Mozilla Jetpack te transformă în programator Firefox

29.05.2009
Mozilla Jetpack te transformă în programator Firefox

Dacă foloseşti Firefox ori cunoşti câteceva despre această unealtă de navigare web, e imposibil să nu ai idee despre ce sunt acelea add-on-uri: acele miniaplicaţii / plugin-uri uşor instalabile care-i sporesc browserului numărul de aptitudini. Ei bine, extensiile acestea vor putea fi create mult mai uşor de-acum încolo, de către pasionaţi fără diplome de geniu, dar care au minima cunoaştere necesară pentru a încropi un site. În acest sens Mozilla Labs a lansat spre testare Jetpack, o nouă platformă de dezvoltare a add-on-urilor pentru Firefox.

Firefox a câştigat în foarte puţini ani, foarte multă popularitate. Pentru eleganţă, securitate, taburi. Însă unul dintre motivele principale ar fi aşa numitele add-on-uri, care-i cresc utilitatea. Majoritatea sunt gratuite: unele blochează reclamele agasante de pe site-urile vizitate, altele monitorizează anumite pagini web (de pildă, fluxurile RSS), există clienţi Twitter sau plugin-uri ce facilitează traducerea paginilor. Cele mai multe sunt făcute tocmai de către utilizatorii Firefox cu varii pretenţii sau nemulţumiri în utilitarea browserului – fireşte, de cei cu oareşce cunoştinţe de programare.

Comunitatea Mozilla, care numără cam 8.000 de dezvoltatori a creat până acum circa 12.000 de add-on-uri. Pe durata a patru ani până în noiembrie 2008, acestea au înregistrat un miliard de download-uri. Cu toate acestea "Vrem să avem şi mai mulţi membri în comunitatea noastră de dezvoltatori, oferindu-le un mecanism mult mai accesibil de creare a add-on-urilor, totodadă unul cu capabilităţi superioare, o platformă extensibilă şi bună pentru inovaţie." – se explică despre Jetpack pe blogul Mozilla Labs. "Scopul Jetpack este să permită oricui e capabil să construiască un site să participe la îmbunătăţirea experienţei de navigare, comunicare sau distracţie pe Web (realizând chiar el add-on-uri pe baza binecunoscutelor coduri HTML, CSS sau JavaScript – n.r.)".

Mozilla Labs Jetpack – Intro şi Tutorial


Contextul lansării Jetpack (practic, dorinţa arzătoare a Mozilla de a-şi spori numărul de developeri) este unul delicat în domeniul browserelor Web. Pe când să ameninţe dominaţia Internet Explorer de la Microsoft, Firefox s-a trezit că are de luptat şi cu Safari de la Apple ori navigatorul Chrome de la Google. Iar ultimul dintre ele şi totodată cel mai proaspăt browser de Internet încearcă să adopte tactica add-on-urilor care a consacrat Firefox, Google presându-i pe dezvoltatorii săi la crearea de extensii pentru Chrome.

Pe scurt, principalele caracteristici ale noului proiect:

  • din perspectiva utilizatorului obişnuit de Firefox – add-on-urile vor putea fi instalate fără a fi necesară repornirea browerului, aşa cum se întâmplă acum; le vei putea porni/opri cu un buton la vedere; promisiunea este că nici nu vor mai exista probleme de compatibilitate ale add-on-urilor de la o versiune la alta a Firefox; în plus, e de bănuit că vor apărea extensii cu funcţionalităţi nebănuite
  • din perspectiva developerului – add-on-urile vor fi mai uşor de creat, chiar de către cei care au minime cunoştinţe cu privire la banalele tehnologii web HTML şi CSS, respectiv JavaSript; o extensie poate fi creată inclusiv cu mai puţin de 10 linii de cod

Aşadar, dacă eşti pasionat de linii de cod şi aspiri la titlul de programator, Jetpack îţi face cu ochiul. Totuşi, nu te avânta încă. Noul kit de dezvoltare a extensiilor pentru Firefox se află în prezent în stadiu experimental (versiunea 0.1), dar are dispune deja de minime funcţionalităţi. Mai multe detalii pe blogul, respectiv site-ul Jetpack.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News