Asteroid OS readuce la viaţă smartwatch-urile „abandonate”

09.12.2016
Asteroid OS readuce la viaţă smartwatch-urile „abandonate”

Smartwatch-urile sunt produse destul de noi pe piaţa de gadget-uri, însă deja unele modele sunt depăşite, fiind scoase de pe lista celor cu suport software la zi. Întrucât capabilităţile Android Wear sunt acum mult mai vaste, dispozitivele din prima generaţie precum LG G Watch nu mai pot ţine pasul, însă un student francez numit Florent Revest crede că are o soluţie pentru utilizatori: Asteroid OS, un sistem de operare independent bazat pe Linux, realizat special pentru smartwatch-uri cu hardware limitat.

Momentan nu există decât o variantă alpha numită „Asteroid OS 1.0”, compatibilă în mod oficial doar cu LG G Watch. Aceasta oferă o interfaţă proprietară simplă şi uşor de utilizat şi funcţii de bază precum alarmă, calendar, calculator, player de muzică, wallpaper şi mai multe modele de cadrane. Funcţionalitatea Bluetooth asigură sincronizarea notificărilor cu smartphone-uri cu Android, însă cam aici se opresc capabilităţile primei versiuni. Avantajul faţă de Android Wear este că performanţa este mult mai bună, chiar şi pe hardware învechit, însă momentan nu există suport pentru aplicaţii noi în versiunea alpha.

Deja există versiuni neoficiale de Asteroid OS pentru LG Watch Urbane, ASUS ZenWatch 2 şi Sony Smartwatch 3, însă acestea vin fără suport pentru o componentă importantă: Bluetooth. Sursa Asteroid OS este disponiblă pentru oricine doreşte să o modifice, iar deja comunităţile de pe GitHub şi XDA-developers au început să aducă adiţii. Instalarea noului sistem de operare realizat de Revest este destul de complicată pentru utilizatorii de rând, fiind similară cu instalarea de ROM-uri de Android pe smartphone-uri şi tablete (necesită deblocarea bootloader-ului şi utilizarea aplicaţiilor ADB şi fastboot).

Dacă aveţi un smartwatch care n-a mai primit atenţie de ceva vreme, aveţi destulă îndemânare în instalarea de sisteme de operare alternative pe mobile şi doriţi să testaţi ceva nou care ar putea readuce la viaţă „vechiul” dispozitiv, instalarea Asteroid OS ar putea fi un proiect de weekend interesant.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult