Ucraina primește de la Germania sistemul care poate stopa chiar și un atac nuclear

03.10.2022
Ucraina primește de la Germania sistemul care poate stopa chiar și un atac nuclear

Germania a anunțat că îi va livra Ucrainei în „câteva zile” un sistem anti-aerian foarte avansat. Platforma poate ajuta Kievul să distrugă sutele de drone de producție iraniană cumpărate de Rusia pentru acest război, dar poate intercepta inclusiv rachete Kalibr și Iskander, care pot fi purtătoare de focoase nucleare.

Sistemul, IRIS-T SLM, dezvoltat de Diehl Defence, este unul dintre cele mai performante din lume. Germania este presată de aliații vestici să ofere mai mult armament Ucrainei, inclusiv tancuri moderne Leopard 2. Până acum, Berlinul a fost reticent, din cauza dependenței pe care o avea față de Rusia din punct de vedere energetic.

atac nuclear
IRIS-T SLM poate neutraliza chiar platforme care pot fi folosite pentru un atac nuclear.

Ucraina va primi patru sisteme IRIS-T, care costă 150 de milioane de euro unitatea. „Sunt foarte importante împotriva dronelor în special”, a declarat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, citată de CNBC.

Citește și: Putin amenință cu un atac nuclear. Ce arsenal are Rusia și cât de periculoasă e radiația rezultată dintr-un atac

În ultimele săptămâni, numărul atacurilor cu drone kamikaze de producție iraniană a crescut. Rușii vizează inclusiv obiective civile.

Este interesant faptul că forțele armate germane nu dețin încă sistemul anti-aerian. Nu este exclus ca IRIS-T să fie livrat Ucrainei acum tocmai pentru a reduce riscul unui posibil atac nuclear.

IRIS-T SLM este eficient împotriva unei game largi de ținte: avioane, elicoptere, rachete de croazieră, rachete aer-sol, rachete anti-navă, rachete anti-radar sau balistice. Totodată, are o rată foarte mare de succes, pe distanțe mici și medii, împotriva unor ținte de mici dimensiuni, manevrabile, precum dronele.

Foto: Wikimedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult