Zowie Celeritas II: un instrument de mare precizie dedicat profesioniştilor [REVIEW]

Zowie Celeritas II: un instrument de mare precizie dedicat profesioniştilor [REVIEW]

Zowie este un brand foarte atipic de pe piaţa de accesorii pentru gaming. Chiar şi înainte ca acesta să intre în portofoliul celor de la BenQ, conducerea companiei a încercat să ajungă la gamerii pasionaţi fără reclame, considerând că produsele lor sunt destul de bune pentru a deveni populare doar prin recomandările celor care le folosesc. Desigur, acum că Zowie aparţine de BenQ, din când în când mai primim şi câte un produs la review, de data aceasta fiind vorba despre tastatura de top a acestui brand, Celeritas II, care propune switch-urile optice pentru precizie crescută.

Design, construcţie, ergonomie

Pachetele în care sunt livrate produsele Zowie sunt probabil cele mai „elegante” de pe piaţa de periferice. Tastatura vine într-o cutie complet neagră, pe care putem observa doar logo-ul Zowie şi numele tasataturii, iar această simplitate este păstrată şi la interior, unde găsim doar tastatura, protejată de un plastic transparent şi spumă antişoc. Singurul accesoriu care este livrat alături de tastatură este un adaptor de la USB la „bătrânul” PS/2, util pentru accesarea uneia dintre funcţiile tastaturii.

Tastatura este foarte simplistă în design, fiind în antiteză aproape completă cu majoritatea produselor concurente de pe piaţa de tastaturi de gaming high-end. Celeritas II abordează un design „clasic”, cu taste de mărime normală, butoanele fiind găsite cam în locurile în care ne-am fi aşteptat. Există câteva decizii ciudate, precum tasta Enter în formă de L întors, ceva ce n-am mai văzut pe o tastatură de peste zece ani, şi butonul „\” care „taie” tasta Shift din dreapta. În partea de jos, tastatura se prelungeşte puţin, cu un palm rest integrat de dimensiuni mici, util pentru cei care au nevoie de aşa ceva, dar care adaugă puţină lungime tastaturi. Nu în ultimul rând, Zowie Celeritas II nu beneficiază de picioruşe de ridicare, tasatatura fiind deja puţin înălţată prin construcţie.

Este interesant cum Zowie a ales să nu mai includă LED-uri separate pentru butoanele Caps Lock, Scroll Lock şi Num Lock, acestea schimbându-şi culoarea din roşu în albastru atunci când sunt active. De altfel, tastatura este iluminată cu LED-uri doar de culoare roşie, iar iluminarea nu este tocmai uniformă pe tastele cu mai multe funcţii. Linia de text de sus este perfect iluminată pe toate butoanele, însă cele care au şi o funcţie în partea de jos sunt puţin mai fade. Scoţând capacele tastelor, poate fi observat faptul că LED-urile sunt amplasate deasupra fiecărui switch, motiv pentru care lumina este distribuită mai bine în partea de sus. Totodată este evident faptul că switch-urile optice nu folosesc un design de prindere proprietar, fiind compatibil cu capacele pentru taste pentru Cherry MX sau Kailth, ceea ce înseamnă că acestea pot fi schimbate după bunul plac.

Iluminarea neuniformă nu este o problemă în utilizare, mai ales că în 99% din timp utilizatorul nu se uită la tasatatură, însă putea fi acordată mai multă atenţie acestui aspect. De asemenea, având în vedere preţul tastaturii, ne-am fi aşteptat la iluminare RGB, însă având în vedere că nu există un software dedicat pentru Celeritas II, probabil că ar fi fost complicat de setat doar folosind butoanele.

Tastele F1-F12 joacă şi un rol secundar pe Celeritas II. Folosind butonul FN, acestea pot fi folosite pe post de butoane multimedia, pentru creşterea sau scăderea intensităţii iluminării şi pentru a mări frecvenţa de preluare a comenzilor butoanelor atunci când o tastă este ţinută apăsat. Această funcţie din urmă este disponibilă însă doar folosind adaptorul PS/2 din cutie, însă multe plăci de bază au început să renunţe la această mufă, aşa că nu toată lumea poate beneficia de capabilitatea RTR (Real Time Response) pe care Zowie o laudă în specificaţii. În aceeaşi situaţie se află şi cei care îşi doresc să folosească această tastatură alături de un laptop.

Experienţa de utilizare

Celeritas II este o tastatură foarte diferită faţă de restul care folosesc Switch-uri mecanice sau chiar şi clasicele „dome switches” din cauciuc. Switch-urile optice sunt printre cele mai rapide pe care le-am folosit până în prezent, apăsarea butoanelor fiind înregistrată complet diferit. De altfel şi modul în care sunt montate pe tastatură este foarte interesant, Zowie alegând calea switch-urilor produse de Flaretech, lucru care asigură modularitate şi reparaţii uşoare în cazul unui accident.

În ciuda faptului că în teorie, aceste Switch-uri ar putea fi folosite „analogic”, nivelul de apăsare putând controla intensitatea acţiunilor de pe ecran (de exemplu ai putea să ţii doar jumătate de tastă apăsată într-un joc de curse pentru a accelera mai puţin), Celeritas II nu foloseşte această capabilitate. Ce face foarte bine este însă să asigure apăsări rapide şi precise, unul dintre avantajele clare ale tehnologiei optice fiind eliminarea apăsărilor duble, care pot fi întâlnite la alte tipuri de tasataturi.

Totdată, tastele sunt complet liniare, ceea ce înseamnă că nu poate fi simţit punctul de actuare, asemeni unor modele de tasataturi cu switch-uri mecanice tactile. În interiorul switch-urilor sunt în continuare folosite componente mecanice, precum un arc foarte rapid şi foarte plăcut la apăsare, care întoarce tasta înapoi în poziţia normală aproape instant. De fapt acesta este şi motivul pentru care Zowie a creat această tastatură: pentru viteză crescută în jocuri de acţiune, unde fiecare milisecundă este importantă.

În timp ce în jocuri precizia şi viteza de apăsare a tastelor este foarte plăcută, în utilizare de zi cu zi, care implică şi redactarea de texte, Zowie Celeritas II nu este tocmai o tasatatură perfectă. Faptul că tastele se apasă foarte uşor pot debusola utilizatorii care sunt obişnuiţi cu ceva mai mult feedback din partea lor, lucru care duce la greşeli repetate în utilizare. De asemenea, faptul că nu există picioruşe pentru ajustarea înălţimii poate să îi deranjeze pe cei care şi-ar dori ca tasatele să fie puţin mai jos sau mai sus (după caz) faţă de poziţia „standard”, care este undeva la mijloc.

Desigur, Zowie Celeritas II nu este o tastatură obişnuită şi probabil că nici nu se adresează celor care ar putea să o folosească şi în alte activităţi separate de gaming. BenQ, compania care deţine acum acest brand, încearcă să poziţioneze aceste produse pe nişa de eSports, profesioniştii şi gamerii entuziaşti fiind bine definiţi în acest target. De altfel, Zowie nu promovează aceste produse foarte agresiv şi nici nu le „împopoţonează” cu tot felul de luminiţe şi funcţii speciale, întrucât multe dintre acestea distrag atenţia de la ceea ce contează cu adevărat: performanţa. Din fericire, din acest punct de vedere, Celeritas II este o tastatură foarte bună, care cu siguranţă va fi apreciată de cei care petrec foarte mult timp în jocuri online.

Un alt aspect foarte important pentru tastaturi în ziua de azi este zgomotul produs, unii preferând clasicele click-uri el butoanelor Cherry MX Blue, în timp ce alţii sunt în căutarea unei tastaturi cât mai silenţioase. Celeritas II intră în categoria de tastaturi silenţioase, singurul sunet care poate fi auzit clar fiind punctul în care tasta ajunge în punctul cel mai de jos, când plasticul capacului atinge plasticul plăcii de plastic de jos. Cei mai „rapizi” ar putea folosi această tastatură în linişte completă, actuarea butoanelor fiind înregistrată destul de sus pe parcursul unei curse întregi. Singurele butoane mai zgomotoase sunt cele mai late, precum Space, Shift sau Enter.

Concluzii

Celeritas II de la Zowie este o tastatură care poate fi asemănată cu o unealtă profesională. Aceasta are un scop bine definit, este eficientă în design şi pare să fie foarte bine construită, putând rezista multor ore de „abuz”. Faptul că nu necesită software pentru accesarea funcţiilor mai avansate este un plus foarte mare pentru cei care se plimbă cu tastatura la concursuri, în timp ce funcţia RTR este dezamăgitoare, întrucât necesită un computer cu mufă PS/2. Dacă sunteţi amatori de jocuri de tip eSports, sau pur şi simplu vă doriţi una dintre cele mai rapide tastaturi de pe piaţă, Celeritas II este o alegere foarte bună. În cazul în care aveţi nevoie de o tastatură mai „pentru toate gusturile”, există pe piaţă destule modele mecanice şi „dome switch” care ar putea să vă fie pe plac.

Părţi pozitive

Switch-uri optice foarte rapide
Palmrest inclus
Nu necesită instalare de software sau driveri
Design simplu

Părţi negative

Iluminarea tastelor nu este uniformă
Necesită un timp cam lung de acomodare pentru alte activităţi în afară de gaming
Preţ ridicat
Funcţia RTR este disponibilă doar folosind adaptorul PS/2

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult