Evolio Evotab Fun – tabletă Android de 7 inch, cu funcţie de GPS auto

05.09.2012
Evolio Evotab Fun - tabletă Android de 7 inch, cu funcţie de GPS auto
Evolio Evotab Fun

Evotab Fun este o tabletă accesibilă cu sistem Android 4.0, ce încearcă să cucerească prin facilităţi multimedia şi dotări care-i permit să ia cu uşurinţă rolul unui navigator GPS pentru autoturism.

Evolio Evotab Fun

Descriere

Noua tabletă de la Evolio se prezintă într-un corp cu greutate de 330 grame şi grosime de 9.5 mm. Ecranul de 7 inch cu interfaţă multitouch capacitivă este protejat de un scut din sticlă minerală, prin care răzbate un singur buton fizic ce deserveşte tasta Home. Lângă acesta poate fi observată camera web cu rezoluţie 2 MP şi un LED care este aprins la conectarea adaptorului AC. Conturul tabletei este dat de o ramă confecţionată din plastic cu finisaj gri-metalic, ce contrastează cu negrul capacului acoperit de un finisaj cauciucat.

Evolio Evotab Fun - conectorii

În lateral dreapta găsim conectorul pentru adaptor AC, ieşirea micro HDMI, conectorul micro USB 2.0, un slot pentru card microSDHC şi ieşire pentru căşti. Deasupra avem butoanele Power şi Reset, clapetă pentru volum şi un buton Escape.

Sunetul este redat cu ajutorul unui singur difuzor mono, poziţionat pe spatele tabletei.

Specificaţii detaliate

  • Ecran: TFT LCD de 7 inch, LED, Multitouch, rezoluţie 800×480 pixeli
  • Chipset: Boxchip A10
  • CPU: 1.0 GHz, dual-core
  • GPU: Mali 400 MHz
  • RAM: 1 GB DDR3
  • Memorie internă: 8 GB
  • Sistem de operare: Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich
  • Conectivitate: WiFi 802.11b/g/n, 3G (opţional, cu adaptor USB)
  • Conectori: microSDHC, microHDMI, microUSB 2.0, căşti (jack 3.5mm)
  • Receptor GPS: HighVision HV5820
  • Cameră frontală: 2 MP
  • Cameră foto: fără
  • Audio: 1 x microfon, 1 x difuzor
  • Baterie: Li-Ion, 3000 mAh
  • Alte dotări: transmiţător radio FM.
  • Dimensiuni: 195.5x120x9.5 mm
  • Greutate: 330 grame

Evolio Evotab Fun - adaptorul pentru priza de 12V şi sistemul de prindere pentru parbriz

Accesorii incluse

Cei de la Evolio au ales să promoveze noua tabletă Evotab Fun drept un sistem GPS veritabil, incluzând în pachetul cu accesorii alături de adaptorul AC pentru priza de 220 V şi un adaptor auto pentru priza de 12V a autoturismului, respectiv sistem de prindere pentru parbriz.

Pentru ca funcţionalitatea GPS să fie completă, Evolio a inclus software-ul de navigare Mireo, preinstalat pe tableta Evotab Fun.

Abilităţi multimedia şi performanţe în aplicaţii

Cu un aspect îngrijit şi greutate redusă, Evotab Fun reprezintă un binevenit pas înainte pentru Evolio la capitolul design. Mai este însă de lucrat la rigidizarea carcasei, tableta având tendinţa de a flexa atunci când este montată/demontată din suportul pentru parbriz, ecranul dând senzaţia că nu este foarte bine fixat în corpul carcasei.

Fiind un produs din categoria inferioară de preţuri, tableta Evolio Evotab Fun vine echipată cu un ecran ce se limitează la rezoluţie WVGA, adecvată mai degrabă pentru smartphone şi nu formatul unei tablete de 7 inch. Drept urmare, imaginile redate nu sunt chiar atât de clare pe cât ne-am fi dorit, însă suficient pentru web browsing şi vizionarea de fotografii. Luminozitatea este mulţumitoare, la fel şi contrastul, respectiv paleta de culori folosită. Mai puţin satisfăcătoare sunt unghiurile de vizibilitate, ce degradează rapid aspectul imaginii dacă nu privim tableta direct din faţă. Bariera de protecţie din sticlă minerală este rezistentă la zgârieturi, însă reţine amprentele şi reflectă cu uşurinţă obiectele din jur, fapt ce poate crea probleme atunci când folosim tableta în autoturism, pentru navigare GPS.

Evolio Evotab Fun - vedere spate

Deşi redat cu un singur difuzor montat pe spatele carcasei, sunetul este clar şi suficient de puternic pentru a răzbate prin zgomotul ambiant din autoturism. Pentru muzică şi filme va trebui să apelăm însă la un set de căşti, capabil să ofere o audiţie mult mai confortabilă.

În rolul de navigator GPS, software-ul Mireo transformă tableta Evotab Fun într-un GPS complet utilat, capabil să ofere o reprezentare 3D a traseului selectat, completă cu repere pentru puncte de interes şi ghidare vocală în sistem turn-by-turn. Timpii de reacţie ai aplicaţiei sunt buni, iar localizarea GPS este rapidă şi precisă.

