Windows 10 October 2018 update ar putea avea un al doilea bug care şterge fişierele utilizatorilor

22.10.2018
Windows 10 October 2018 update ar putea avea un al doilea bug care şterge fişierele utilizatorilor

Incidentele în care actualizarea la ultima versiune de Windows 10 (build 1809, October Update) a venit la pachet cu ştergerea fără avertisment a fişierelor personale păstrate de utilizatori au fost luate în serios de către Microsoft, investigaţia pornită scoţând la lumină mai multe probleme decât s-ar fi aşteptat oficialii companiei.

Dincolo de timpul pierdut, dispariţia subită  a documentelor păstrate pe hard disk este un scenariu de coşmar pentru orice utilizator de PC. Fie că vorbim de pozele adunate de prin vacanţe sau contabilitatea unei firme, pierderea fişierelor în urma unei actualizări Windows este de natură să compromită pe termen lung încrederea în OS-ul respectiv şi dezvoltatorul acestuia. Deşi la suprafaţă atitudinea Microsoft faţă de problemele semnalate este destul de relaxată, compania anunţând doar sistarea temporară a noilor instalări, în realitate ar fi desfăşurate verificări amănunţite care scot la iveală şi alte probleme decât cele recunoscute deja.

Potrivit dezvăluirilor făcute de utilizatori înrolaţi în programul de testare Windows Insiders, chiar şi versiunea „remediată” de Windows 10 conţine un număr de erori grave, care pot cauza în mod spontan pierderi de fişiere. Dat drept exemplu este modulul pentru gestionarea fişierelor din arhive ZIP. În mod normal, la detectarea unui conflict în care fişiere nou copiate se suprapun cu documente deja existente într-o arhivă ZIP, Windows ar trebui să ceară permisiune înainte de a suprascrie datele respective. În schimb, adăugarea fişierelor în arhivă se face prin suprascrierea automată a documentelor cu acelaşi nume existente anterior, pierderea nefiind imediat descoperită. Ocazional, întreaga operaţiune eşuează, dispărând atât fişierele care trebuiau mutate în arhivă dar şi cele vizate de suprascriere.

Deşi în primă fază totul mergea bine, October 2018 update pare că s-a transformat în cea mai problematică actualizare Windows 10 de la lansarea sistemului de operare şi până acum. Însă criticile vin nu doar la adresa software-ului livrat, ci şi modului în care Microsoft a ignorat raportările de bug-uri primite din partea grupului de testare, pe motiv că incidenţa problemelor semnalate este prea mică pentru a fi tratate prioritar. Sărind peste anumite etape de testare beta şi tratând doar problemele cele mai evidente, Micrososft a livrat mai devreme noua versiune Windows, sperând să corecteze problemele rămase cu patch-uri livrate prin serviciul Windows Update. Planul ar fi mers de minune, dacă bug-urile rămase necorectate nu ar avea implicaţii atât de grave.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult