Google aduce aplicaţii Windows pe dispozitivele cu sistem Chrome OS

13.02.2014
Google aduce aplicaţii Windows pe dispozitivele cu sistem Chrome OS

Google face o nouă încercare de a învinge monopolul Microsoft asupra pieţei PC-urilor, oferind utilizatorilor de portabile Chromebook bazate pe Chrome OS facilităţi pentru utilizarea de aplicaţii Windows.

Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par, majoritatea portabilelor cu sistem Chrome OS fiind soluţii de buget cu o configuraţie modestă, ce nu permite rularea aplicaţiilor în condiţii acceptabile de performanţă folosind soluţii clasice de emulare. În schimb,  Google apelează la un parteneriat cu VMWare pentru folosirea infrastructurii de procesare cloud, transformând dispozitivele utilizatorilor în simple terminale pe care este redată interfaţa aplicaţiilor rulate pe serverele companiei.

Google aduce aplicaţii Windows pe dispozitivele cu sistem Chrome OS

Destinat pentru mediul business, noul serviciu ar putea fi primit însă cu neîncredere, multe companii fiind îngrijorate de potenţialele riscuri de securitate prezentate de sistemul bazat pe conexiuni la distanţă, comparat cu folosirea de aplicaţii native rulate local pe PC-uri Windows. Cu toate acestea, multe din companiile mici care nu dispun de resursele necesare pentru înlocuirea vechilor staţii de lucru bazate pe Windows XP ar putea fi interesate de oferta Google. Ţinând cont de faptul că şi în prezent majoritatea câştigului obţinut de Microsoft vine din licenţierea în masă a produselor software către clienţi corporate, alternativa propusă de Google poate lovi serios în bilanţurile companiei din Redmond, dacă aceştia aleg nu treacă la o nouă versiune de Windows după expirarea perioadei de suport tehnic pentru Windows XP, asigura pănă la data de 8 aprilie 2014.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult