Go4News: Credeaţi că realitatea virtuală e un concept relativ nou? Atunci nu aţi văzut această emisiune TV din 1990

15.11.2016

Realitatea Virtuală este văzută ca posibilul următor lucru important în tehnologie, iar companii mari precum Google, Facebook sau Samsung investesc masiv în acest domeniu. Mulţi dintre noi ar putea crede că tehnologia este relativ nouă, însă ne-am înşela. În 1990, la emisiunea Today’s Japan, era prezentată o astfel de tehnologie, iar pentru vremea respectivă era ceva spectaculos. Pe atunci aceste dispozitive erau foarte scumpe, iar puţini oameni aveau şansa să le folosească.

Produsă de canalul de televiziune NHK, emisiunea oferea informaţii despre o nouă tehnologie şi descria un sistem prin care poate fi „simţită realitatea artificială”. De asemenea, erau subliniate cele mai noi descoperiri în domeniul graficii pe computer.

 

 

Atrage atenţia faptul că headset-ul folosit atunci este foarte asemănător cu cele de astăzi, precum Oculus VR sau Gear VR. Dispozitivul prezentat în emisiunea din 1990 a fost creat de către pionierul american în domeniul VR Jaron Lanier şi compania lui, acum defunctă, VPL Research. Lanier îşi numea invenţia EyePhone.

 

Headset-ul avea o greutate de 2,5 kilograme şi costa 9.400 de dolari. Pentru a interacţiona cu obiectele din realitatea artificială, utilizatorii de EyePhone foloseau ă mănuşă numită DataGlove. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult