Un nou tip de inteligenţă artificială poate depăşi securitatea anti-bot, deoarece gândeşte la fel ca un om

02.01.2018
Un nou tip de inteligenţă artificială poate depăşi securitatea anti-bot, deoarece gândeşte la fel ca un om
Unele dintre cele mai răspândite sisteme de securitate de pe internet care are menirea de a preveni non-oamenii să acceseze site-urile a fost înfrânt de un nou tip de inteligenţă artificială, transmite Descoperă.
 
CAPTCHA sunt acele teste online frustrante care te pun să transcrii litere şi cifre scrise neciteţ, pe care boţii automaţi nu le pot recunoaşte, scrie Science Alert.
 
Cu un nou sistem numit Recursive Cortical Network (RCN), cercetătorii de la Vicarious au putut trece de aceste teste, cu ajutorul elaborării unei percepţii mai „umane” a inteligenţei artificiale.
 
„Biologia ne-a pus un eşafodaj în creierul nostru care este potrivit pentru a ne descurca în această lume”, a precizat co-fondatorul Vicarious, Dileep George.

Noua inteligenţă artificială poate deduce din simbolurile neregulate din testele CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) literele adevărate, urmând anumite tipare, precum face creierul uman care poate recunoaşte aproape cel mai puţin inteligibil scris.

 
 
Lucrul care a făcut dificilă sarcina boţilor de până acum a fost reprezentat tocmai de metoda utilizată de cercetători, care se bazau mai mult pe introducerea unei mari cantităţi de informaţii de litere şi cifre de tot felul de forme. Oricât de mare ar fi fost această bază de date, nu putea acoperi toate formele, dimensiunile şi culorile literelor şi numerelor.
 
Reţelele neurale, care devin din ce în ce mai apropiate de structura creierului uman, pot permite „învăţarea în profunzime”, sau de a face „asumpţii” cu privire la forma literelor şi cifrelor. Altfel spus, indiferent cum ar fi scris un anumit caracter, poate fi identificat în funcţie de trăsăturile sale particulare.
 
RCN nu foloseşte aşadar o serie lungă de caractere, ci algoritmi care poate antrena reţeaua neurală care poate detecta tipare în contururi şi suprafeţe şi poate separa caracterele care sunt suprapuse.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult