Adio dragă XP, rămâi cu bine!

Adio dragă XP, rămâi cu bine!

Iniţial trebuia să fie 31 ianuarie 2007. Aceasta era data fatidică la care Microsoft îşi pusese în gând să-şi ucidă cel mai popular sistem de operare pe care l-a construit vreo dată: Windows XP. Dar la bocetele partenerilor săi, marii producătorii de PC-uri, inima gigantului cu sânge rece din Redmond, s-a înmuiat şi i-a mai acordat condamnatului 6 luni de viaţă, 6 luni de agonie. 31 ianuarie s-a transformat în 30 iunie.

Legea impersonală a comerţului spune clar: în viaţa oricărui produs există perioada iniţială de creştere de după lansare, perioada de boom, decăderea şi scoaterea de pe piaţă. Windows XP a trăit destul, din 2001 până în 2008. Niciun alt sistem de operare Microsoft nu a prins 7 ani în culmea gloriei. Altele (a se citi Windows Millennium) s-au născut moarte. Dar Windows XP se ţine încă bine şi parcă refuză să moară. Nu vrea nici în ruptul capului să se retragă şi să lase locul urmaşului său, Windows Vista. De aceea, Microsoft a decis să-i facă de petrecanie. Ironic, nu? Cine ar fi crezut că cel mai mare duşman al lui Vista va fi chiar XP-ul?

La aflarea veştii, toate agenţiile se ştiri, televiziunile, ziarele şi site-urile Web au titrat: "din 30 iunie nu vom mai cumpăra Windows XP". Serios? Nu vom mai cumpăra sau de fapt nu se mai vinde? Nuanţa întrebării face toţi banii. Adică Microsoft chiar se aşteaptă ca toţi să trecem la Vista, fie că ne place, fie că nu, odată cu încetarea vânzărilor la XP. Chiar sunt curios ce se va întâmpla odată cu ieşirea XP-ului din scenă, la 30 iunie. Vor creşte vânzările la Vista sau se vor înmulţi copiile piratate de XP? Parcă aş merge pe a două variantă.

Dacă mai era cineva care se îndoia, îi spun eu: Microsoft a dat-o în bară cu Vista. Nu că Vista ar fi un sistem foarte prost, sau mult mai prost decât altele. De fapt, nici nu contează dacă e bun sau prost, dacă unii au probleme cu el, iar alţii sunt încântaţi. Importantă este percepţia pe care o au utilizatorii. Iar dacă utilizatorii nu au încredere în Vista, îi va fi greu lui Microsoft să-i facă să-şi schimbe părerea. Şi e clar, majoritatea utilizatorilor şi-au creat o părere proastă despre Vista.

Tot războiul ăsta rece dintre XP şi Vista nu se rezumă doar la care e mai bun, mai albastru sau mai stabil. Aici intervine şi conservatorismul pe care oamenii îl au în proporţii diferite în natura lor. După 7 ani în care a folosit XP-ul, vărul Maftei care deschide calculatorul pentru muzică, filme şi messenger s-a obişnuit cu albastrul şi verdele de pe taskbar. Când a deschis pentru prima oară Vista şi a văzut că în noua aranjare din Control Panel nu mai găseşte setările pentru mouse, s-a panicat puţin şi a decis să se întoarcă la XP. Poţi să-l condamni?

Dacă va menţine distanţa în timp la fel de mare între versiunile viitoare de Windows, Microsoft se va lovi mereu de conservatorismul oamenilor. Şi din câte se ştie până acum, cu Windows Vienna aşteptat cel devreme în 2011, se pare că Microsoft va repeta greşeala pe care a făcut-o cu Vista. Foarte mulţi dintre cei dezamăgiţi de Vista şi-au pus speranţele în Service Pack 1. Dacă acesta va rezolva măcar cele mai mari probleme, există o şansă ca Vista să crească în ochii consumatorilor. Dacă nu… vor plânge după XP.

Windows XP va înceta orice funcţie vitală pe 14 aprilie 2009. Aceasta va fi şi data de la care nu va mai primi suport şi update-uri din partea părintelui hain, Microsoft. Până atunci, bucuraţi-vă de el cât mai puteţi.

Windows XP

Urmărește Go4IT.ro pe Google News