XPG Infarex K20 review: o tastatură de gaming de buget cu luminiţe, dar fără RGB

27.08.2018
XPG Infarex K20 review: o tastatură de gaming de buget cu luminiţe, dar fără RGB

Ne-am întâlnit în trecut cu brandul de gaming XPG de la ADATA, însă până în prezent nu am folosit perifericele lor de gaming. Primul produs care ajunge în redacţia noastră este tastatura mecanică Infarex K20, un model echipat cu switch-uri „clicky”, luminiţe colorate şi un design simplu, fără prea multe elemente care să stea în calea unei experienţe de gaming de calitate, totul la un preţ foarte mic. Este însă această descriere „prea bună pentru a fi adevărată”?

Construcţie, design şi ergonomie

Infarex K20 de la XPG nu este o tastatură premium, deci atunci când vine vorba despre design şi construcţie nu aveam foarte multe pretenţii. Astfel, am fost complet surprinşi când am scos tastatura din cutie şi am constatat că aceasta nu este realizată 100% din plastic. În timp ce construcţia exterioară este într-adevăr „plasticoasă”, la baza tastelor avem o placă metalică cu design „deschis”, care este mai uşor de curăţat în timp decât alte modele mai „închise”.

Ne-am bucurat atunci când am constatat că ADATA nu a inclus pe această tastatură de gaming taste în plus programabile pe laterale, însă am fost dezamăgiţi şi de faptul că nici nu s-a dorit integrarea unor elemente care să îmbunătăţească experienţa de utilizare. De exemplu, multe tastaturi high-end vin cu o rotiţă dedicată pentru volum şi butoane multimedia. Controlul acestor funcţii se face folosind tasta FN şi butoanele F1-F7 din partea de sus.

Având un design standard cu taste de dimensiuni normale şi capace pentru taste cu o textură mată foarte plăcută atingerii, de la depărtare, aceasta ar putea părea o tastatură normală de birou, chiar banală am putea spune. Imediat ce aceasta este conectată la un port USB, această senzaţie dispare şi pare să semene mai degrabă cu o sorcovă sau cu un „pom de crăciun”.

XPG prezintă această tastatură drept una cu „luminiţe colorate”, însă nu spune nicăieri că avem de a face cu o tastatură RGB. Şi nici nu este o tastatură cu iluminare RGB, ci o tasatură care afişează o culoare diferită de iluminare pentru fiecare rând în parte. Rândul de sus este roşu, cel de-al doilea este portocaliu, avem apoi un rând galben, unul verde, unul albastru şi jos de tot unul roz. Întrucât culorile nu pot fi schimbate, tastatura beneficiază de 11 programe de animaţii ale luminilor, cu posibilitatea de a accelera sau încetini viteza. Din fericire, există şi opţiunea de a opri complet luminiţele, ceva ce încurajăm pe toată lumea să facă în cazul tasaturii K20.

Un element interesant, care denotă atenţia la detalii a celor responsabili cu design-ul produselor XPG este faptul că tastele cu mai multe inscripţii au toate caracterele în partea de sus, unde pot fi iluminate complet, ceva ce nu există chiar şi pe tastaturi mult mai scumpe. Fiind o tastatură cu switch-uri iluminate şi design „deschis”, aşteptaţi-vă ca lumina să se „scurgă” şi printre taste.

O altă caracteristică interesantă pentru această fatastatură este canalul pentru cable management de pe spate. Practic, poţi trage mai multe fire prin acel canal, sau poţi muta direcţia în care să iasă firul din tastatură. Fie pe stânga, fie pe dreapta, pe lângă poziţia obişnuită de pe centru. De altfel, cablul este învelit în material textil şi pare să fie rezistent în timp.

Experienţa de utilizare

Infarex K20 este o tasatură mecanică de buget, deci nu ne aşteptam să primim switch-uri Cherry pe un astfel de model. XPG a ales însă cea mai apropiată alternativă, adică butoane produse de compania chineză Kailh. Este vorba despre modelul Kailh Blue, „clonele” de Cherry MX Blue care oferă o experienţă neaşteptat de similară.

Ce-i drept, butoanele de la Kailh par să fie puţin mai uşor de apăsat, necesitând doar 50g de forţă pentru actuare, spre diferenţă de cele 60g necesare pe tasaturile MX Blue, însă acest lucru asigură şi o viteză puţin mai mare în operare. În afară de acest aspect, tastatura pare să fie foarte precisă în utilizare normală şi chiar şi în jocuri.

Avantajele unei tastaturi cu switch-uri mecanice „clicky” este feedback-ul sonor pe care îl primeşti la fiecare apăsare. Astfel, poţi depista mai uşor apăsările accidentale sau le poţi evita mai uşor, întrucât fiecare apăsare necesită mai multă forţă aplicată tastei. În utilizare „office”, acest lucru poate ajuta la precizia redactării, cât şi la identificarea mai rapidă a greşelilor, în timp ce în jocuri, fiecare acţiune de pe ecran poate fi asociată unei apăsări de tastă.

Evident, fiind o tastatură cu switch-uri clicky, aceasta este recomandată pentru utilizare într-un spaţiu mai… privat, unde să nu îi deranjeze pe cei din jur. Nu recomandăm o astfel de tastatură pentru utilizare într-un birou open space sau acasă într-o cameră comună, unde alte persoane ar putea să fie deranjate de zgomotul apăsărilor.

Nu putem însă să nu ne declarăm dezamăgiţi de sistemul de iluminare implementat de XPG. Chiar şi o tastatură cu o singură culoare pe toată suprafaţa ar fi fost de preferat faţă de un model în toate culorile curcubeului, dar pe orizontală. Sperăm ca XPG să renunţe la aceste LED-uri pe viitor şi să integreze fie taste RGB configurabile, fie o tasatură iluminată într-o singură culoare (alb sau roşu par să fie cele mai comune culori pe tastaturile de gaming fără RGB).

Un singur lucru ar mai fi de obiectat: întrucât butoanele de control al luminiţelor au luat locul tastelor Print Screen, Scroll Lock şi Pause, screenshot-urile în Windows din scurtături de taste sunt imposibil de realizat (Windows + Print Scren sau Print Screen + Paste în aplicaţii), iar LED-ul pentru Scroll Lock este fizic prezent pe tastatură, însă nu poate fi aprins, pentru că nu există tasta. În aceste condiţii, probabil că LED-ul acela putea fi omis la asamblare.

Concluzie

XPG Infarex K20 de la ADATA este o tastatură simplă, fără pretenţii, care oferă o experienţă plăcută de utilizare atunci când nu are beculeţele aprinse. Aceasta beneficiază de switch-uri mecanice de buget, care însă îşi fac treaba foarte bine, în ciuda stigmei pe care mulţi o au pentru butoanele Kailh.

 

Părţi pozitive

Construcţie solidă
Nu are butoane „de gaming” care să incomodeze în utilizare
Cablul textil pare să fie foarte rezistent
Nu necesită software pentru configurare
Preţ accesibil pentru o tastatură mecanică „de gaming”

Părţi negative

Iluminarea tastaturii este neinspirată
Lipsa butonului Print Screen ar putea deranja anumiţi utilizatori
Nu are rotiţă de volum sau taste multimedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult