Logitech G703: mouse de gaming de top, cu sau fără fir [REVIEW]

14.03.2018
Logitech G703: mouse de gaming de top, cu sau fără fir [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi software

Piaţa de periferice de gaming este probabil cea care a înregistrat cea mai mare creştere în ultimii ani, atunci când vorbim despre PC-uri şi componente pentru acestea, însă în ciuda faptului că jucători noi au început să se ridice, Logitech rămâne unul dintre cei mai populari. Motivul este desigur calitatea produselor sale din gama Logitech G, realizate în urma experienţei de zeci de ani în domeniu. Mouse-ul G703 este modelul mid spre high-end al companiei, care încearcă să ofere majoritatea capabilităţilor unui model de top, precum G903, într-un format ergonomic.

Design, construcţie, ergonomie

G703 nu este un mouse 100% nou. Acesta împarte acelaşi design cu modele G403 şi G603, diferenţele exterioare fiind minore. Vorbim astfel despre o schemă culoare complet neagră şi despre materiale ceva mai calitative, cu suprafeţe cauciucate pe ambele laterale şi un plastic mat, plăcut atingerii, în partea centrală şi pe cele două butoane principale. Scroll-ul este de asemenea realizat dintr-un material cauciucat, despărţit la mijloc de o bandă transparentă, care lasă lumina LED-urilor RGB să lumineze. De altfel, şi logo-ul G din centrul dispozitivului beneficiază de acelaşi sistem de iluminare.

Spuneam că mouse-ul G703 de la Logitech este unul cu design ergonomic, fiind dedicat 100% dreptacilor. Astfel, pe partea din stânga, corpul mouse-ului este uşor curbat, iar două butoane programabile de dimensiuni generoase sunt amplasate aici pentru acces rapid cu degetul mare. Acestea sunt realizate dintr-un plastic lucios, care permite alunecarea rapidă de pe unul pe celălalt. În jocuri, acestea pot fi programate pentru diverse scurtături, însă în Windows, funcţia lor implicită este back şi forward în browser sau în Windows Explorer. Ultimul buton de pe G703 este cel dedicat modificării profilelor DPI, realizat din acelaşi plastic lucios precum butoanele laterale. Acesta este amplasat sub scroll şi nu poate fi apăsat din greşeală, fiind amplasat într-o zonă concavă a mouse-ului.

La capitolul accesorii, G703 este destul de „sărac”, întrucât nu este un model modular, asemeni modelului G903 pe care l-am testat în trecut. Fiind un mouse „Lightspeed”, denumirea Logitech pentru modelele wireless, acesta primeşte în pachet un adaptor pe USB Type-A pentru conectare la PC (nu este compatibil cu Bluetooth), cât şi un cablu de încărcare micro-USB, cu un sistem de prindere proprietar pentru a asigura o conexiune puternică, chiar şi în utilizare. Atunci când cablul este conectat, mouse-ul închide automat conexiunea wireless. De asemenea, o greutate de 10 grame este livrată în pachet, pentru cei care consideră că G703 are nevoie de puţin mai multă greutate.

Greutatea se introduce în capacul circular de pe partea de jos a mouse-ului, acelaşi loc în care poate fi conectat şi un „bănuţ” de conectare la sistemul PowerPlay, G703 fiind al doilea model de mouse compatibil cu acesta.

Din punct de vedere al ergonomiei, G703 reuşeşte să ofere o experienţă de utilizare confortabilă pentru o plajă mare de utilizatori, indiferent de modul în care preferă să ţină mouse-ul. Acesta nu este nici prea plat, nici prea bombat, însă condiţia este ca mâna pe care o foloseşte pentru utilizarea mouse-ului să fie cea dreaptă. Încheietura stă tot timpul într-o poziţie dreaptă, iar mulajul din plastic este realizat în aşa fel încât fiecare deget să stea într-o poziţie relaxată.

Software

Logitech foloseşte aplicaţia Logitech Gaming Software de multă vreme, aceasta fiind practic neschimbată în ultmii ani. Avantajul acesteia este că utilizatorii care au mai multe periferice compatibile pot sincroniza anumite capabilităţi precum iluminarea RGB şi pot activa profile comune pentru jocurile deja salvate.

Întrucât mouse-ul beneficiază de un modul de memorie internă, profilul 1 pentru setările de DPI şi pentru cel de iluminare poate să rămână activ, indiferent dacă mouse-ul este mutat pe un alt computer, sau dacă aplicaţia LGS nu este instalată. Până la cinci niveluri de DPI pot fi salvate pe memoria sa, alături de un singur efect de culoare. Logo-ul G şi scroll-ul pot avea doar aceeaşi culoare, însă fiecare individual poate fi oprit. Pentru utilizarea în mod wireless, probabil că luminiţele ar trebui dezactivate pentru conservarea de energie.

Logitech Gaming Software este şi cel care ţine evidenţa consumului de energie. La o utilizare normală, bateria lui G703 oferă cam 20-22 de ore de utilizare (cu luminiţe aprinse) şi cam 33 de ore cu luminţele oprite, ceea ce înseamnă că un utilizator normal ar putea să îl încarce doar odată sau de două ori pe săptămână. Alături de un mousepad PowerPlay, acesta nu ar necesita încărcare niciodată. Autonomia poate fi personalizată după nevoi, întrucât modificarea vitezei de raportare la o valoare mai mică (pooling rate) poate îmbunătăţi autonomia până la 37 de ore.

Asemeni G903, G703 beneficiază de un senzor PMW3366, care poate fi ajustat să funcţioneze mai bine în funcţie de suprafaţa pe care este folosit. Trei profile standard Logitech sunt disponibile din fabrică (cele două pad-uri incluse în pachetul PowerPlay şi unul generic), cu posibilitatea de a înregistra pad-ul propriu. Înregistrarea se face prin mişcarea mouse-ului în forma simbolului „infinit” pentru câteva secunde pe suprafaţa de utilizare.

Părţi pozitive

Design ergonomic plăcut
Construit din materiale de calitate
Performanţa wireless comparabilă cu cea pe fir
Este compatibil cu PowerPlay

Părţi negative

Nu oferă conectivitate Bluetooth
Bateria ţine cam puţin, chiar şi fără luminiţe
Preţul foarte ridicat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult