Windows 7 - 10 motive pentru care merită upgrade-ul la Windows 7

Poti câştiga o licenţă de Windows 7 Ultimate participând laconcursul realizat de go4it.ro siMicrosoft.


Ca la orice versiune nouă de Windows, una din întrebările pecare şi le pune orice utilizator, alături de "ce aduce nou?", estedacă merită upgrade-ul. Şi pe bună dreptate. Nutoate versiunile noi aduc noutăţi suficient de multe şi deimportante pentru a convinge utilizatorul sau o anumită companie săinvestească în upgrade. La Windows 7 subiectul upgrade este cu atâtmai sensibil cu cât vine după Vista, un sistem de operare care pursi simplu "nu a mers" pentru unii.

Windows 7 nu vine cu idei revoluţionare.Pasul de la Vista la Windows 7 nu este la fel de mare ca cel de laWindows 2000 la Windows XP, de exemplu. Unii văd în Windows 7 unfel de Service Pack la Vista, ceea ce, pe de o parte, esteadevărat. Prima grijă a celor de la Microsoft a fost ca imaginealui Windows 7 să nu fie la fel de şifonată ca cea lui WindowsVista. A doua a fost ca Windows 7 să nu preia problemele lui Vista.În fine, abia pe planul al treilea s-au situat funcţiile noi.

.........................................................................

Alte articole despre Windows 7

.........................................................................

Da, există suficiente motive pentru care merită să faci upgradela Windows 7. Iată 10 dintre ele, poate cele mai importante:

1. Rulare mult mai fluentă

Nu intru în explicaţii plictisitoare, esenţa este că Vistasuferă în anumite situaţii de o rulare lentă a cărei vină se aflăundeva între interfaţa Aero şi placa video. Problema a fostreparată în Windows 7, iar noul sistem de operare este maifluent şi răspunde mai rapid la comenzi uzuale.

La acest capitol, Windows 7 se dovedeşte superior şi lui WindowsXP, nu doar lui Vista. Pe calculatoarele noi, indiferent că suntmai puternice sau mai slabe, Windows 7 este peste XP. Am făcutacest test pe un netbook şi am fost surprins să văd căWindows 7 rulează mai bine ca XP-ul pe un netbook cu dotăristandard (procesor Intel Atom, un singur GB de RAM). DacăXP-ul devenea din ce în ce mai greoi cu timpul şi instalarea unuinumăr mare de programe, Windows 7 îşi păstrează supleţea şi cândregistry-ul de Windows creşte în dimensiune din cauze key-loradăugate de programele instalate.

2. Timpi de bootare şi de închidere maibuni

Windows 7 porneşte şi se închide mai repede decât Vista. Nu enevoie să îl cronometrezi, dacă ai rulat Vista în ultimii 2-3 anivei simţii asta. Pentru unii este foarte important acest aspect.Pentru mine care nu închid niciodată sistemul pe laptop şi dau câteun restart cam odată pe săptămână, nu este la fel de important. Şide aici reiese altă calitate a lui Windows 7: poţi să-l ţii deschismai mult timp, cu pauze de stanby regulate, fără să te lase.

3. XP Mode

Problemele de compatibilitate între Vista şi Windows 7 suntminime spre deloc. În schimb, o serie de programele refuză încontinuare să meargă pe alt sistem de operare în afară XP. Pentruaceste cazuri există XP Mode - un mediu virtual în careprogramele compatibile doar cu Windows XP pot fi utilizatesub Windows 7.

Windows 7 - XPMode

4. Noul Taskbar

Contrar celor care cred că este un aspect neimportant, noultaskbar reprezintă unul din principalele motive pentru care merităsă faci upgrade. Taskbar-ul din Windows 7 este mai flexibilşi mai funcţional. Bara Quick Launch s-a contopit cutaskbar-ul propriu-zis, poţi reordona ferestrele pe taskbar şi poţialege să fie afişată doar pictograma unui program, fără textulaferent.

Windows 7

Pe un monitor wide cu rezoluţie de cel puţin 1280 x 800 pixeli,taskbar-ul din Windows 7 pe modul "Always combine, hide labels" stăfoarte bine pe lateral.

5. Autonomie

Windows 7 bate sistemele anterioare şi la autonomie. Pe laptop,Windows 7 oferă o autonomie cu 10% mai mare decâtVista sau chiar mai mult în unele cazuri. Deşi opţiunilepentru Power sunt în mare parte aceleaşi, Windows 7 aduce ceva nouaici faţă de Vista: funcţia Dim the lights.

Dim the lights este exact aceeaşi facilitate pe care o ştim dela telefoanele mobile. Când nu se alimentează de la priză şi eidle, ecranul îşi reduce treptat luminozitatea.Cum ecranul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie,economia făcută astfel este pe măsură.

6. Wireless

Windows 7

Pentru cei care au laptop şi se conectează la una sau mai multereţele wireless, modul în care Windows 7 tratează acest subiecteste un bun motiv de upgrade.

Gestionarea conexiunilor este extrem de simplă.Dacă dai click pe iconiţa de networking din Taskbar vor fi afişateîntr-o mică fereastră toate reţelele disponibile. Un dublu click pereţeaua dorită şi în câteva secunde vei avea Internet.

7. Jump Lists

Deşi ţine de Taskbar, Jump List este o facilitate care meritămenţionată separat. Pe cât de simplă, pe atât de practică sedovedeşte. Un Jump List se referă la lista de shortcut-uricare îţi apare când dai click dreapta pe un program dintaskbar. De exemplu, dacă dai click dreapta pe shortcut-ulde Windows Explorer îţi apar folderele frecvent accesate.

Asta nu e tot. Poţi alege ca unele din acele foldere să fieafişate permanent. Şi mai mult, cu un simplu drag în drop dintr-ofereastră de Windows Explorer pe iconiţa din takbar poţi adăugaalte foldere în Jump List.

Windows 7

8. Configurare UAC

Spre deosebire de Vista care ori te stresa ori îl dezactivai, înWindows 7 ai mai mult control asupra UAC-ului(User Account Control). Poţi opta între 4 "nivele de stres". Îndreptul fiecărui nivel, sunt trecute cazurile în care va fi afişatăconfirmarea UAC.

Windows 7

9. Libraries

Librăriile din Windows 7 nu sunt o noutate absolută, ci doar oformă mai accesibilă a căutărilor salvate din Vista (pe care suntconvins că foarte puţini au avut curiozitatea să le încerce).Există 4 librării: documente, imagini, muzică şi video. Fiecarelibrărie poate conţine mai multe directoare, indiferent de partiţiaşi calea acestora. De exemplu, cu librăria de video poţi avea accesrapid la orice film de pe calculator, indiferent de folder-ul încare este stocat.

10. Aero upgrade

În fine, îmbunătăţirile grafice pot fi şi ele un motiv, chiardacă minor, pentru upgrade. Aero Snap, Aero Peak şi Aero Shake suntfuncţii care aduc puţină utilitate şi mai mult spectacol. Ca bonus,Title Bar-ul ferestrelor are efecte de transparenţă şi când acesteasunt maximizate, ceea ce la Vista nu era cazul.

Concluzionând, recomand upgrade-ul la Windows 7atât pentru cei care au Vista, cât şi pentru nostalgicii XP-ului.Şi nu, nu mă plăteşte Microsoft să fac această recomandare.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat