Freeware – aplicaţii office şi pentru bloggeri

Freeware - aplicaţii office şi pentru bloggeri

Alături de suitele de securitate, domeniul programelor de office este cel mai profitabil pentru producătorii de software. Este de ajuns să ne gândim la Microsoft Office şi la profitul pe care Microsoft îl are de pe urma acestei suite, profit care poate fi comparat cu cel obţinut în urma vânzării lui Windows Vista. Din acest motiv, nu sunt foarte multe programe gratuite de calitate pe acest segment.

Cu siguranţă nu voi surprinde pe nimeni amintind de OpenOffice. Cu toate calităţile şi defectele ei, suita OpenOffice este până una alta cea mai bună alternativă la Microsoft Office. OpenOffice este o suita bună per total ca funcţionalitate. Dar nu se poate compara cu Microsoft Office din niciun punct de vedere. Cea mai mare problemă a suitei OpenOffice este că, cel puţin până în prezent, nu a reuşit să convingă utilizatorul să renunţe la Microsoft Office. Şi datorită ergonomiei mult mai reduse şi a faptului că multe dintre operaţiunile din OpenOffice se realizează prin modalităţi diferite faţă de Microsoft Office.

OpenOffice

OpenOffice ar fi trebui din contră, să aplice modalităţi de operare similare celor din Microsoft Office, tocmai pentru a face mai uşoară trecerea utilizatorului. Deocamdată nu s-a reuşit acest lucru, mulţi utilizatori care au încercat OpenOffice renunţând rapid.

Ca procesor de text, o soluţie foarte bună este Atlantis. Cu excepţia tabelelor, se descurcă bine la mai toate capitolele ce ţin strict de editarea şi prelucrarea textului. Are o ergonomie foarte bună, utilizarea sa neridicând probleme nici celor mai puţin experimentaţi în ale calculatoarelor.

Atlantis

Un alt editor de text foarte bun este NoteTab Light. Acesta este preferat în special de programatori, datorită funcţiilor ajutătoare pentru scrierea diverselor limbaje de programare.

NoteTab Light

Pentru citirea PDF-urilor cel mai folosit program este Adobe Reader. Însă, cu fiecare versiune nouă, acesta devine mai greoi şi mai lacom când vine vorba de resursele sistemului. O alternativă excelentă este Foxit Reader. Micul reader PDF se mişcă mult mai rapid atât le deschiderea fişierelor, cât şi la parcurgerea paginilor.

Foxit Reader

Pentru crearea PDF-urilor cea mai comodă soluţie este instalarea unui driver virtual. Un exemplu de astfel de aplicaţie este Pdf995. Acesta crează un driver virtual văzut de sistem ca o imprimantă. Dacă, de exemplu, vrei să creezi un PDF dintr-un document, trebuie să daiPrint şi în loc de imprimanta obişnuită să alegi driverul Pdf995. Acesta va salva documentul în format PDF.

Pdf995

Ca aplicaţie PIM (Personal Information Manager) alegerea mea este EssentialPIM, versiunea gratuită. Într-o interfaţă suficient de prietenoasă sunt înglobate modulele clasice unui astfel de program: calendar, însemnări, sarcini şi agendă. EssentialPIM dispune de un sistem de recuperare a informaţiilor şterse, similar Recycle Bin-ului din Windows. De asemenea, există şi o versiune portabilă a acestui program ce poate fi copiată şi utilizată direct de pe orice stick USB.

EssentialPIM

Şi cum blogging-ul a ajuns sport online naţional, nu puteau să lipsească câteva rânduri dedicate aplicaţiilor de blogging. Preferatul meu este Windows Live Writer. Programul celor de la Microsoft este uşor de folosit şi bogat în facilităţi, facilităţi ce pot fi extinse suplimentar cu ajutorul plugin-urilor. Windows Live Writer poate gestiona un număr teoretic nelimitat de bloguri, dispune de un editor vizual reuşit, mai multe moduri de vizualizare a posturilor, permite şi editarea paginilor (nu doar a posturilor), este compatibil cu cele mai importante platforme (inclusivWordpress, Blogger şi Windows Live Spaces) şi uşurează introducerea elementelor multimedia (imagini, filme etc.).

Windows Live Writer

Tot gratuit este şi w.bloggar. Însă, spre deosebire de Windows Live Writer, nu îl găsesc la fel de puternic şi uşor de folosit. Dar este o alternativă pentru cei care nu sunt satisfăcuţi de aplicaţia celor de la Microsoft.

w.bloggar

Concluzia logică şi cea mai apropiată de adevăr după cele 4 articole din dosarul Freeware este că pentru majoritatea aplicaţiilor comerciale există o alternativă gratuită şi că este posibilă utilizarea unui sistem exclusiv pe baza programelor gratuite. Există şi excepţii, bineînţeles. Cum ar fi în cazul prelucrării grafice, unde nu va apărea prea curând un program gratuit mai bun ca Photoshop. Însă atât programele gratuite, cât şi cele comerciale au un rival care este din ce în ce mai puternic: serviciile online.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News