Tegra 4, chipset-ul next-gen pentru tablete şi telefoane

09.04.2012
Tegra 4, chipset-ul next-gen pentru tablete şi telefoane

Nvidia pregăteşte un chipset ultra-performant, dedicat tabletelor cu sistem Windows 8 şi următoarea generaţie de telefoane inteligente.

Tegra 4

Pe scurt, Tegra 4 se doreşte a fi o versiune mai performantă a chipset-ului Tegra 3, disponibilă în suficient de multe variante cât să acopere o paletă variată de dispozitive şi game de preţuri.

Noul chipset foloseşte aceiaşi configuraţie quad-core +1 introdusă de Tegra 3, dar cu nuclee de procesare ARM Cortex-A15, mai sofisticate şi considerabil mai rapide decât cele bazate pe arhitectura Cortex-A9. În funcţie de categoria dispozitivului căruia îi este adresat, noul chipset poate funcţiona la o frecvenţă cuprinsă între 1.2 şi 2 GHz.

Conform primelor informaţii încă neconfirmate oficial, alături de cele trei versiuni Tegra 4 echipate cu nuclee Cortex-A15, Nvidia va adăuga în ofertă şi o variaţie echipată cu nuclee Cortex A-9, similare celor incluse în actualul chipset Tegra 3. Chipset-ul cu nume de cod SP3X are aceiaşi configuraţie quad-core +1 şi frecvenţe de funcţionare de 1.2 – 2 GHz, dar este adresat dispozitivelor smartphone şi tablete de dimensiuni reduse, constrânse din punct de vedere al consumului de energie şi capabilităţile sistemului de răcire.

Nvidia Tegra 4

Variaţiile mai performante, T40 şi T43, sunt rezervate tabletelor şi alte produse considerate vârf de gamă, pentru care maximizarea performanţelor este prioritară.

Versiunea AP40 a chipset-ului Tegra 4 va fi întâlnită pe o ofertă variată de tablete mainstream, funcţionând la frecvenţe cuprinse între 1.2 şi 1.8 GHz.

Primul pe listă în calendarul de lansare este chipset-ul Tegra 4 T40, instalat confortabil la inima unei tablete de top, plănuită pentru prima parte a anului viitor. Celelalte trei variaţii – T43, AP40 şi SP3X – vor veni abia spre jumătatea lui 2013, pensionând în cele din urmă vechiul chipset Tegra 3.

Chiar dacă este disponibil deja de ceva vreme, nucleul Cortex-A15 a ratat rolul principal în configuraţia lui Tegra 3 din pricina consumului de energie mult prea mare şi complicaţiile date de căldura excesivă pe care o genera în configuraţie quad-core. Din cauza acestor limitări, nucleul Cortex-A15 este folosit momentan doar pentru configuraţii dual-core, cum este chipsetul OMAP 5 produs de Texas Instruments.

Dacă Nvidia a reuşit să depăşească aceste dificultăţi, ţinând consumul de energie şi temperaturile sub control, chipset-ul Tegra 4 cu nuclee Cortex-A15 promite să strălucească la inima tabletelor de ultimă generaţie şi sisteme de tip ultrabook, livrate cu Windows 8 pentru dispozitive ARM.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult