Android Q va include mod desktop, permiţând utilizarea telefonului în rol de PC portabil

Samsung şi Huawei oferă de ceva timp această funcţionalitate pe dispozitivele proprii, însă cu sprijinul Google orice telefon bazat pe Android va putea fi conectat la un monitor sau televizor şi folosit pentru a rula aplicaţii în modul desktop.

Google continua eforturile pentru adaptarea Android la toate formatele de ecran cu putinţă, începând cu dispozitive smartwatch, telefoane mobile şi tablete (inclusiv pliabile), până la Smart TV-uri şi dispozitive set-top-box. Acestora li se adaugă şi platforma PC, pe care Google speră să o cucerească oferind utilizatorilor posibilitatea de a rula aplicaţiile de Android preferate într-un mediu desktop.

Având în vedere decizia luată de Google pentru includerea unei interfeţe desktop native cu sistemul Android Q, este de aşteptat să întâlnim şi noi adaptării Android pentru PC, cu funcţionalitate îmbunătăţită faţă de ce am întâlnit până acum.

Noua interfaţă desktop din Android Q a fost observată deja într-o prezentare Google oficială, în care au fost discutate mai multe teme de interes cum ar fi telefoane pliabile, configuraţii multy-display şi panouri de afişaj.

Venind în sprijinul dezvoltatorilor, Google pune la dispoziţia acestora documentaţie şi unelte software pentru adaptarea aplicaţiilor de Android la formate de ecran neconvenţionale.

Din păcate, chiar şi cu sprijin direct din partea Google este greu de crezut că folosirea modului desktop pe Android se va bucura de o popularitate foarte mare, cum nu a fost cazul nici cu funcţionalitatea Samsung DEX prezentă de ceva timp pe telefoanele Galaxy. Astfel, selecţia de aplicaţii optimizate pentru acest mod de afişare va rămâne cel mai probabil limitată.