Logitech Z10, jack-ul nu mai este la modă

02.02.2007
Logitech Z10, jack-ul nu mai este la modă
Date tehnice

Şi totuşi de ce USB? Boxele Logitech Z10 oferă mai multe funcţii decât boxele normale. Datorită interfeţei USB şi a ecranului din dotare, Z10 oferă informaţii în timp real privind melodia redată de calculator sau alte informatii precum procentul de ocupare a memoriei sau a procesorului sistemului.

Deosebirile nu se opresc însă aici, satelitul drept are în afară de ecranul pomenit mai devreme şi butoane multimedia sensibile la atingere. Acestea din urmă oferă control pentru majoritarea player-elor multimedia importante. Un lucru ciudat este că Winamp-ul nu se numără printre acestea pe siteul oficial al produsului. Totuşi Z10 poate controla Winamp-ul şi RealPlayer-ul.

Date tehnice

Sistemul Logitech Z10 este un sistem 2.0 cu o putere RMS de 30 W, cu două cai, partea de medii rezultând din produsul frecvenţelor înalte şi joase. Boxele au nevoie de un program pentru a funcţiona, iar programul la rândul lui are propriile cerinţe: procesor Intel Pentium sau echivalent, Windows XP sau Vista, 256 MB RAM şi 20 MB spaţiu liber pe hard disk.

Boxele sistemului au următoarele dimensiuni: 24.6 x 11.4 x 11.9 cm.

Cumpăr sau nu?

Sistemul este unul foarte compact şi oferă o putere muzicală acceptabilă pentru un birou sau o încăpere mică, Z10 fiind un sistem stereo destul de puternic în comparaţie cu celelalte sisteme asemănătoare 2.0.

Dacă doriţi să ascultaţi muzica preferată la un volum foarte ridicat trebuie să alegeţi totuşi un sistem mai puternic. Sistemul Z10 a fost conceput cu precădere pentru a vedea reacţia cumpărătorilor la un produs deosebit. Pe viitor sunt şanse ca mai multe modele să înglobeze o conexiune USB.

Doi sateliţi şi un USB

În curând o să dispară şi jack-urile audio

Ultima tendinţă în domeniul conectării accesoriilor PC este USB-ul. Nu prea contrează dacă acel dispozitiv are nevoie de o conexiune USB sau nu, trebuie să se poată conecta pe USB. Nu ştiu dacă mai reţineţi câte porturi USB aveau calculatoatrle la începutul anilor 2000: 2, maxim 4. Astăzi dacă PC-ul nu are un număr impresionant de porturi, ne întrebăm serios dacă îl achiziţionăm sau nu. Păstrând tendinţa, Logitech Z10 a renunţat la clasica mufă jack pentru conexiunea USB.

De ce?

Acum să vedem “De ce?” producătorul Logitech a ales pentru Z10 o conexiune USB în detrimentul jack-ului audio clasic sau digital. Pentru a ne face o idee mai bună trebuie să amintim unele lucruri:

  • Orice informaţie legată de sunet trece iniţal prin procesor. Informaţia este analizată şi procesată înainte de a fi trimisă în format digital către placa de sunet.
  • Orice simulare a unui dispozitiv cu ajutorul unui program încarcă procesorul şi memoria de lucru a sistemului.
  • Pentru a transmite informaţia sonoră prin intermediul portului USB aceasta trebuie procesată iniţial de către procesor, trimisă plăcii de sunet şi reprocesată de către CPU, urmând instrucţiunile unui program. Abia apoi informaţia poate ajunge la portul USB. Toate aceste procese duc la o întârziere a datelor transmise.

În concluzie, informaţia legată de sunet parcurge o distanţă puţin mai lungă pentru a ajunge la destinaţie. Calitatea sunetului în acest caz este direct proporţională cu fiabilitatea şi calitatea programului folosit. Acest lucru nu se traduce neapărat într-o calitate scăzută a sunetului redat. Latenţa care apare în astfel de cazuri este de obicei insesizabilă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News