pe Netflix şi YouTube pe un Smart TV (chiar şi în 4K).

Din păcate, nu am avut la îndemână un laptop foarte performant pentru a putea testa pe îndelete viteza pe 5 GHz la viteze 802.11ac (nu beneficiază de antenă WiFi 2×2), iar rezultatele de viteză fiind în totalitate comparabile cu cele de pe AC15. Vitezele de transfer în reţea au fost de asemenea identice, cât şi cele de pe stocare USB. Practic, AC18 este un upgrade semnificativ pentru AC15 doar dacă vi se pare că AC15 nu oferă acoperire pe WiFi atât de mare pe cât vă doriţi.

Testele au fost realizate pe un laptop Acer V5 cu procesor Intel Core i7 6700HQ, 8 GB memorie RAM, şi SSD Lite On pe format M.2, cu transferuri de pe un PC echipat cu procesor AMD 8320 la 4 GHz, 8 GB memorie RAM şi SSD Kingston KC400. Întrucât sistemele folosite au fost aceleaşi ca în cazul testelor precedente (AC15 a fost testat cu un Acer Aspire 7, cu configuraţie puţin mai bună, dar comparabilă), rezultatele nu aveau cum să fie cu mult diferite.

În teorie, AC18 ar trebui să fie mai bine pretat la scenarii de utilizare cu multiple computere conectate simultan la internet, însă testarea într-o casă obişnuită cu un singur PC, un singur laptop, câteva smartphone-uri şi console, alături de un televizor Smart nu au dat bătăi de cap în nicio situaţie routerului de faţă. Întrucât multe dintre dispozitive nici nu beneficiază de o unealtă de testare a vitezei, testarea a fost realizată în acelaşi fel ca în cazul modelelor precedente. 

Speedtest

Cablu

5 GHz

2,4 GHz

Transfer reţea (40 GB)

Cablu 113 MB/s (~6 min)
5 GHz 70-75 MB/s (~9 min 30s)
2,4 GHz 13-20 MB/s (~40 min)

Transfer USB (4 GB)

Cablu 35-40 MB/s (~1 min 40s)
5 GHz 28-30 MB/s (~2min 20s)
2,4 GHz 11-12 MB/s (~6 min)

Concluzii

După ce am folosit AC9 şi AC15, AC18 a venit ca un soi de deja vu. Acesta beneficiază de un design diferit şi de o acoperire wireless mai bună decât modelele inferioare, însă cu puţine avantaje în rest. Desigur, faţă de AC15 vine cu un port Ethernet în plus, iar faţă de AC9 vine cu o capacitate mai mare de conexiuni simultane pe wireless, însă nu cu foarte multe lucruri extra.

Galerie foto

Cu toate acestea, în categoria sa de preţ, AC18 este un router uşor de recomandat, având în vedere performanţa oferită. Desigur, acesta nu este un router pe care să ţineţi zeci de conexiuni active sau reţeaua unei afaceri. Pentru aceste cazuri de utilizare există destule alternative mai scumpe.

Părţi pozitive

Acoperire wireless mare
Carcasă din plastic mat
Interfaţă uşor de utilizat

Părţi negative

Antenele nu sunt detaşabile
Performanţa este comparabilă cu cea a modelelor mai ieftine

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult