Vechiul PC, noul Server Media (partea a II-a)

13.06.2008
Vechiul PC, noul Server Media (partea a II-a)
Software de streaming

Software pentru streaming audio-video

Pentru muzică
Pentru streaming de muzică instalează programul gratuit SqueezeCenter, pe computerul utilizat ca server. Orice PC poate accesa muzica de pe server fie din browserul web, fie prin intermediul aplicaţiilor populare de redare muzicală ca Winamp sau iTunes.

Pentru filme
Pentru streaming video, dar şi pentru redarea streamului, cea mai cunoscută aplicaţie este VideoLAN VLC Player. Are o interfaţă simplă şi eficientă şi nu costă nimic. Funcţionează nu numai ca player de filme ci şi ca "server" pentru streaming de conţinut media în reţea. Îl poţi instala atât pe sisteme de operare MS Windows cât şi Linux sau MAC OS X şi suportă cele mai populare formate audio-video digitale fără a fi necesare codecuri (le are integrate), anume MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg, VCD şi Video DVD plus protocoale diverse de streaming. Ultima versiune stabilă este VLC 0.8.6h şi o descarci de la www.videolan.org. Alte programe utile pentru redare şi streaming audio-video sunt prezentate în ultimul paragraf, cel despre comprimarea pieselor de pe CD.

VLC Player

În cazul în care streamingul se face wireless, cu ajutorul unui router Wi-Fi, dacă pentru muzică nu se pun probleme, în cazul streamingului video către mai multe computere, trebuie să ai în vedere lăţimea de bandă ocupată de diferite formate:

  • 0,5 – 4 Mbps pentru stream MPEG-4
  • 3 până la 4 Mbit/s pentru un stream MPEG-2 cum e cel recepţionat de un receptor de satelit sau un tuner de TV digital
  • 6 la 9 Mbit/s pentru vizionarea filmelor de pe DVD

Alte variante hardware

Server de fabrică, pentru acasă
EX470 şi EX475 sunt cele două modele din gama HP MediaSmart Server promovate pe situl Microsoft ca soluţie hardware pentru sistemul de operare Windows Home Server. Cele două diferă doar prin capacitatea de stocare 500GB, respectiv 1TB (două hard discuri de 500GB). Serverele HP Media Smart sunt prevăzute cu patru bay-uri pentru hard disc şi suportă o capacitate maximă de 6TB – unităţile de stocare se pot conecta inclusiv extern prin cele patru porturi USB 2.0 sau eSATA.

Au carcasă compactă de tip tower, cu înălţimea de numai 9 inci (23 cm), iar configuraţia include procesor AMD Sempron pe 64 de biţi cu frecvenţa de 1,8 GHz şi 512MB memorie RAM. Având ca sistem de operare preinstalat Windows Home Server, serverele HP MediaSmart nu gestionează mai mult de 10 clienţi în reţea. Preţul de cumpărare direct de la producător, fără alte taxe, variază între 600 şi 750 USD – în funcţie de model. Asta ar însemna în România, de presupus, peste 900 euro.

HP MediaSmart Server

Server de file sharing necostisitor
Dacă în lipsa posibilităţii de streaming, te multumeşti cu un mic server de fişiere pe care-l poţi accesa de pe orice computer conectat în reţea, atunci n-are rost să-ţi mai baţi capul cu modificarea unui PC vechi, cu configurări uneori complicate de software ori cu aruncatul banilor pe un home server de fabrică. Încearcă mai degrabă un NAS-100 Network Enclosure. NAS vine de la network attached storage server, iar echipamentul propus este în fapt un rack pentru hard disc ce dispune de conectori LAN şi USB 2.0. Portul LAN se cuplează la un router, iar cel USB la computer în cazul în care utilizezi mini-serverul pe post de hard disc portabil – da!, are dublă funcţionalitate.

Deşi de mici dimensiuni, cam cât o carte, NAS100 e proiectat pentru funcţionare îndelungată: carcasa din aluminiu facilitează răcirea hard discului, iar un sistem de power saving reduce automat viteza de lucru a acestuia dacă nu e solicitat o perioadă dată. Carcasa acceptă un hard disc de până la 500GB. Unul de capacitate mai mare ar putea fi acceptat prin upgrade de firmware. Administrarea se face prin interfaţă web (ca şi la routere), iar IP-ul poate fi setat ca static sau dinamic (DHCP). NAS-100 este compatibil cu orice computer din reţea, indiferent de sistemul acestuia de operare (Linux, Mac OS X sau Windows). Preţul unui asemenea rack este foarte accesibil, în jur de 200 de lei. (185 lei la www.acceselectronics.ro).

NAS100 - miniserver de fisiere

Urmărește Go4IT.ro pe Google News