Navon N670 FE - iGo primo ne duce prin Europa

Software-ul iGo este unul din cele mai populare pe piaţă şi ne-a lăsat de-a lungul timpului oimpresie foarte bună. Acum avem posibilitatea să testăm nouaversiune iGo primo a aplicaţiei pe un proaspăt Navon N670 FE. Acestaeste un sistem de navigaţie prin GPS cu ecran de 5" şi o carcasăfoarte subţire.

Navon N670 FE cu iGo primo

Construcţie

Nu trebuie să fii expert IT ca să-ţi dai seama ce dispozitiv ainspirat construcţia lui Navon N670. Plasticul negru luciosşi banda gri din jurul carcasei te duc cu gândul imediat laiPhone 4. Dispozitivul are un profil de doar 10 mm, deinvidiat de către alte sisteme de navigaţie de pe piaţă. Dacăproducătorul ar fi ales un plastic mat pentru carcasa din spate,lucrurile ar fi stat şi mai bine. În cazul nostru, acea zonă esteun magnet pentru amprente, în ciuda abţibildurilor care abundă.

Navon N670 FE este primul sistem de navigaţie pe care-ltestăm dotat cu mufă microUSB. Profilul carcasei şi noulstandard pentru încărcătoarele telefoanelor mobile o cereau.Alături de ea găsim un port microSD, butonul de reset şi un LED destare. Apreciem faptul că acesta din urmă nu mai este îndreptatdirect spre şofer. Butonul de pornire se află pe latura superioară,iar în colţul drepta-sus găsim un stilus.

Navon N670 FE - conectorii

Sistemul de fixare

Am preferat întotdeauna un sistem de fixare cunucă în detrimentul unui sistem de fixare cu două sau maimulte încheieturi ajustabile. Cel din pachetul lui Navon N670 seîncadrează în prima categorie. Ventuza nu este foarte mare, însă nune-a făcut probleme, iar plasticul din care este construit picioruleste solid. Fixarea şi detaşarea sistemului de navigaţie se faceuşor.

Navon N670 FE - sistemul de prindere

Specificaţii

 • Ecran: 5", 480x272 pixeli, rezistiv
 • Procesor: SiRF Atlas V, 500 MHz
 • Memorie: 128 MB RAM, 2 GB flash
 • Receptor GPS: SiRF Atlas V, 40 canale
 • Software: iGo primo
 • Hărţi: Europa, 42 ţări
 • Furnizor hartă: Navteq - Europa de Vest,NavNGo - Europa de Est
 • Funcţii: viewer imagini, player video, ebookreader
 • Altele: slot microSD, difuzor, stilus
 • Baterie: Li-polimer, 950 mAh
 • Alimentare/conectare PC: microUSB
 • Dimensiuni: 131 x 85 x 10 mm
 • Greutate: 175 g

Ecranul

Sistemul de navigaţie prin GPS Navon N670 este dotat cu un ecrande 5" cu rezoluţie standard. Performanţele sale nu suntremarcabile, însă îşi face treaba cu brio. Unghirile devizibilitate sunt bune pentru şofer, iar luminozitatea maximă estedecentă pentru o zi foarte însorită. Matricea sensibilă la atingerecare acoperă ecranul este precisă.

Navon N670 FE - capacul lucios de pe spate

iGo primo

Această aplicaţie care rulează pe Navon N670 a fost anunţată laCeBIT 2010 şi a fost implementată anul acesta în sisteme denavigaţie. Ea vine cu o serie de funcţii avansate precumafişarea în detaliu a terenului din jurul şoselei, vizualizarea 3Da clădirilor importante, trasee marcate special pentru modulpedestru şi navigarea cu ajutorul pozelor locaţiei.Tastatura inteligentă schimbă în gri culoarea literelor care nu sepotrivesc locaţiei introduse, iar lista cu istoricul destinaţiiloreste filtrată în funcţie de poziţia curentă, routele anterioare şitimp/dată.

Navon N670 FE - iGo primo, ecranul de navigaţie

În modul de navigaţie, în colţul din dreapta-sus al ecranului segăseşte un meniu rapid contextual. El poate fi personalizat deutilizator cu opt funcţii diferite. În meniul principal suntdisponibile funcţii pentru conversia unităţilor de măsură,calcularea consumului de carburant şi vizualizarea informaţiilordespre un traseu încheiat.

Poate că este doar o doleanţă personală, însă mi-ar fi plăcut săpot vedea viteza de deplasare atunci când este stabilită odestinaţie pe iGo primo. Aplicaţia o afişază doar atunci când nuare un traseu setat. Am apreciat introducerea unei bare de parcurspe latura stângă a interfeţei. Am putut vedea astfel foarte uşorcând mă aflu la jumătatea traseului pe care-l am de parcurs.

Navon N670 FE - meniul principal

Aşa cum spuneam şi mai devreme, iGo primo nu afişază ohartă plată, cu clădiri 3D pe ea, ci una în relief. Înpreumblările prin ţară am observat cum drumul pe care-l parcurgeamtraversa coama unui deal sau trecea de pe un versant pe altul.Chiar şi într-una din imaginile de aici puteţi vedea Casa Poporuluiamplasata pe un deal şi nu la nivelul bulevardului care-oînconjoară.

O facilitate care va fi cu siguranţă apreciată de cei carepleacă la drum în afara ţării este meniul special pentruautostradă. Atunci când Navon N670 detectează deplasareape acest tip de drumuri, permite afişarea distanţelor până laprimele trei zone de servicii. Este menţionat în dreptul fiecăreiadacă dispune de benzinărie, zonă de parcare sau restaurant. Acesteinformaţii sunt foarte utile, în special pentru cei care plănuiesco realimentare pe traseu.

Navon N670 FE - harta în relief

Alte aspecte

Precizia chipset-ului GPS al lui Navon N670 este bună, însă potapărea mici erori de localizare. Ele pot fi trecute în seamaaplicaţiei care este uşor confuză atunci când mergi pe un drumjudeţean paralel cu autostrada. Pe străduţe mici şi întortocheatedin Bucureşti, sistemul de navigaţie nu a avut probleme.Producătorul se laudă cu funcţiile multimedia ale lui Navon N670,însă lipsa unui jack de căşti nu l-a recomandat pentru un test deredare video.

Pe de altă parte, poate că unii utilizatori vor fi interesaţi săvadă pozele de pe un card microSD sau să lectureze capodopere aleliteraturii în format digital. Baza de date cu puncte deinteres este bine pusă la punct şi puteţi găsi uşorbenzinării, hoteluri, restaurante sau bănci în apropiere.

Navon N670 FE - un design inspirat de ultimul iPhone

Concluzie

Navon N670 FE cu iGo primo este un sistem de navigaţieuşor de recomandat pentru cei care doresc să întreprindă ocălătorie prin ţară sau prin Europa. Nu are facilităţiexotice precum modul Bluetooth sau modulator FM, însă te ajută săajungi dintr-un punct într-altul şi asta este tot ce contează decele mai multe ori. Dacă sunteţi împăcaţi cu faptul că viteza dedeplasare nu poate fi afişată în timp ce este stabilit un traseu,atunci iGo primo este o aplicaţie foarte robustă şi cu multefacilităţi. Navon N670 FE cu 42 de hărţi ale ţărilor din Europapoate fi achiziţionat din magazinele de specialitate din ţară saude pe magazinul online al importatorului la preţul de 800 lei.

Navon N670 FE a fost testat prin amabilitatea firmei Falcon,importator Navon în România.

Plusuri şi minusuri:

[+] aplicaţieiGo primo cu multe facilităţi
[+]timpi de calculare şi recalculare a rutei foarte scurţi
[+]hartă în relief
[+]design minimalist şi construcţie robustă
[+]suport rabatabil cu nucă
[+]alimentare prin port microUSB
[-]viteza nu este afişată când este urmat un traseu