7 alternative la iPhone 3G

12.08.2008
7 alternative la iPhone 3G
Nokia N96, Sony Ericsson Xperia X1

Nokia N96 – superdotat, dar fără touchscreen!

Doar lista dotărilor tehnice ale acestui telefon te plictiseşte. Prea mult de citit. Prea multe ştie să facă, sigur te saturi când ajungi la… tuner încorporat DVB-H pentru recepţionarea posturilor TV digitale cu transmisie terestră. Oricum această funcţie este mai puţin utilă, deocamdată, în ţara noastră. Nokia N96 este un terminal pentru orice activitate, de la distracţie la office sau informare, graţie capabilităţilor deosebite de navigare pe Internet. Bate iPhone-ul din aceste puncte de vedere, mai puţin însă ca modalitate de control.

Avem tot tastatură, Nokia nici de această dată n-a privit cu ochi buni interfaţa tactilă. Designul este de-asemenea diferit, N96 fiind un model cu mecanism de dublă glisare. Acelaşi sistem de operare tipil smart-urilor Nokia, Symbian, cu multe aplicaţii preinstalate, inclusiv editoare office. Wi-Fi şi HSDPA de 3,6Mbps deschid paginile web în mare viteză pe un ecran generos – nu exagerat – de 2,8 inci cu rezoluţie de 240×320 de pixeli. În privinţa videotelefoniei 3G, da! se poate cu camera secundară (frontală) VGA.  Pentru conectarea la computer, respectiv  periferice ori pentru folosirea mobilului drept modem avem USB 2.0 şi Bluetooth. Se cuplează inclusiv la plasmă/TV prin conector standard VGA ca să vezi clipurile video sau pozele din telefon pe un display oricât de mare.

Cât despre fotografiere/filmare, Nokia N96 încântă cu o cameră de 5 megapixeli (ei bine, nu se compară cu cea de 2MP a lui iPhone!), teoretic la fel de bună ca un aparat obişnuit point-and-shoot, graţie lentilelor marca Carl Zeiss şi a funcţiei de autofocalizare; dispune şi de bliţ cu două leduri puternice, stabilizator de imagine la înregistrări video (VGA cu 30 de cadre pe secundă). Radio FM stereo cu afişare a informaţiilor RDS, player multimedia MP3/AAC/AAC+/eAAC+/WMA/MPEG4 sunt deja banalităţi pentru un asemenea terminal, însă N96 vine cu accelerare video pentru o afişare excelentă cu minim de consum de baterie la filmele cu bitrate superior (comprimate pentru calitate cât mai bună). Cu memoria nu ne putem plânge, 16GB interni plus până la 8GB pe card de memorie microSD înseamnă arhisuficient.

Am uitat de GPS? Există şi aşa ceva, ba chiar se împacă cu camera foto: la fel ca în cazul Garmin Nuvifone, când fotografiezi, pozele pot primi la "properties" coordonatele geografice specifice locului din care le-ai surprins. Cu excepţia tunerului TV, N96 nu e chiar ieşit din comun faţă de modele mai vechi N, dar tare m-aş bucura dacă o duce mai bine cu autonomia având în vedere că un astfel de terminal e bun la toate, nu numai la vorbit, iar modelele anterioare pe care le-am şi testat anul trecut (N90 – N95) mureau tare în grabă – în mai puţin de o zi, fără să le forţezi prea tare cunoştinţele. În magazine N96 e aşteptat din toamnă, pentru un preţ de pornire de 550 de euro. Dimensiuni faine, 103x55x18 mm, 125 g.

Nokia N96

XPERIA X1 – "iPhone-ul" marca Sony Ericsson ascunde o tastatură de laptop

Prin noiembrie ajunge în Marea Britanie la operatorul "3". Poate ajunge şi pe-aici, măcar prin rude sau prieteni. Xperia este o serie nouă în portofoliul Sony Ericsson care combină web-ul cu multimedia într-o formă prietenoasă cu utilizatorul. Este o serie nouă, în cazul X1, nu numai prin designul niţel similar cu al iPhone-ului (ecran mare, tactil, intins pe mai toată partea frontală), dar şi prin faptul că dispune de o tastatură QWERTY glisantă de dimensiune apreciabilă (aşa numitul design arc-slide), iar la capitolul software nu ne mai alegem cu Symbianul promovat de Nokia ci cu sistemul de operare Windows Mobile 6.1 Professional de la Microsoft. X1, primul din seria Xperia vine cu touchscreen panoramic de 3 inci – deci potrivit pentru vizionarea unui filmuleţ ori ceva editare Word/Excell, conectivităţi Bluetooth şi Wi-Fi şi 3G de mare viteză (HSDPA).

Urmărind acest clip de prezentare am descoperit că mobilul are un aşa numit joystick optic – adică un buton tactil multifuncţional şi un accelerometru cu ajutorul căruia imaginea pe ecran e rotită automat în funcţie de cum ţii telefonul, vertical sau orizontal. Te ţin distrat camera de 3,2 megapixeli cu bliţ, macro şi autofocalizare, media playerul şi un radio FM cu RDS. Smartphone-ul vine cu aplicaţii de vizualizare a documentelor şi capabilităţi de primire a e-mail-urilor de conturi corporate, aşa că nu văd de ce n-ar fi potrivit pentru oamenii de afaceri.

Personal în văd ca pe o alegere mai bună în faţa lui Nokia N96, iată de ce: este mai relativ mai mic (110x53x16,7 mm – mai mult subţire) şi nu stresează cu mecanismul acela complex "dual-slide", are ecran touch mai mare de 3 inci cu rezoluţie wide mai bună de 800×480 de pixeli şi nici nu-i lipseşte GPS-ul. Cu memoria internă stă mai prost, doar 400MB, iar preţul este similar cu al lui N96. Acceptă carduri microSD.

Xperia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News