Dispozitiv pentru citirea gândurilor finanţat de Facebook, posibilă interfaţă pentru viitoarele generaţii de computere

31.07.2019
Dispozitiv pentru citirea gândurilor finanţat de Facebook, posibilă interfaţă pentru viitoarele generaţii de computere

În timp ce Elon Musk susţine inovaţia în domeniul protezelor implantabile care oferă interfaţă directă creier-maşină, Facebook optează pentru o abordare mai puţin invazivă, constând în citirea gândurilor prin interpretarea undelor cerebrale.

Ofiicial, cercetările desfăşurate la University din California – San Francisco şi finanţate prin divizia Facebook Reality Labs vizează dezvoltarea unui sistem care poate interpreta undele cerebrale, transpunând în formă text gândurile subiectului observat, chiar dacă acestea nu sunt rostite pe gură.

În cadrul experimentelor, cercetătorii au folosit sisteme de inteligenţă artificială pentru a încerca clasificarea undelor cerebrale şi potrivirea acestora cu anumite cuvinte sau fraze. Au fost monitorizaţi îndeosebi centrii vorbirii, folosind reţele de senzori implantaţi la suprafaţa creierului.

Demonstrat la stadiu experimental, sistemul oferă deja rezultate promiţătoare, oferind o soluţie persoanelor cu deficienţe locomotorii majore, care nu pot comunica prin alte mijloace. Totuşi, până la a înlocui tastatura calculatorului cu un adaptor uşor de purtat, care transpune gândurile direct în fraze complet formate mai este cale lungă. Acurateţea iniţială pentru conversaţii simple, în care folosit un repertoriu de 24 fraze deja studiate, este de 61%-76%.


În schimb, ţelul Facebook este dezvoltarea unui sistem capabil să transpună în text cel puţin 100 de cuvinte pe minut, sub formă de propoziţii în limbaj natural fără un tipar anume stabilit. Totul folosind un dispozitiv neintrusiv, purtat la nivelul capului.

În primă fază, şi o funcţionalitate relativ limitată ar fi deosebit de utilă. Spre exemplu, pentru interacţiuni simple la folosirea căştilor VR, cum ar fi navigarea listelor de meniuri şi activarea anumitor funcţii definite folosind cuvinte cheie, care sunt sau nu rostite pe gură.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult