Windows 7 - 10 motive pentru care merită upgrade-ul la Windows 7

Poti câştiga o licenţă de Windows 7 Ultimate participând la concursul realizat de go4it.ro si Microsoft.


Ca la orice versiune nouă de Windows, una din întrebările pe care şi le pune orice utilizator, alături de "ce aduce nou?", este dacă merită upgrade-ul. Şi pe bună dreptate. Nu toate versiunile noi aduc noutăţi suficient de multe şi de importante pentru a convinge utilizatorul sau o anumită companie să investească în upgrade. La Windows 7 subiectul upgrade este cu atât mai sensibil cu cât vine după Vista, un sistem de operare care pur si simplu "nu a mers" pentru unii.

Windows 7 nu vine cu idei revoluţionare. Pasul de la Vista la Windows 7 nu este la fel de mare ca cel de la Windows 2000 la Windows XP, de exemplu. Unii văd în Windows 7 un fel de Service Pack la Vista, ceea ce, pe de o parte, este adevărat. Prima grijă a celor de la Microsoft a fost ca imaginea lui Windows 7 să nu fie la fel de şifonată ca cea lui Windows Vista. A doua a fost ca Windows 7 să nu preia problemele lui Vista. În fine, abia pe planul al treilea s-au situat funcţiile noi.

.........................................................................

Alte articole despre Windows 7

.........................................................................

Da, există suficiente motive pentru care merită să faci upgrade la Windows 7. Iată 10 dintre ele, poate cele mai importante:

1. Rulare mult mai fluentă

Nu intru în explicaţii plictisitoare, esenţa este că Vista suferă în anumite situaţii de o rulare lentă a cărei vină se află undeva între interfaţa Aero şi placa video. Problema a fost reparată în Windows 7, iar noul sistem de operare este mai fluent şi răspunde mai rapid la comenzi uzuale.

La acest capitol, Windows 7 se dovedeşte superior şi lui Windows XP, nu doar lui Vista. Pe calculatoarele noi, indiferent că sunt mai puternice sau mai slabe, Windows 7 este peste XP. Am făcut acest test pe un netbook şi am fost surprins să văd că Windows 7 rulează mai bine ca XP-ul pe un netbook cu dotări standard (procesor Intel Atom, un singur GB de RAM). Dacă XP-ul devenea din ce în ce mai greoi cu timpul şi instalarea unui număr mare de programe, Windows 7 îşi păstrează supleţea şi când registry-ul de Windows creşte în dimensiune din cauze key-lor adăugate de programele instalate.

2. Timpi de bootare şi de închidere mai buni

Windows 7 porneşte şi se închide mai repede decât Vista. Nu e nevoie să îl cronometrezi, dacă ai rulat Vista în ultimii 2-3 ani vei simţii asta. Pentru unii este foarte important acest aspect. Pentru mine care nu închid niciodată sistemul pe laptop şi dau câte un restart cam odată pe săptămână, nu este la fel de important. Şi de aici reiese altă calitate a lui Windows 7: poţi să-l ţii deschis mai mult timp, cu pauze de stanby regulate, fără să te lase.

3. XP Mode

Problemele de compatibilitate între Vista şi Windows 7 sunt minime spre deloc. În schimb, o serie de programele refuză în continuare să meargă pe alt sistem de operare în afară XP. Pentru aceste cazuri există XP Mode - un mediu virtual în care programele compatibile doar cu Windows XP pot fi utilizate sub Windows 7.

Windows 7 - XPMode

4. Noul Taskbar

Contrar celor care cred că este un aspect neimportant, noul taskbar reprezintă unul din principalele motive pentru care merită să faci upgrade. Taskbar-ul din Windows 7 este mai flexibil şi mai funcţional. Bara Quick Launch s-a contopit cu taskbar-ul propriu-zis, poţi reordona ferestrele pe taskbar şi poţi alege să fie afişată doar pictograma unui program, fără textul aferent.

Windows 7

Pe un monitor wide cu rezoluţie de cel puţin 1280 x 800 pixeli, taskbar-ul din Windows 7 pe modul "Always combine, hide labels" stă foarte bine pe lateral.

5. Autonomie

Windows 7 bate sistemele anterioare şi la autonomie. Pe laptop, Windows 7 oferă o autonomie cu 10% mai mare decât Vista sau chiar mai mult în unele cazuri. Deşi opţiunile pentru Power sunt în mare parte aceleaşi, Windows 7 aduce ceva nou aici faţă de Vista: funcţia Dim the lights.

Dim the lights este exact aceeaşi facilitate pe care o ştim de la telefoanele mobile. Când nu se alimentează de la priză şi e idle, ecranul îşi reduce treptat luminozitatea. Cum ecranul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, economia făcută astfel este pe măsură.

6. Wireless

Windows 7

Pentru cei care au laptop şi se conectează la una sau mai multe reţele wireless, modul în care Windows 7 tratează acest subiect este un bun motiv de upgrade.

Gestionarea conexiunilor este extrem de simplă. Dacă dai click pe iconiţa de networking din Taskbar vor fi afişate într-o mică fereastră toate reţelele disponibile. Un dublu click pe reţeaua dorită şi în câteva secunde vei avea Internet.

7. Jump Lists

Deşi ţine de Taskbar, Jump List este o facilitate care merită menţionată separat. Pe cât de simplă, pe atât de practică se dovedeşte. Un Jump List se referă la lista de shortcut-uri care îţi apare când dai click dreapta pe un program din taskbar. De exemplu, dacă dai click dreapta pe shortcut-ul de Windows Explorer îţi apar folderele frecvent accesate.

Asta nu e tot. Poţi alege ca unele din acele foldere să fie afişate permanent. Şi mai mult, cu un simplu drag în drop dintr-o fereastră de Windows Explorer pe iconiţa din takbar poţi adăuga alte foldere în Jump List.

Windows 7

8. Configurare UAC

Spre deosebire de Vista care ori te stresa ori îl dezactivai, în Windows 7 ai mai mult control asupra UAC-ului (User Account Control). Poţi opta între 4 "nivele de stres". În dreptul fiecărui nivel, sunt trecute cazurile în care va fi afişată confirmarea UAC.

Windows 7

9. Libraries

Librăriile din Windows 7 nu sunt o noutate absolută, ci doar o formă mai accesibilă a căutărilor salvate din Vista (pe care sunt convins că foarte puţini au avut curiozitatea să le încerce). Există 4 librării: documente, imagini, muzică şi video. Fiecare librărie poate conţine mai multe directoare, indiferent de partiţia şi calea acestora. De exemplu, cu librăria de video poţi avea acces rapid la orice film de pe calculator, indiferent de folder-ul în care este stocat.

10. Aero upgrade

În fine, îmbunătăţirile grafice pot fi şi ele un motiv, chiar dacă minor, pentru upgrade. Aero Snap, Aero Peak şi Aero Shake sunt funcţii care aduc puţină utilitate şi mai mult spectacol. Ca bonus, Title Bar-ul ferestrelor are efecte de transparenţă şi când acestea sunt maximizate, ceea ce la Vista nu era cazul.

Concluzionând, recomand upgrade-ul la Windows 7 atât pentru cei care au Vista, cât şi pentru nostalgicii XP-ului. Şi nu, nu mă plăteşte Microsoft să fac această recomandare.