Cum să creezi PDF-uri din orice document

25.10.2007
Cum să creezi PDF-uri din orice document

PDF este cunoscut şi recunoscut în toată lumea ca fiind standardul de expediere a documentelor care se vor doar a fi citite. Proprietarul formatului este Adobe Systems, compania americană cunoscută în special pentru Photoshop şi programele sale de Desktop Publishing.

Foarte mulţi utilizatori doresc să creeze PDF-uri din documente Microsoft Word sau alte tipuri de documente, dar sunt descurajaţi de faptul că pentru asta ar trebui să cumpere programul Adobe Acrobat. Din fericire, există şi alte căi de a crea fişiere PDF, unele din ele chiar gratuite. Îţi voi arăta care este cea mai simplă şi mai rapidă metodă de a crea PDF-uri din (aproape) orice program.

Primul pas este să descarci şi să instalezi două programe: Pdf995 Printer Driver şi Free Converter. Pdf995 Printer Driver este un driver de imprimantă virtuală, iar Free Converter este cel care realizează conversia propriu-zisă în PDF. Pdf995 Printer Driver poate fi descărcat de aici, iar Free Converter de aici. Ambele sunt gratuite, iar salvarea documentelor ca PDF poate fi făcută imediat după instalare, nu este necesară restartarea sistemului.

PDF995

Fiind un driver de imprimantă virtuală, Pdf995 Printer Driver trebuie utilizat ca atare. Să zicem că vrei să faci PDF dintr-un document creat în Microsoft Word. Îl deschizi în programul celor de la Microsoft şi dai "Print…" din meniul File. Atenţie, nu trebuie să apeşi butonul Print de pe Toolbar pentru că vei trimite documentul direct la imprimantă. Comanda "Print…" îţi va afişa meniul de dialog al imprimantei. Aici, pentru a salva documentul ca PDF, trebuie să alegi din listă imprimanta PDF995 (care de fapt nu este o imprimantă propriu-zisă, cidriver-ul Pdf995 Printer), să dai OK şi să specifici numele sub care va fi salvat viitorul PDF.

PDF995

Dacă vrei să salvezi documentele din Word ca PDF, direct de la butonul de print, trebuie să setezi ca Default imprimanta virtuală PDF995. Această modalitate de creare a PDF-urilor nu se limitează doar la Microsoft Word, ci poate fi apelată din orice program care deschide/editează documente şi are funcţie de printare. Este cea mai simplă modalitate de a crea PDF-uri. Şi nu costă nimic.

Există şi alte căi, programe care realizează conversia din diverse formate (doc, rtf, txt, html etc.) în PDF. Dar nu la fel de simple şi de rapide. Singurul neajuns este că PDF995 încearcă (şi uneori chiar reuşeşte) să deschidă un pop-up publicitar în browser-ul Web. Însă, spre deosebire de convertoarele sus-amintite, PDF995 lasă PDF-ul curat, nu îl încarcă cu watermark-uri sau alte texte prin care să-şi facă reclamă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News