În rolul de tabletă multimedia, Evotab Fun nu mai este un produs chiar atât de strălucit, demonstrând performanţe mediocre în aplicaţii. Efectele de tranziţie la derularea sistemului de meniuri nu sunt tocmai fluente, iar deschiderea şi comutarea între aplicaţiile deschise impune timpi de aşteptare destul de mari, ce devin deranjanţi pe măsură ce creştem numărul de aplicaţii deschise.

Dacă procesorul dual-core la 1 GHz cam lasă de dorit la capitolul performanţe, partea de GPU este bine acoperită, tableta Evotab Fun putând reda fără probleme filme la rezoluţie 720p şi chiar 1080p, singura cerinţă fiind activarea funcţiei de decodare hardware a conţinutului video. Pentru asta am folosit aplicaţia MX Player, cu funcţia H/W decode selectată în sistemul de meniuri şi pachetul de codecuri opţionale instalat în prealabil.

Evolio Evotab Fun - butoanele Power, Reset, Escape şi clapeta pentru volum

La capitolul teste sintetice, Evotab Fun demonstrează performanţe bune când vine vorba de GPU, dar rămâne mult în urma competiţiei la testele pentru CPU:

AnTuTu
Scor total 3036 (CPU 775, GPU 1460, RAM 402,I/O 745)

Quadrant
Scor total 1555 (CPU 1197, Mem 1389, I/O 2760,2D 1133, 3D 1296)

GLBenchmark 2.1 (Egypt offscreen) – 22 fps

Spre comparaţie, în testele rulate cu tableta Toshiba Excite AT200 (model lansat în anul 2011 şi echipat cu chipset TI OMAP 4430 – dual-core la 1.2 GHz) am obţinut un scor CPU Test de 2842 puncte în aplicaţia AnTuTu şi 4475 puncte în Quadrant, ambele fiind rezultate mai mult decât triple celor obţinute cu tableta Evolio. În schimb, Evotab Fun obţine 1460 puncte în AnTuTu GPU test, considerabil mai bine decât cele 913 puncte obţinute cu mult mai scumpa tabletă Toshiba.

Din păcate un GPU puternic nu este de ajuns pentru a compensa limitările unui CPU slab, care face faţă cu greu sistemului Android 4.0 şi marea majoritate a aplicaţiilor Android care pot fi instalate din Google PlayStore.

Inclusă pentru apeluri video, camera frontală se descurcă bine sub lumina de neon din încăpere, captând fără probleme scenele în mişcare. Fiind vorba de o tabletă cu rol de GPS auto, aş fi dorit să am la dispoziţie şi o cameră montată pe spatele tabletei, care să poată fi folosită la filmarea scenelor din trafic. Avem însă un transmiţător radio FM încorporat, cu care putem reda colecţia de fişiere MP3 prin sistemul audio al autoturismului.

Autonomie

Ajutată de acumulatorul cu o capacitate de 3000 mAh, Evotab Fun a redat filmul de test cu rezoluţie 720p timp de 4 ore şi 45 minute. Pentru asta am folosit aplicaţia MX Player şi capabilităţile de decodare hardware asigurate de GPU. Pentru condiţii optime de vizionare, a fost nevoie să ridic luminozitatea ecranului la valoarea maximă.

Autonomia la navigare pe internet este puţin mai mică, cu 4 ore şi 5 minute măsurate în condiţiile folosirii web browser-ului Chrome şi interfaţa WiFi pentru accesul la internet.

Evolio Evotab Fun - tabletă Android de 7 inch, cu funcţie de GPS auto

Concluzie

Dacă suntem în căutarea unui navigator GPS cu ecran mare, care să poată fi utilizat şi pentru sesiuni ocazionale de jocuri Android sau navigare pe internet, Evotab Fun se prezintă ca o opţiune extrem de atractivă, având un preţ de achiziţie accesibil şi caracteristicile unei tablete veritabile.

Totuşi, dacă tot ce dorim este o tabletă Android cu ecran de 7 inch, iar funcţia de navigator GPS nu va fi utilizată prea des, Evotab Fun este pus în dezavantaj de procesorul lent şi ecranul cu rezoluţie prea mică.

Tableta Evotab Fun poate fi achiziţionată la un preţ de bază ce porneşte de la 619 Lei. Versiunea cu software de navigare Mireo şi Harta România 2012 poate fi achiziţionată cu 649 Lei, iar versiunea care include Harta Full Europa 2012 costă 799 Lei.

Părţi pozitive

Adaptor de alimentare pentru priza de 12V şi kit de prindere pentru parbriz
Software de navigare Mireo, preinsalat în memoria tabletei
Sistem Android 4.0.3 şi accces la Google PlayStore
Transmiţător radio FM
Carcasă cu design atractiv

Părţi negative

Chipset lent, cu performanţe modeste în aplicaţii
Rezoluţia ecranului este prea mică pentru formatul de 7 inch
Autonomia bateriei putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult