Firefox 3 preview

Firefox 3 preview
Condimente şi detalii

Instalează addon-uri direct din Firefox

Poate cea mai mare supriză pe care ne-a făcut-o Firefox 3 Beta 3 este noua funcţie de instalare a addon-urilor direct din browser, fără a mai fi nevoie să intri pe site-urile care găzduiesc addon-uri pentru Firefox. Fereastra Add-ons a primit un al patrulea tab, Get Add-ons. Aici, pe de o parte, sunt afişate o serie de extensii recomandate de Mozilla, iar pe de altă parte, poţi căuta alte extensii.

Firefox 3

În fereastra vor fi afişate primele 5 extensii care corespund căutării, pentru restul listei trebuie să dai click pe See all results pentru a intra pe site. Oricum este o idee foarte bună care uşurează instalarea extensiilor, făcând-o accesibilă tuturor tipurilor de utilizatori.

Download în status bar

O altă idee foarte bună care se regăseşte în această versiune este afişarea progresului pentru download în status bar (bara din partea de jos a browser-ului). Din păcate, Mozilla s-a oprit undeva la jumătatea drumului şi nu a implementat funcţiile pe care le aşteptam de la o astfel de facilitate. Cei care au testat multe extensii de Firefox, vor recunoaşte că ideea nu este marcă înregistrată Mozilla, ci este inspirată din extensia Download Statusbar.

Firefox 3

În timpul ce descarci fişiere de pe Internet, Firefrox 3 va afişa progresul acestora şi în status bar (în partea dreaptă a barei), nu doar în fereastra dedicată special download-urilor. Dacă dai click pe textul afişat în status bar se va deschide fereastra cu download-uri. Şi spuneam că Mozilla s-a oprit la jumătatea drumului pentru că nu a inclus şi alte funcţii în acest sens. Aş fi preferat de exemplu, să pot întrerupe sau opri download-urile direct din status bar. Deocamdată acest lucru nu este posibil, dar poate până la versiunea finală cei de la Mozilla vor intra pe go4it.ro şi citi acest articol.

Firefox 3

Keywords pentru motoarele de căutare

Amatorii de tweak-uri şi de alternative rapide la funcţiile obişnuite vor adora această funcţie. Firefox 3 te va lăsa să atribui un aşa-numit keyword motoarelor de căutare pe care le ai în căsuţa de căutare din browser. Nu trebuie decât să dai click pe mica săgeată din căsuţa de căutare, să alegi Manage Search Engines, să selectezi motorul dorit, să apeşi butonul Edit Keyword, să tastezi un cuvânt (poate fi şi o singură literă) şi să dai OK.

Firefox 3

Să luăm Google ca exemplu, că tot e motorul de căutare implicit din Firefox. Şi să zicem că trecem la keyword litera g. Acum, în loc să foloseşti căsuţa de căutare, poţi foarte simplu să scrii în address bar (nu în căsuţa de căutare) "g Nokia E51" pentru a căuta pe Google după termenii "Nokia E51".

Un motor mai puternic

Firefox 3 foloseşte o nouă versiune a motorului de randare a paginilor Web, Gecko 1.9. Dincolo de faptul că s-a împăcat cu standardele Web, această versiune este şi mult mai rapidă. Şi nu exagerez când spun mult. Nu e vorba de un spor de 200% sau ceva de acest gen. Dar Firefox 3 este vizibil mai rapid decât orice alt browser Web, inclusiv versiunea sa anterioară.

Una peste alta şi fără a rupe gura târgului, Firefox 3 va reuşi ceea ce şi-a propus Mozilla: să fie browser-ul care duce trendul şi impune standarde de utilizare. Cel puţin vis-a-vis de Internet Explorer. Cu Opera este altă discuţie. Rămâne de văzut dacă Mozilla va mai veni cu noutăţi faţă de această versiune, în varianta finală.

Poţi face download la Firefox 3 Beta 3 de aici.

La prima vedere

Cel mai utilizat browser Web după Internet Explorer se apropie cu paşi mari de a treia versiune finală. Astăzi, Mozilla a urcat pe propriul server FTP varianta Beta 3, cea care, cu puţin noroc, ar putea fi şi ultima înainte de versiunea finală. Dar la fel de uşor, ar mai putea urma două sau trei versiuni beta. Doar programatorii de la Mozilla ştiu stadiul exact în care se află lucrul la Firefox 3. Din ceea ce vedem noi la acest Beta 3, nu pare să mai fie prea multe de făcut, majoritatea funcţiilor de care ştiam că vor fi în Firefox 3, sunt deja implementate.

Deşi nu are nimic cu adevărat revoluţionar, Firefox 3 Beta 3 aduce o serie de noutăţi, unele dintre ele chiar interesante. Alături de acestea se pot observa, la un studiu ceva mai aprofundat, diverse amănunte şi retuşări de ordin estetic.

Butoane noi

Primul lucru care îţi atrage atenţia când deschizi Firefox 3 Beta 3 este noua tema, cu noul design de butoane. Mozilla a decis ca odată cu versiunea 3, Firefox să ofere palete de culori diferite pentru butoanele sale, în funcţie de sistemul de operare pe care rulează. Butoanele care se pot observa în imaginea de mai jos sunt cele de care vor avea parte utilizatorii de Windows XP.

Firefox 3

În mod implicit, în dreapta address bar-ului, Firefox 3 Beta 3 are doar 3 butoane: back, refresh şi stop. Deşi poate părea un amănunt fără importanţa, lipsa butonului home, cu care ne-am obişnuit încă de la primele browsere Web, nu este întâmplătoare. În general, producătorii de browsere Web, nu renunţă la diverse elemente ale programelor proprii fără un motiv temeinic sau o şedinţă de brainstorming agitată. Probabil că Mozilla a ajuns la concluzia că butonul home şi-a mâncat mălaiul şi că nici cei mai puţin pricepuţi în ale calculatoarelor nu mai au nevoie de el. Eu unul i-aş sfătui să renunţe şi la refresh şi stop pe viitor pentru că oricum aproape oricine ştie de F5 şi Esc.

Bookmarks şi autocomplete pentru toată lumea

Încă de la primele versiuni de test, Firefox 3 a inclus sistemul de salvare a bookmark-urilor cu ajutorul steluţei plasate în dreapta address bar-ului. Nu mai este o noutate pentru cei care şi-au instalat versiunile beta anterioare. Numai că acum, acest sistem a devenit puţin mai deştept. Înainte de salvare unui bookmark nou, verifică dacă site-ul sau adresa respectivă se află deja în bookmarks. Dacă este cazul, te va anunţa că deja ai salvat la bookmarks site-ul respectiv.

Firefox 3

Şi sistemul de autocompletare a adreselor Web tastate a fost îmbunătăţit. La fel ca în versiunile de test anterioare, autocompletarea unei adrese se face atât pe baza link-urilor din history, cât şi a celor din bookmarks. Dar în Firefox 3 Beta 3 Mozilla a îmbunătăţit mecanismul de ordonare a adreselor afişate de funcţia autocomplete. Nu se face o separare strictă între site-urile vizitate recent şi cele care se regăsesc în lista de bookmark-uri. În schimb, ordonarea acestora se realizează pe baza a două criterii: frecvenţa şi cronologia vizitării. Site-urile vizitate des şi recent se vor afla în fruntea listei de autocomplete.

Firefox 3

Tot ca o îmbunătăţire adusă address bar-ului poate fi văzută şi noua modalitate de accesare a informaţiilor legate de site-ul vizitat. Dacă dai click pe faviconul site-ului din address bar (iconiţa afişată în extrema stângă a barei) va şi afişată o mică fereastă cu informaţii despre site-ul respectiv. Ideea care stă la baza acestei funcţii are legătură cu protecţia anti-phishing. Utilizatorul ar trebui să îşi dea seama astfel dacă site-ul pe care a intrat este de încredere sau nu şi dacă este în pericol să-i fie furate datele personale sau nu. În realitate, site-urile Web nu prea afişează aceste informaţii, deci funcţionalitatea acestei facilităţii se apropie de 0.

Firefox 3

Urmărește Go4IT.ro pe Google News