Lenovo IdeaCentre Y900 şi Y27g Razer Edition: pentru gamerii fără limite de buget [REVIEW]

02.11.2016
Lenovo IdeaCentre Y900 şi Y27g Razer Edition: pentru gamerii fără limite de buget [REVIEW]
Design, construcţie, accesorii

Lenovo a intrat destul de agresiv pe piaţa din România de PC-uri dedicate gaming-ului cu gama de produse „Y” la începutul anului 2016. Cu o ofertă care porneşte de la periferice de gaming şi ajunge până la laptop-uri, monitoare şi PC-uri high-end, toate aliniate la un design plăcut şi orientate către performanţă de top, nu este prea greu pentru gamerii pasionaţi să justifice investiţia în aceste produse. Pentru a uşura treaba celor mai puţin pricepuţi, Lenovo a lansat computerul IdeaCentre Y900 Razer Edition, echipat cu cele mai puternice componente de pe piaţă, care vine acompaniat de periferice de gaming profesionale şi poate fi alăturat monitorul „profesional” Y27g. Rezultatul este un sistem de gaming ultra performant „la cheie”, care nu ar trebui să întâmpine probleme în niciun joc video de pe piaţă.

Design, construcţie, accesorii

Pachetul IdeaCentre Y900 Razer Edition vine într-o cutie voluminoasă, care găzduieşte unitatea principală şi cele două periferice Razer: tastatura Blackwiddow Chroma şi mouse-ul Mamba Tournament Edition. Carcasa PC-ului este de dimensiuni medii (mid-tower), fiind destul de încăpătoare pentru orice componente de pe piaţă, însă destul de compactă pentru a nu fi greu de ascuns sub o masă, sau pentru a fi mutată prin casă cu un minimum efort. Desigur, cei care cumpără Y900 nu vor dori să îl ascundă, întrucât avem de a face cu un design foarte atrăgător.

PC-ul este decorat pe partea din faţă cu un panou din plastic cu textură de fibră de carbon care aduce aminte de capota unei maşini de „curse ilegale”. Panoul frontal ascunde două locaşuri pentru unităţi optice de 3,5”, una dintre acestea fiind ocupată cu un DVD-RW. Tot în partea din faţă sunt amplasate şi zonele luminoase (logo-ul Y şi două panouri secundare pe laterale), echipate cu LED-uri RGB şi configurabile din aplicaţia Razer Synapse. Deasupra unităţii optice a fost amplasat panoul frontal, unde găsim un cititor de carduri SD, patru mufe USB 3.0 şi cele două jack-uri audio pentru boxe/caşti şi microfon.

În partea de sus a carcasei se regăsesc butonul de power (nu există un buton reset), câteva fante de aerisire, iar în spate de tot un buton mare decorat tot cu imitaţie de fibră de carbon, care este folosit pentru a debloca laterala din stânga a carcasei (cea cu panou din plastic transparent). Sistemul de deschidere implică deschiderea panoului folosind un „zăvor” poziţionat în spatele PC-ului şi apăsarea butonului.

Odată ajunşi în interiorul PC-ului putem observa o atenţie minuţioasă pentru ordonarea cablurilor şi avem acces la toate componentele fără prea multe bătăi de cap. Important de menţionat este că în spatele şi în faţa carcasei au fost montate ventilatoare cu LED-uri RGB, care îşi schimbă culoarea odată cu restul sistemului, iar pe procesor avem parte de un cooler de dimensiuni mari, care îi va bucura probabil pe amatorii de overclocking.

Pentru cei familiarizaţi cu perifericele Razer, Blackwiddow Chroma şi Mamba Tournament Edition nu represzintă o noutate, ambele fiind disponibile pe piaţă de ceva vreme. Acestea sunt identice cu modelele disponibile pe piaţă separat, oferind exact aceleaşi funcţii. Acestea nu au branding Lenovo nicăieri, în timp ce pe unitatea principală şi pe monitorul Y27 au fost ataşate abţipilduri „Razer Edition”.

În cele din urmă, monitorul Y27g vine de asemenea într-o cutie destul de mare, unul dintre motive fiind faptul că panoul curbat are nevoie de protecţie mai bună la transport. Acesta are de asemena un design plăcut, fiind decorat cu plastic mat şi două zone luminoase pe partea din spate, controlate de asemenea cu aplicaţia Razer Synapse. Suportul în formă de V oferă susţinere foarte bună, însă monitorul poate fi potrivit doar pe verticală cu ajutorul unui pivot şi poate fi rotit în jurul axului piciorului, graţie bazei mobile. Y27g nu poate fi însă orienat în mod portret. Pe partea din spate se regăsesc cele două intrări, DisplayPort şi HDMI, în timp ce o mufă USB Type-B este folosită pentru a activa restul de funcţii avansate (lumini, hub USB, jack audio, etc.).

Odată conectat la un port USB, monitorul Y27 beneficiază de câteva funcţii foarte utile gamerilor. Acesta dispune de patru mufe USB 3.0 (două în spate şi două pe laterale), lumini RGB şi un jack de căşti combo (pe laterala). Lângă conectorii de pe partea stângă a fost integrat şi un suport pentru căşti care poate fi rabatat atunci când nu este folosit.

 

În ciuda faptului că au fost dezvoltate separat, designul perifericelor Razer pare să se îmbine perfect cu cel al PC-ului Y900 şi al monitorului Y27. Având în vedere că există o funcţie de sincronizare a culorilor LED-urilor de pe toate cele patru dispozitive, totul poate fi în continuă armonie. Din păcate, placa video GeForce GTX 1080 Founder’s Edition nu beneficiază decât de LED-uri verzi, deci cea mai bună alegere pentru un design cât mai coerent este alegerea acestei culori pentru toate celelalte dispozitive.

Părţi pozitive

Design excelent
Configuraţie puternică
LED-uri RGB configurabile
Periferice de top incluse în pachet

Părţi negative

Nivel de zgomot ridicat în utilizare
Monitor cu rezoluţie scăzută
Preţ foarte mare în comparaţie cu cel al componentelor cumpărate separat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult