Raptor5: strictul necesar pentru majoritatea gamerilor [REVIEW]

01.02.2018
Raptor5: strictul necesar pentru majoritatea gamerilor [REVIEW]
Configuraţie

Piaţa de PC-uri trece printr-o criză în ultimii câţiva ani. În ciuda faptului că din ce în ce mai mulţi gameri se întorc de la console la computere pentru performanţă ridicată, rezoluţii înalte şi alte astfel de avantaje, preţurile componentelor cresc în loc să scadă. Memoriile aproape că şi-au dublat preţul în ultimii doi ani, în timp ce stocarea pe SSD rămâne la un preţ constant. De asemenea, plăcile video încep să fie listate la preţuri astronomice din lipsa stocurilor, majoritatea ajungând în mâinile „minerilor” de criptomonede. Astfel, începe să fie mai economic să cumperi un computer deja configurat decât să îl construieşti pe bucăţi. Există însă o stigmă legată de computere pre-configurate, în trecut acesta fiind realizate cu componente de slabă calitate şi de multe ori erau lipsite de componente de top. Raptor5 de la PC Garage încearcă însă să ofere un computer pentru gaming de medie, la un preţ chiar mai mic decât dacă ar fi configurat de către utilizator.

Configuraţie

Raptor5 a reuşit să ne impresioneze încă de când l-am scos din cutie, aspectul exterior fiind mult peste aşteptările pe care le aveam de la un sistem de buget. Avem de a face cu o carcasă Segotep SG-K5, care beneficiază de două panouri fumurii, realizate din plastic transparent. Aceasta arată ca o carcasă care îşi depăşeşte clar bugetul, însă a fost destul de ieftină pentru a fi integrată într-un sistem care costă în magazin aproximativ 4.000 lei (în funcţie de promoţiile active).

Carcasa este configurată din fabrică cu trei ventilatoare cu diametru de 120 mm, două în partea din faţă şi unul în spate, silenţioase pentru dimensiunile lor şi echipate cu LED-uri RGB. De fapt, carcasa este livrată şi cu o telecomandă pentru LED-uri, cu senzor infraroşu, care controlează culorile LED-urilor, efectele pe care acestea le afişează şi viteza coolerelor (low sau high). De asemenea, LED-urile pot fi oprite tot din telecomandă. În partea din faţă, carcasa are un model în formă de fagure, care se vede foarte bine în special pe întuneric, atunci când lumina de la coolere pătrunde printre hexagoane.

În interior, găsim un computer de medie bine echilibrat, care oferă strictul necesar pentru o experienţă de utilizare bună atât în jocuri video, cât şi în alte activităţi nu foarte pretenţioase. Avem de a face cu un procesor din generaţia a şaptea de la Intel, un Core i5 7400 la 3 GHz, variantă fără capabilităţi de overclocking, care atinge frecvenţa maximă de 3,5 GHz. Acesta este de ajuns pentru majoritatea jocurilor video de pe piaţă, în special când luăm în calcul faptul că Raptor5 este recomandat pentru gaming în rezoluţie Full HD, fiecare componentă fiind aleasă pentru a se potrivi acestei cerinţe. Probabil că un gamer mai priceput ar observa imediat în imagini cooler-ul box de pe procesor, însă acesta este mai mult decât suficient, având în vedere că acest model rulează la o frecvenţă destul de joasă, iar procesorul nu poate fi overclockat pentru frecvenţe superioare.

Placa video este în general „inima” unui computer realizat pentru gaming, iar modelul GTX 1060 Windforce OC de la Gigabyte se potriveşte perfect pentru jocuri în Full HD. Placa video are un overclocking aplicat din fabrică, însă cei mai pricepuţi vor putea să stoarcă puţin mai multă performanţă din acest model, răcirea cu două ventilatoare fiind destul de capabilă pentru a permite împingerea frecvenţelor mai sus. Acestea sunt şi motivul pentru care acest sistem este foarte silenţios. Zgomotul ventilatoarelor nu a fost deranjant nici în cele mai pretenţioase jocuri pe care le-am testat.

Alte particularităţi ale configuraţiei ar fi singurul modul de memorie RAM, un stick HyperX FURY de 8 GB la 2400 MHz. Acesta va fi ok în majoritatea jocurilor, însă adăugarea încă unui modul identic ar fi recomandată ca un prim upgrade pentru acest sistem, pentru funcţionalitate dual channel şi posibilitatea de a rula mai multe aplicaţii în fundal în timpul sesiunilor de gaming, multe jocuri listând acum 8 GB memorie ca minimum necesar.

La capitolul stocare, Raptor5 vine cu o configuraţie pe care rareori o vedem pe sisteme preconfigurate. Un SSD ADATA a fost instalat pentru instalarea sistemului de operare şi pentru majoritatea aplicaţiilor uzuale, poate unul dintre jocurile pe care le joci cel mai des, în timp ce un hard disk de 1 TB va asigura stocarea tuturor celorlalte date (jocuri, filme, muzică, etc.).

Nu în ultimul rând, avem sursa Segotep H9Plus+ de 520W. Aceasta este de ajuns pentru sistemul de faţă şi chiar puţin peste ceea ce este necesar. Din fericire, aceasta permite pe viitor diverse upgrade-uri. Putem pune un procesor mai puternic, chiar un model i7, la nevoie şi chiar şi o placă video mai puternică. Componentele precum modulele de RAM şi stocare extra pe HDD sau SSD nu consumă mult curent, deci în teorie limita pentru acestea ar trebui să fie port-urile SATA şi mufele de alimentare.

Toate acestea sunt montate la nivel profesional în carcasă, cablurile fiind trase foarte ordonat prin spatele plăcii de bază. Unităţile de stocare şi sursa sunt ascunse sub o placă metalică. Există câteva locuri libere pentru câteva SSD-uri şi HDD-uri, pentru viitoare upgrade-uri şi chiar un loc pentru montarea unui ventilator în partea de sus, sau a unui cooler AIO pe lichid cu ventilator de 120mm în partea de sus. Tot aici există şi un filtru de praf magnetic, care poate fi dat jos.

Lista componentelor

  • CPU: Intel Core i5 7400 (Kaby Lake) @ 3 GHz (4 core/4 threads)
  • GPU: Gigabyte Windforce OC NVIDIA GeForce GTX 1060 3 GB
  • RAM: HyperX FURY 8 GB DDR4 @ 2400 MHz (1 x 8 GB)
  • Chipset: Intel B250
  • SSD: ADATA Premier SP580 128 GB SATA III
  • HDD: Seagate BarraCuda 1TB 7200RPM
  • Unitate optică: nu
  • Reţea: Gigabit
  • Front panel: 2 x jack 3,5 mm (căşti şi microfon), 1 x USB 3.0 2 x USB 2.0
  • Conectori: 1 x PS/2, 5 x USB 3.0 Type-A, 1 x USB 3.1 Type-C, 2 x USB 2.0, 1 x RJ45 LAN, 5.1 Channel Audio
  • Carcasă: Segotep SG-K5 (3 ventilatoare cu iluminare RGB + telecomandă de control)
  • Sistem de operare: Nu
  • Sursă: Segotep H9PLUS+ 520 W

Părţi pozitive

Configuraţie bine balansată
LED-uri RGB programabile care pot fi şi oprite
Destul loc pentru upgrade
Preţ atractiv

Părţi negative

Un singur modul RAM
Carcasa poate fi puţin prea „stridentă”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult