Epson L810 – recomandată celor care vor să imprime poze multe şi ieftin [REVIEW]

16.10.2017
Epson L810 - recomandată celor care vor să imprime poze multe şi ieftin [REVIEW]

Epson propune o soluţie economică şi de bună calitate pentru imprimarea de imagini color. Beneficiind de avantajele sistemului CISS (Continuous Ink Supply System), referit în cazul de faţă sub denumirea FIT (Fast Ink Top-up), Epson L810 permite alimentarea directă cu cerneală, fără intervenţii complicate asupra echipamentului sau recalibrarea capetelor de scriere.

Cu un volum de imprimare lunar recomandat de 1800 fotografii color 15×10 cm , Epson L810 se pretează pentru uz personal şi birouri de mici dimensiuni.

Ce este o imprimantă CISS şi care sunt avantajele

Pe româneşte, un sistem CISS presupune mutarea sursei de cerneală în afara cartuşelor imprimantei, în rezervoare externe de capacitate mărită, care pot fi umplute într-un timp foarte scurt, fără intervenţii complicate asupra imprimantei. Rezervoarele sunt conectate la capetele de imprimare prin intermediul unor furtunuri subţiri, care asigură un flux constant de cerneală pe toată durata procesului de printare.

Avantajele unei imprimante CISS sunt numeroase:

  • Reumplere rapidă a cartuşelor, fără intervenţii delicate asupra imprimantei
  • Realinierea capetelor de scriere nu este necesară la fiecare reumplere
  • Preţul unei rezerve de cerneală este mult mai mic decât al unui cartuş nou

De regulă, capacitatea unui rezervor de cerneală extern este mai mare decât cea a unui cartuş de cerneală în format clasic, de unde rezultă şi un număr mai mare de pagini imprimate cu o singură încărcare.

Dacă la începuturi, instalarea unui sistem CISS era asigurată de obicei de firme specializate şi implica intervenţii complicate ce alterau modul de funcţionare al echipamentului, reţeta a fost preluată în ultimii ani şi de fabricaţi, în prezent fiind disponibilă o ofertă variată de imprimante prevăzute cu sistem extern de încărcare cu cerneală, destinate mediului SOHO.

Epson L810

Cu preţ de aproximativ 1550 Lei în magazinele din ţara noastră, Epson L810, este o imprimantă cu şase cartuşe, fiecare având o capacitate de 70 ml de cerneală. Rezervele, de forma unor recipiente cu pipetă, conţin tot câte 70 ml de cerneală şi au un preţ recomandat de 45 lei/buc, sau mai puţin dacă ne orientăm spre oferta de consumabile compatibile.

Vitezele de imprimare (specificate conform standardului ISO/IEC 24734) sunt de 5 ppm monocrom şi 4.8 ppm color. O fotografie 10×15 este imprimată în aproximativ 12s. Rezoluţia maximă suportată pentru poze este 5760 x 1440 dpi.

Alături de obişnuitele poze şi coli de hârtie, imprimanta Epson L800 permite şi inscripţionarea de coperţi color pe partea printabilă a mediilor CD/DVD/ Blu-ray. Pentru utilizarea acestei facilităţi, este necesară ataşarea unui suport adaptor special, inclus în pachetul cu accesorii.

Imprimanta Epson L810 beneficiază de 12 luni garanţie (3000 pagini pentru capetele de scriere).

Echipamentul se prezintă cu un design compact, uşor de acomodat în birouri înghesuite. Partea superioară a carcasei este acoperită integral de un capac cu balama, ce permite inspectarea componentelor interne şi remedierea rapidă a blocajelor cu hârtie.

Rezervoarele de cerneală sunt ataşate în partea dreaptă, de exteriorul corpului principal al imprimantei. Blocul de rezervoare este transparent pe una din laturi, permiţând inspectarea vizuală a nivelurilor de cerneală. Pentru reumplere, blocul de rezervoare este detaşat de corpul imprimantei şi întors în poziţie orizontală, după care putem desface dopurile ce sigilează gurile de umplere. Operaţiunea de reumplere este uşor de îndeplinit chiar şi pentru utilizatori mai puţin experimentaţi, picurând pur şi simplu cerneală din rezervele de cerneală achiziţionate în prealabil.

Experienţa în utilizare

Oferită într-o carcasă din plastic negru, imun la eventuale accidente soldate cu pete de cerneală, echipamentul oferă o prezenţă discretă pe masa de birou.

Construcţia predominant din plastic şi cu greutate redusă se traduce într-o funcţionare desul de zgomotoasă, mai ales la pornire şi oprirea echipamentului, însă imprimarea efectivă este aproape complet silenţioasă.

După calibrarea iniţială a capetelor de imprimare şi printarea câtorva poze de test, răgaz necesar pentru stabilizarea fluxului de cerneală şi atingerea performanţelor optime, putem trece la sarcini de lucru reale.

Imprimarea unei poze cu format A4, folosind hârtie Epson Glossy şi profil Best Photo pentru maximizarea calităţii imaginii, necesită 4 minute şi 30 secunde. În cazul pozelor cu format 10×15 cm lucrurile stau ceva mai bine, imprimarea unei poze durând 1 minut şi 40 secunde, folosind aceleaşi setări de calitate.

Per total, calitatea imaginilor rezultate este bună, dar pentru obţinerea unor rezultate la un nivel apropiat unui studio foto sunt necesare unele ajustări la partea de software. Această condiţie se aplică mai ales pozelor obţinute la nivel de amator, folosind telefonul mobil sau în condiţii dificile de iluminare.

Detaliile fine sunt bine redate, iar paleta de culori este bogată. Totuşi, trebuie acceptat de la bun început că pozele imprimate pe suport de hârtie (chiar şi de bună calitate) nu pot prelua integral detaliile redate în format digital. În cazul de faţă, pozele imprimate cu Epson L810 sunt numai bune de adăugat la albumul cu poze de vacanţă, sau distribuite ca pliante promoţionale, însă cei care doresc o reprezentare fidelă a pozelor realizate de fotografi profesionişti ar trebui să se orienteze către modele de imprimante mai bine cotate.

Un al inconvenient este şi faptul că dacă imprimanta nu a fost folosită timp de mai multe zile, calitatea primei poze imprimate poate fi diminuată semnificativ. Din fericire problema se rezolvă de la sine, calitatea imaginii revenind la normal pentru pozele următoare.

Concluzie

Cu preţ de achiziţie de aproximativ 1550 Lei, Epson L810 presupune o investiţie iniţială destul de mare, dar care poate fi amortizată ulterior prin costul redus al consumabilelor (mai ales cele compatibile). Sistemul FIT (Fast Ink Top-up) reprezintă un avantaj greu de ignorat în faţa imprimantelor clasice, care simplifică mult realimentarea cu cerneală şi măreşte semnificativ numărul de pagini care pot fi imprimate după fiecare reumplere.

Soluţie de luat în seamă pentru cei care apreciază longevitatea şi experienţa oferită de albumele foto pe suport de hârtie, Epson L810 este însă ideală pentru imprimarea de fotografii multe si ieftin la un nivel de calitate acceptabil.

Ţinând pasul cu vremurile, Epson L810 permite şi imprimarea direct de pe stick-uri USB Flash, de pe card de memorie sau de pe telefonul mobil, folosind aplicaţia Epson Print. Pentru mai multă flexibilitate, imprimanta dispune de un ecran LCD color, la care putem apela pentru selectarea şi încadrarea imaginilor.

Părţi pozitive

Instalare uşoară
Meniu intuitiv şi software uşor de folosit
Print direct de pe stick/hdd portabil sau card de memorie
Costuri reduse de exploatare

Părţi negative

Calitatea pozelor imprimate nu este chiar la nivelul unui studio foto profesionist

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult