ASUS ROG Strix Flare (MX Brown) review: tastatura cu „neoane” ca în NFS

23.04.2018
ASUS ROG Strix Flare (MX Brown) review: tastatura cu „neoane” ca în NFS
Construcţie, design şi accesorii

ASUS este printre puţinele companii care oferă o gamă completă de produse de gaming, de la sisteme, laptop-uri sau componente, până la monitoare, mouşi, tastaturi, şi căşti, toate acestea fiind găzduite sub brand-ul ROG. În timp ce oferta de căşti şi mouşi a crescut semnificativ în ultimii câţiva ani, la capitolul tasaturi mecanice, ASUS a rămas puţin în urmă, fiind prezentă o „gaură” destul de mare pe segmentul mid-range şi high-end. ROG Strix Flare doreşte astfel să ofere o funcţii atractive pentru gameri, adăugând câteva capabilităţi „speciale”, dedicate mai ales fanilor LED-urilor RGB. Pentru testare am avut modelul cu switch-uri Cherry MX Brown, probabil cele mai versatile de pe piaţă.

Construcţie, design şi accesorii

Noul ROG Strix Flare este la prima vedere o tastatură „normală”, cu un layout US „standard”, tastele fiind de dimensiuni normale. Tranziţia de la o tastatură cu acelaşi format la Strix Flare este astfel foarte naturală, fiecare buton fiind plasat exact acolo unde ne-am fi aşteptat.

În ciuda faptului că avem de a face cu o tastatură uşoară, realizată în mare parte din plastic, Strix Flare nu oferă senzaţia unui produs „ieftin”. Plasticul folosit pentru partea de sus este de culoare gri mat, foarte plăcut atingerii şi nu va atrage amprente nedorite sau praf. Faptul că plasticul nu este lucios are şi avantajul că rezistă mai bine în timp la zgârieturi. În partea din dreapta, deasupra tastelor numerice, ASUS a decorat tastatura cu o textură oblică, care ajunge până peste săgeţile direcţionale, textură care se prelungeşte şi peste palm rest-ul inclus în pachet.

Acesta din urmă este realizat din acelaşi plastic solid, iar ataşarea şi detaşarea lui este foarte simplă. Avem un sistem bazat pe două excrescenţe din plastic, care se potrivesc perfect în orificiile dedicate de pe capacul de pe spatele tastaturii. Atât timp cât tastatura nu este ridicată de pe masă, palm rest-ul rămâne fix şi poate fi mutat în acelaşi timp cu aceasta. Pentru detaşare, nu trebuie decât să ridici tastatura câţiva milimetri. Unghiul palm rest-ului este foarte bine ales, iar suprafaţa uşor curbată asigură un confort sporit în sesiunile lungi de utilizare.

Tastatura este însă puţin mai ridicată decât ne-am fi aşteptat, picioruşele fiind destul de înalte, chiar şi în poziţia standard, pliată. Atunci când sunt ridicate, poziţia încheieturilor în utilizare nu este tocmai ideală, însă există utilizatori care ar putea să prefere tastele uşor înclinate. Tot pe capacul din spate există şi un mic canal care poate găzdui un cablu, o adiţie utilă pentru cei care vor să nu mai fie deranjaţi de cablul de la mouse, sau de cel de la smartphone, de exemplu.

Am apreciat integrarea unor butoane multimedia pe ROG Strix Flare, ceva ce vedem din ce în ce mai des pe tastaturi de gaming mid-range şi high-end. În cazul tastaturii de faţă, acestea sunt poziţionate în colţul din stânga-sus, unde avem de la stânga la dreapta următoarele: o rotiţă de volum, care din păcate oferă un feedback foarte „plasticos” (dar îşi face treaba), butonul „game mode”, care opreşte scurtăturile din Windows, un buton care controlează iluminarea tastelor atunci când nu este instalat software-ul ROG Armoury şi butoanele pentru controlul multimedia standard: Play/Pause, Stop, Rewind şi Fast Forward.

În partea de sus, lângă cablul protejat de material textil, se regăseşte şi un port USB pass-through, care necesită conectarea celei de-a doua mufe de pe cablu. Aceasta poate fi folosită pentru încărcarea unui smartphone, conectarea de accesorii şi unităţi de stocare. Conform informaţiilor de pe site-ul ASUS, mufa USB pass-through este de tip USB 2.0, fără fast charging.

La capitolul iluminare RGB, ASUS a ales să meargă un pas mai departe şi a integrat luminiţe nu doar sub taste, ci şi pe lateralele tastaturii şi în partea de sus, unde există un logo personalizabil. Pe laterale, LED-urile RGB preiau culoarea tastelor de pe margine, oferind un efect similar cu „Ambilight”-ul de pe televizoarele Philips, în timp ce logo-ul preia culoarea butoanelor din rândul de sus de pe numpad.

Galerie foto

Sub taste a fost aplicat un strat de plastic alb, care reflectă lumina, asigurând un efect de „neon” în jurul butoanelor. Acesta poate fi puţin cam mult pentru cei care preferă doar iluminarea caracterelor de pe tastatură, însă desigur, lumina poate fi oprită complet. Totuşi, dacă cumperi o astfel de tastatură şi îi opreşti luminiţele, probabil că ar trebui să te orientezi către un model fără RGB, întrucât includerea sistemului de iluminare este evidentă şi în costul final al tastaturii. Un avantaj pentru cei care sunt sensibili la reflexiile luminiţelor în ecran este faptul că tastatura este „închisă”, plasticul din jurul tastelor fiind uşor ridicat, împiedicând lumina să scape prin laterale. Dezavantajul este însă faptul că se pot strânge fire de păr sau praf sub taste, curăţarea fiind anevoioasă. Luminiţele de pe laterale sunt destul de subtile chiar şi pe întuneric şi bat în jos, spre masă, de unde nu ar trebui să poată fi reflectate. Acestea aduc aminte de maşinile tunate cu neoane sub podea, pe care le vedeam la începuturile anilor 2000 în filme precum Fast & Furious sau jocuri de curse precum Need for Speed Underground. 

Vorbeam anterior despre un logo-ul personalizabil, tastatura fiind echipată cu o bucată de plastic transparent pe care este afişat logo-ul ROG. Aceasta poate fi scoasă şi înlocuită cu orice altceva de aceeaşi formă (de exemplu o piesă din plastic imprimată 3D). ASUS include în pachet un plastic „blank”, complet transparent şi o selecţie de abţipilduri albe, cu diverse inscripţii şi logo-uri ROG, însă aici poate fi aplicat orice alt logo personalizat, atât timp cât este de culoare albă. De asemenea, gravarea acestui plastic ar putea oferi un efect similar. Este o adiţie interesantă, pe care probabil doar cei care sunt foarte preocupaţi cu personalizarea sau cei care participă în concursuri de eSports alături de alţi membri ai unei echipe o vor folosi.

 

Părţi pozitive

Compatibilă cu sistemul de iluminare Aura Sync
Oferă un grad ridicat de personalizare
Include port USB pass-through
Are butoane multimedia şi rotiţă de volum
Poate stoca intern 5 profiluri
Vine la pachet cu palm rest, logo personalizabil şi abţipilduri

Părţi negative

Este realizată integral din plastic
Rotiţa de volum e „plasticoasă”
Luminiţele de pe laterale şi cele ale logo-ului nu pot fi controlate individual
Preţ ridicat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult