iPod Touch, un succes sau doar o strategie de marketing?

16.09.2007
iPod Touch, un succes sau doar o strategie de marketing?

Cu toţii aţi auzit de noul iPod Touch. Anunţat în urmă cu ceva timp, micul iPod a creat o întreagă polemică pe Internet, mulţi potenţiali clienţi Apple fiind indecişi ce ar fi mai bine să aleagă: un iPod Touch sau un iPhone, mai ales că acesta din urmă s-a ieftinit considerabil. Din punct de vedere al gadgetarului român, lucrurile sunt mult mai simple: el nu poate achiziţiona în prezent nici unul, dar într-un viitor apropiat va putea. Şi ce va face atunci?

Să pornim de la perspectiva financiară. În Statele unite, iPhone-ul de 8 GB este acum 399$, iar la acelaşi preţ putem găsi iPod-ul Touch de 16 GB. Să zicem că un iPod Touch va putea ajunge în România la un preţ de spre 450$, în eventualitatea în care aveţi prieteni prin State dispuşi să îl cumpere şi să vi-l trimită. iPhone-ul – pe de altă parte – nu putem şti cât va costa, deoarece este de aşteptat ca el să fie oferit de furnizorii de servicii GSM în pachete promoţionale. Cum în Franţa se pare că el va costa în jur de 300 euro (plus abonamentul) la Orange, ne aşteptăm ca şi la noi să ajungă la un preţ decent.

iPhone

Dar tot nu ştim ce alegem. Un iPod neblocat, ce poate reda material multimedia cu o capacitate de stocare dublă sau un iPhone branduit, cu o mulţime de funcţii în plus?

iPhone suporta Google Maps Ce anume? Funcţii GSM în primul rând, cu tot ce implică acestea: mesagerie, agendă, etc. Apoi, ar fi camera foto, care – deşi are doar 2.0 MPx – nu e de lepădat când vrei să surprinzi un instanataneu. iPhone-ul oferă microfon şi boxe incorporate, putând astfel fi utilizat chiar şi pe post de reportofon. Telefonul vine cu un ecran superior micului player şi cu funcţia de conectivitate Bluetooth, pe care chiar nu înţeleg de ce au omis-o cei de la Apple de pe Touch. Ah, şi să nu mai vorbim de lipsa serviciilor de email pe micul player, deşi Touch-ul dispune de modul Wi-fi.

Compensează toate acestea capacitatea redusă a memoriei? Cu siguranţă da. Mulţi vor fi oricum cârcotaşi şi se vor plânge că 16 GB sunt mult prea puţini pentru un player multimedia al anului 2007. Eu însă consider că şi 8 GB sunt suficienţi.

iPod Touch scoate pe masă câteva mici atuuri, insignifiante totuşi pentru a face diferenţa: dimensiunea redusă (doar 8 mm grosime faţă de cei aproape 12 ai iPhone-ului), autonomia sporită şi parteneriatul cu Starbucks, ce îţi permite să cumperi foarte uşor melodii de pe iTunes atunci când te afli în magazinele respectivei firme. În România mă îndoiesc însă că iTunes are prea mulţi utilizatori… Dintre acestea, autonomia ar fi singurul argument viabil în favoarea lui Touch în lupta cu iPhone-ul. Ce folos să avem un dispozitiv care să ştie să facă de toate dacă ne lasă bateria foarte rapid…

iPod Touch

În final, revin la întrebarea din titlu. Va fi iPod Touch un dispozitiv de succes sau e doar o piesă de marketing, menită să crească vânzările iPhone-ului? Chiar dacă cei de la Apple nu au gândit-o astfel, nu văd de ce ar alege cineva micul player în locul unui iPhone, atât timp cât acesta din urmă este disponibil şi în ţara sa de origine. Recunosc, când am vazut prima dată un Touch am fost hotărât să îmi achiziţionez unul. Dar odată cu ieftinirea iPhone-ului, telefonul a devenit alegerea ideală.

Voi ce părere aveţi? Dacă aţi avea vreo 1000 de RON ce aţi alege, iPod Touch sau iPhone?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News