Primele tablete cu Ubuntu Linux: BQ Aquaris M10 HD şi FHD

29.03.2016
Primele tablete cu Ubuntu Linux: BQ Aquaris M10 HD şi FHD

Tabletele nu mai sunt atât de populare precum în anii precedenţi, însă asta nu va opri compania BQ să lanseze două astfel de dispozitive. Interesant este sistemul de operare pentru care compania a optat, întrucât nu este vorba nici despre Android, nici despre Windows. Modelele Aquaris M10 HD şi FHD vor veni echipate cu versiunea completă de Ubuntu Linux, putând fi transformate în PC-uri complete.

Aceste două tablete sunt primele dispozitive de acest gen care rulează în mod oficial Ubuntu Linux. Ambele vin cu display-uri de 10” şi ambele pot deveni staţii de lucru odată ce sunt conectate la un display extern, alături de un mouse şi o tastatură. Unul dintre avantajele pe care cele două tablete Aquaris le au peste concurenţă este preţul, modelul de bază fiind disponibil la 260 de euro, în timp ce modelul de top la 300 de euro.

Aquaris M10 HD vine echipat cu un display HD, procesor quad-core MediaTek la 1,3 GHz, 2 GB memorie RAM, 16 GB spaţiu de stocare intern şi camere foto de 5, respectiv 8 megapixeli. Pot fi ataşate carduri microSD de până la 64 GB, cât şi accesorii USB folosind un cablu micro-USB OTG. Display-urile pot fi conectate folosind o mufă micro-HDMI. Singurele diferenţe între acesta şi varianta superioară, Aquaris M10 FHD sunt chipset-ul MediaTek, tactat la 1,5 GHz şi display-ul cu rezoluţie Full HD.

Ambele pot fi comandate chiar acum de pe site-ul BQ, livrarea începând la mijlocul lunii aprilie. Cei care fac pre-comandă pot primi gratis şi o folie de protecţie pentru ecran, cât şi o husă colorată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult