Altec Lansing FX3022 – mult bass şi un design industrial

12.01.2009
Altec Lansing FX3022 – mult bass şi un design industrial
Construcţie şi dotări

Pentru mulţi utilizatori din România, Altec Lansing este un nume cunoscut pentru sistemele audio pe care le produce. O bună parte dintre ele au fost apreciate pentru calitatea oferită şi pentru preţul competitiv. Deşi compania a fost preluată de Plantronics, un alt nume important în industria audio, ea şi-a menţinut identitatea. În continuare vă vom prezenta sistemul FX3022 care se face remarcat în mod special prin construcţia sa.

Altec Lansing FX3022 - un sistem audio 2.0

Construcţie şi dotări

La prima vedere, Altec Lansing FX3022 pare să fie un sistem 2.0 pentru birou. Aparenţele sunt însă înşelătoare, iar FX3022 poate fi considerat pe bună dreptate un sistem 2.2. De-a lungul timpului, Altec Lansing a lansat pe piaţă mai multe modele de sisteme 2.1 cu o construcţie specială. Sateliţii nu dispuneau de un singur difuzor pentru frecvenţele medii şi înalte, ci de două căi. În mod normal, mediile şi înalte se propagă unidirecţional, iar difuzoarele ar fi trebuit îndreptate spre ascultător. Altec Lansing a poziţionat însă difuzorul de medii îndreptat în jos, cu un sistem ghidaj. Acele frecvenţe se îndreptau spre ascultător, dar numai după ce erau fost reflectate de suprafaţa pe care erau aşezaţi sateliţii. Actualul sistem VS4121 este construit în acest fel.

Altec Lansing FX3022 - difuzorul de joase de 4

Cele două boxe ale sistemului FX3022 sunt construite din plastic lucios, bine finisat. Modelul testat de noi a fost de culoare neagră, însă producătorul oferă şi o versiune albă. Fiecare satelit are aspectului unui trunchi de con, la baza căruia se găseşte difuzorul de frecvenţe joase. Acesta are diametrul de 10 cm (4”) şi nu este protejat în niciun fel, fiind menţinut la aproximativ 1,5 cm deasupra biroului de 10 picioruşe cu baza de cauciuc. Trebuie remarcat că incinta subwoofer-ului este de tip închis, boxele neavând un bass port.

Altec Lansing FX3022 - conectorii de pe boxa dreapta

Înaltele şi mediile sunt redate de un difuzor cu diametrul de 40 mm, situat în partea de sus a fiecărul satelit. Membrana sa este protejată, în comparaţie cu difuzorul pentru başi. Incinta în care pare să fie inclus difuzorul de medii şi înalte aduce cu o secţiune dintr-o ţeavă ce intersectează conul, de aici şi aspectul industrial al designului. Butonul de pornire se găseşte deasupra satelitului din dreapta, fiind amplasat între cele două butoane de volum. Cu toate că au integrat un control digital al volumului, cei de la Altec Lansing nu au inclus vreun indicator de nivel, ajustarea sa făcându-se „după ureche”. Singurele elemente de construcţie ce mai pot fi menţionate sunt conectorii din spatele boxei drepte. Alături de alimentare se găsesc două intrări audio, una din ele fiind special creată pentru a permite conectarea unui MP3 player..

Urmărește Go4IT.ro pe Google News