Videoproiectoare – Ecrane mari, costuri mici

15.11.2006
Videoproiectoare - Ecrane mari, costuri mici
Plusuri şi minusuri

Motivul apariţiei modelelor ultra compacte se datorează nevoiei de mobilitate, acestea fiind mai uşoare şi de dimensiuni mult reduse. Aceste modele au aproximativ 1kg şi pot încăpea cu uşurinţă într-o geantă, împreună cu accesoriile sale: cablu de alimentare, telecomandă şi cablu de semnal video.

La ce ne uitam cand alegem un proiector?

Unele dintre firmele consecrate în acest domeniu sunt Benq, Epson, NEC şi multe altele. Indiferent de producător avem o varietate mare de modele din care putem alege. Pentru alegerea un astfel de proiector trebuie sa ţinem cont de contextul în care îl vom folosi, dacă trebuie să facem prezentări în locaţii diferite va trebui să alegem un model mai compact, dacă avem nevoie să prezentăm niste imagini sau filmuleţe care necesită o claritate sporită alegem un proiector cu o rezoluţie mai mare.

Proiector DLP

Principalele caracteristici tehnice care trebuie luate în considerare pentru achiziţionarea unui video proiector sunt:

  • Luminozitatea şi contrastul, cu cât valorile acestora sunt mai mari proiecţia (calitatea imaginii afisate) va fi mai bună într-o cameră luminoasă
  • Rezoluţia de proiecţie, de obicei standard este de 1024 x 768, dar şi în cazul rezoluţiei este valabil cu cât mai mare cu atât mai bine, o valoare mai mare însemnând o calitate mai bună a proiecţiei realizate • Durata de viaţa a lămpi este şi ea o caracteristică importantă, este exprimată în ore şi majoritatea producătorilor o menţionează în regim normal cât şi în regim economic (lampa videoproiectorului este destul de scumpa, deci trebuie sa va orientati catre un model cu durata de viata mare, daca doriti sa il folositi o perioadă mai îndelungată)
  • Tipul de conecticâ, cu alte cuvinte să ne asigurăm că e dotat cu tipul de mufă care ne trebuie, să nu mai fie nevoie ce adaptoare (folosirea unui adaptor purând să ducă la o scădere a calităţi proiecţiei)

Cu cât caracteristicile unui proiector sunt mai bune cu atât preţul creşte şi el.

Merită sau nu?

Mie chiar mi-ar face plăcere să am un astfel de proiector, să pot viziona un film acasă ca si când aş fi la cinematograf sau după o partidă de pescuit seara lângă foc când toată lumea pvesteşte de peştele mare care tocmai a scăpat să pot să conectez camera la un astlel de dispozitiv să pot demonstra că nu doar spun o altă poveste pescărească.

Cu cât mai mare cu atât mai bine

Prezentarea poate începe

O întâlnire de afaceri, doi potenţiali parteneri, planul proiectului terminat doar cu o noapte înainte. Ziua întâlnirii la prima oră la birou, imprimanta nu mai are culoarea roşie, graficele la care sa muncit aşa de mult sunt nefolositoare. Ce e de făcut, cum se poate rezolva această situaţie?

Soluţia optimă şi de departe cea mai elegantă o reprezintă un video proiector. Se conectează uşor la un calculator sau laptop, iar orice prezentare va fi un succes. Technologia videoproiectoarelor a început să fie dezvoltată din două motive bine definite.

Televizor cu proiector

Unu din motive a fost nevoia de a putea realiza o prezentare video pe o suprafaţă destul de mare încât să poată fi văzută de toată lumea fără ajutorul unit televizor imens, scump si greu de transportat. Iar al doilea ar fi necesitatea de miniaturizare şi interconectare a unui retroproiector cu un PC. În acest mod video proiectorul a luat viaţă, iar în prezent este aproape nelipsit în mediul de afaceri. Putem găsi videoproiectoare în sălile de cinema, în sălile de întruniri sau în proprile case.

Faptul că un videoproiector este uşor de instalat şi transportat face din acesta o unealtă foarte utilă şi deseori indispensabilă unui om de afaceri. În timp ce noi susţinem o prezentare direct de laptop parteneri noştri o pot viziona dirct pe panoul de proiecţie, scăpând în acest mod de calvarul urmăririi prezentării pe niste coli aflate într-o mapă pe care graficele sau imaginile 3D sunt greu de desluşit.

Ce necesită o prezentare susţinută cu ajutorul video proiectorului, pai în primul rând de proiector, un panou de proiecţie, dar nu obligatoriu (putem face proiecţia pe orice suprafaţă plană şi albă, de exemplu un perete), un calculator, laptop sau sistem DVD în funcţie de ce urmează să prezentăm audienţei. Proiectoarele video sunt destul de compacte şi relativ uşoare, mai ales comparativ cu un retroproiector, iar preţulTelevizor cu proiector unui astfel de dispozitiv se adresează oricărui tip de buzunar.

Bineînţeles de la primul model comerializat până în prezent, videoproiectoarele au cunoscut o expansiune şi evoluţie continuă. De la modelele foarte costisitoare şi destul de primitive, astăzi putem găsi un astfel de dispozitiv plecând de la aproape 1000 RON.

Oricum o dată cu trecerea timpului nu numai preţul sau caracteristicile au cunoscut modificări, ci inclusiv domenile de întrebuinţare. În clipa de faţă se folosesc proiectoare inclusiv în interiorul unor televizoare cu diagonala mare, această technologie are în principal la bază proiectoare tip DLP sau LCoS.

Proiectoarele de tip LCD şi CRT sunt folosite cu precădere pentru proiecţiile pe un panou sau orice altă suprafaţă plană. Indiferent de technologia pe care o au la bază aceste proiectoare, ele pot fi profesionale sau de larg consum. Principala diferenţă fiind dimensiunile pe care acestea le au, aşadar un videoproiector profesinal este mult mai voluminos şi mai greu decât unul normal de tip “consumer” în principal deoarece acesta trebuie să realizeze proiecţi pe suprafeţe şi distanţe mult mai mari, deseori în condiţii de iluminare puternică a camerei în care are loc prezentarea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News