Android Q va permite aplicaţiilor să-şi modifice comportamentul, dacă telefonul se înfierbântă prea tare

08.05.2019
Android Q va permite aplicaţiilor să-şi modifice comportamentul, dacă telefonul se înfierbântă prea tare

Chiar dacă performanţele au crescut dramatic în ultimii ani, hardware-ul găzduit în carcasa unui smartphone este la fel de predispus la supraîncălzire, dacă aplicaţiile rulate folosesc prea multă putere de procesare. Rezultatul poate fi epuizarea rapidă a bateriei, reducerea forţată a performanţelor pentru a ţine temperaturile sub control şi mai rar, defectarea dispozitivului.

Luând în serios această problemă, Google adaugă în versiunea Android Q un nou serviciu numit Thermal API, pus la dispoziţia aplicaţiilor de Android care prin natura lor pot cauza probleme dispozitivelor pe care rulează.

Spre exemplu, o aplicaţie pentru streaming video (ex. YouTube) va putea comuta automat într-o rezoluţie inferioară. Aplicaţia pentru cameră foto poate dezactiva anumite filtre pentru procesarea imaginii şi restricţiona funcţia de filmare. În cazul jocurilor, reducerea temporară a detaliilor poate evita degradarea accentuată a performanţelor cauzată de supraîncălzirea dispozitivului şi înlesni răcirea acestuia.

În mod cert, ajustarea dinamică a setărilor în aplicaţii este preferabilă în locul opririi forţate a dispozitivului, atunci când temperatura devine critică.

Treptele de limitare a performanţelor care vor putea fi comunicate aplicaţiilor prin noul Thermal API variază de la “none” şi“light,” până la “emergency” şi “shutdown”, ultimele două solicitând limitarea severă a funcţionalităţii şi oprirea forţată a aplicaţiei.

Din păcate, funcţionalitatea asigurată prin Thermal API necesită suport şi la partea de hardware, momentan doar telefoanele din gama pixel întrunind această cerinţă. Însă Google colaborează şi cu alţi producători pentru implementarea suportului necesar în viitoarele generaţii smartphone şi tablete.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult