NimbleX 2008: Linux românesc testat, dezvoltator intervievat

01.09.2008
NimbleX 2008: Linux românesc testat, dezvoltator intervievat
Interviu cu Bogdan Rădulescu, dezvoltatorul NimbleX

Bogdan Radulescu, NimblexBogdan Rădulescu, omul din spatele NimbleX are nici măcar 24 de ani. O să-i împlinească în curând. A terminat Facultatea de Inginerie în Limba Engleză la Universitatea Politehnica Bucureşti, anul acesta. De lucrat, lucrează. De fapt se implică în tot felul de munci "din care să zicem că job-ul oficial implică administrarea unei baze de date Oracle. În restul timpului mai predau Linux, dezvolt servere customizate care se ocupă de nişte lucruri specializate şi bineînţeles mă ocup de NimbleX". Bogdan a răspuns invitaţiei go4it.ro de a răspunde la câteva întrebări. Îi mulţumim şi îi dorim multă baftă.

 Mai foloseşti Windows?
"Pe calculatoarele mele am NimbleX, iar Windows folosesc probabil 5 minute pe săptamână, atunci când mă mai aşez la alte computere. La începutul anului am instalat pe un calculator de-al meu şi Slackware (alt sistem de operare de tip Linux – n.r.), dar nu cred ca am mai intrat în acest sistem de câteva luni de zile pentru că nu simt nevoia. Pot rezolva orice din NimbleX ;-)."

Când s-a inoculat microbul?
"Primul contact cu Linux l-am avut la apariţia RedHat 6 (o distribuţie Linux – n.r.), probabil în anul 1999 sau 2000, dar nu a fost un contact relevant deoarece dispuneam doar un CD fără vreo pagină de documentaţie, iar după ce l-am instalat nu am ştiut să fac nimic cu el. Următoarele contacte au fost sporadice, dar încet-încet s-au intensificat. De mai bine de 3 ani am trecut complet pe Linux şi, ca să fiu mai exact trecerea completă s-a întâmplat odată cu prima versiune de NimbleX".

Principalele ştiri despre evoluţia Nimblex sunt mai întâi publicate în engleză, iar forumul e majoritar english. Majoritatea utilizatorilor sunt din afară, presupun. Dintre aceştia există şi unii care să contribuie la dezvoltarea distribuţiei?
"Sunt singurul care se ocupă de NimbleX, dar nu pentru că ţin eu la asta ci pentru că lumea preferă să îl folosească, nu să şi contribuie."

Cât timp îţi ocupi cu propriul tău model de Linux? De fapt, este pentru tine sau pentru noi?
"Ocup mult timp cu NimbleX, dar nu cât mi-aş dori ca să pot realiza ce mi-am propus. Când am început acest proiect, scopul principal a fost să îmi fie util în primul rând mie şi l-am pus pe net în eventualitatea ca şi alţii să poată beneficia de pe urma lui. Aşa m-am trezit că din ce în ce mai mulţi oameni s-au apucat să descarce NimbleX şi să îmi trimită mail-uri cum că sunt multumiţi, iar asta m-a determinat să continui proiectul. Într-un fel sau altul am înţeles pe parcurs care sunt necesităţile utilizatorului obişnuit şi acum scopul meu principal este să mă asigur că NimbleX îşi face cel mai bine treaba pentru utilizatorii săi."
"Eu pot să mă descurc foarte uşor doar cu un browser şi un terminal, dar utilizatorii obişnuiţi au alte necesităţi de care, în general, beneficiez şi eu. Ideea pe care am prins-o este că majoritatea utilizatorilor vor să facă cât mai mult, cât mai repede şi cu un efort cât mai mic. Asta încerc să le ofer eu. Şi ca să elaborez puţin aici, când zic ‘cât mai mult’ mă refer la faptul că după ce descarcă sistemul de operare, ei trebuie ca imediat să-şi poată efectua peste 90% din chestiile cotidiene. Când zic ‘cât mai repede’, vreau să spun că pe lângă a avea un sistem de operare rapid, numărul de click-uri necesare pentru o operaţiune trebuie să fie mic. Din păcate, nu totul este perfect, dar dacă e să privim partea bună, putem să ne bucurăm că proiectul o să meargă înainte."

Bogdan Radulescu , Nimblex

Înclin să cred ca NimbleX are potenţial de business? Ai încercat să creezi o afacere în jurul acestui sistem de operare?
"Am avut una sau două tentative de a crea un business în jurul NimbleX, dar am eşuat probabil datorită faptului că nu a fost momentul tocmai oportun, probabil din lipsă de bani şi cel mai probabil pentru că nu m-am implicat suficient în ideea de a scoate bani din NimbleX. În mod firesc, ca să reuseşc să duc NimbleX mult mai departe este necesar să fac şi bani din el. Una dintre tentative a fost să vând în magazine/supermarket-uri pachete cu NimbleX în care era inclus un CD customizat pentru români, un stick de memorie flash bootabil cu NimbleX şi un manual de utilizare în limba română. Versiunea mai detaliată este că am făcut distribuţia pentru CD, varianta pentru flash, am scris manualul, am inscripţionat CD-uri la o firmă, am cumpărat flash-uri, am tipărit manualul la o tipografie, am făcut un set de cutii care nu mi-au plăcut, am cumpărat casă de marcat, am fost la o conferinţă să le prezint. Ba chiar am comandat ale alte cutii mult mai OK, dar m-am blocat la partea cu distribuitorii."
"Am o nouă idee care cred că ar merge destul de bine şi se referă la distribuţii customizate, în special pentru magazinele de calculatoare, dar nu numai acestea. Cred că ideea are potenţial deoarece aş putea customiza cam orice la NimbleX. Pe lângă simplismele care ţin de branding şi care automat ar consolida şi ar adăuga valoare companiilor beneficiare, pot adauga şi alte funcţionalităţi de genul trimiterea în timp real a anunţurilor cu ultimele produse ale firmei direct pe desktop-ul utilizatorului în aşa fel încât acestea să fie foarte uşor vizibile, dar nu deranjante."

Custom NimbleX. Pe scurt, o inovaţie a ta (aşa te laudă siturile de profil) care constă într-o interfaţă web disponibilă pe site-ul tău, interfaţă din care oricine îşi poate construi un sistem de operare cu exact aplicaţiile şi unele setări de care nevoie din câteva click-uri. Ultimul clic e pentru descărcarea variantei customizate. Recunosc, genial. Cum ţi-a venit ideea?
"Proiectul Custom NimbleX este considerat inovator şi ideea mi-a venit spontan, dar nu ştiam în ce măsură se poate pune în practică. Ideea era ca oricine să îşi poată genera distribuţia cu ce programe vrea, cu wallpaper-ul dorit, dintr-un browser şi apoi să o ruleze direct de pe CD. Ştiam să realizez partea care ţine de Linux (generarea efectivă a imaginii customizate pe care utilizatorii o descarcă) şi ştiam conceptual care e partea de web, dar nu aveam skill-ul necesar să o scriu. Pentru partea de programare web m-a ajutat un prieten de-al meu, Florin Bera, foarte priceput în web. Prima versiune de Custom NimbleX a fost realizată repede, dar interfaţa era destul de primitivă. Cum Florin stătea cu 2 etaje mai jos, la cămin în Regie, mă duceam aproape în fiecare zi la el cu calculatorul să mai îmbunătăţim câteceva. Mă întrebat ce ar mai fi "nice to have" pentru utilizatori şi mă duceam pe capul lui să facă funcţionalităţile, după care mă întorceam la mine să fac CSS-ul şi ce mai rămânea din ce eram înstare să rezolv singur."

Custom NimbleX generează deocamdată variante ale distribuţiei bazate pe versiunea anterioară (2007). Pe când un update?
"Nu ar fi complicată trecerea de la Custom NimbleX 2007 la versiunea 2008, dar vreau ca atunci când o voi face să aduc şi diverse îmbunătăţiri. Din pacate, acum serviciul îmi ocupă mai mult timp şi dezvoltarea a suferit o încetinire. Procesul de îmbunătăţire a fost început de ceva timp, am multe idei pentru versiunea îmbunătăţită de Custom NimbleX şi dacă se vor finaliza doar 50% din ele, eu cred că o să iasă ceva uimitor."

Bogdan, out of office. Cum te privesc colegii, prietenii? Eşti ‘ciudatul cu ochelari, care visează doar linii de cod’?
"Nu port ochelari. Încă stau bine cu vederea, dar cred că dacă purtam nu era un capăt de ţară. Nu există numai rame din acelea groase cu plasture la mijloc."
"Cum mă privesc prietenii?! Eu zic, ca pe un om normal. Nu vorbesc cu ei despre cum funcţionează nu ştiu ce API nou din kernel care o să facă suportul wireless mai bun în viitor. Vorbim chestii pe care  majoritatea le consideră normale. De fapt nici nu discutăm probleme legate de Linux. Asta e o treabă pe care o fac eu."

Urmărește Go4IT.ro pe Google News