Microsoft ar putea renunţa la Windows 10 S în favoarea unui „S Mode” pentru varianta normală

06.02.2018
Microsoft ar putea renunţa la Windows 10 S în favoarea unui „S Mode” pentru varianta normală

Microsoft a anunţat anul trecut alături de noul său Surface Laptop şi sistemul de operare Windows 10 S, o versiune limitată, care concurează pe acelaşi segment de piaţă pe care Chrome OS este deja o prezenţă dominantă. În ciuda faptului că destul de mulţi utilizatori de Windows 10 S au rămas pe această platformă, în ciuda faptului că puteau face upgrade gratuit la Windows 10 „normal”, planurile Microsoft sunt să renunţe la Windows 10 S, înlocuindu-l cu un mod de operare „S Mode” pentru varianta normală, care poate fi activată şi dezactivată după bunul plac al utilizatorilor.

Windows 10 S arată şi se comportă exact ca Windows 10, diferenţa principală fiind modul de instalare al aplicaţiilor. În timp ce Windows 10 poate rula aplicaţii de oriunde, varianta S poate accepta doar aplicaţii din Windows Store, lucru care asigură performanţă ridicată, lipsa malware-ului şi ţine utilizatorii dependenţi de produsele Microsoft, precum browser-ul Edge.

Compania susţine că 60% dintre cei care au cumpărat un dispozitiv cu Windows 10 S pre-instalat au decis să rămână la această variantă, chiar dacă puteau să treacă la Windows 10 normal pe gratis, în timp ce 60% dintre cei care au făcut trecerea au făcut-o încă din prima zi. Dintre cei care nu fac trecerea la versiunea „normală” în primele momente, 83% rămân pe Windows 10 S.

Astfel, decizia de a renunţa la Windows 10 S şi de a transforma această iniţiativă într-o simplă funcţie a sistemului de operare obişnuit este ciudată, însă probabil că este o soluţie economică. Dezvoltatorii Microsoft ar putea să menţină o singură platformă pe care să o actualizeze, în timp ce utilizatorii ar putea folosi computerul în siguranţă „la cerere”. Având în vedere că Windows 10 S nu poate rula alt software din afara Windows Store, în teorie, acesta ar trebui să fie imun şi la malware, adware sau alte forme de atacuri bazate pe rularea de aplicaţii maliţioase.

Conform detaliilor disponibile, utilizatorii de Windows 10 Home ar putea trece în S Mode la discreţie putând dezactiva acest mod de operare oricând, în timp ce utilizatorii de Windows 10 Pro ar putea fi nevoiţi să plătească o taxă de 50 de dolari pentru a dezactiva S Mode (la fel ca în cazul Windows 10 S).

Probabil că în lunile care urmează, Microsoft va trebui să convingă atât utilizatorii, cât şi producătorii de hardware că „S Mode” din Windows 10 va oferi anumite avantaje, întrucât dacă implementarea sa nu este obligatorie, probabil că mulţi vor prefera să folosească sistemul de operare în versiunea sa „clasică”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult